Zo ga je om met de domste uitspraken in het Zwarte Piet-debat

Hieronder vind je 11 uitspraken die je sowieso tegen gaat komen, mocht je per ongeluk in een Facebookdiscussie verzeild raken met je dikke tante uit Purmerend of iemand anders die pro-Zwarte Piet is. Gelukkig is er voor elke uitspraak of drogreden een simpele uitleg waarmee jij je punt kunt maken en waardoor je uiteindelijk 'UITGELULD!!!' kan roepen terwijl je je laptop dichtklapt.

1) Me zwager woon op Aruba en daar hebben ze gewoon ook zwarte piet. Die doen tenminste nie zo moeilijk!! En me Hindoestaanse buurvrouw heb er ook geen probleme mee en die is bruin!
Waarom begin je opeens over Aruba? In Oeganda krijgen homo's nog altijd levenslang wanneer de overheid er achterkomt dat ze verliefd zijn op een man. Zie je dat dan ook als goed voorbeeld? Laten we vooral niet teveel naar andere landen kijken maar naar Nederland. Verder, erg leuk om te horen dat je in een multiculturele buurt woont! Maar dan zou je dus ook moeten weten: de mensen die jij noemt zijn geen vertegenwoordigers voor iedereen met een donkere huidskleur. Net zo min als dat Alberto Stegeman een vertegenwoordiger van alle witte Nederlanders is.

2) Ja kom nou! Nu willen jullie zeker het hele sinterklaasfeest afschaffen !!!
Nee hoor, ook mensen die nu Zwarte Piet graag anders willen zien hebben vroeger gillend andere kinderen aan de kant geduwd voor een paar taaie pepernoten. Maar nu het besef is ingedaald dat veel mensen met een donkere huidskleur zich gekwetst voelen door witte mensen die hun gezicht zwart schminken en rondspringen in de rol van oliedomme knecht van een oude, witte man, is het tijd voor een nieuwe traditie: die van een aangepaste Piet.

3) Dit is een eeuwe oude traditie en door de media store een stel zeurpiete zich er opeens aan?? Nu is het opeens racsicme zeker?
Hoe zou jij het vinden als je elk jaar, maandenlang een karikatuur van je eigen ras onder ogen krijgt? Stel nou dat we in de hele maand juli massaal verkleed gaan als witte pedofiel? Inclusief witte schmink, morsig baardje, vlekkerige joggingbroek en klein, rond montuurtje? Want pedofielen zijn bijna altijd wit toch? Net zoals knechten vroeger altijd zwart waren? En vrolijk? Snap je het concept van stereotypering nu?

Eigenlijk is dat een onzinnige vraag, want jij kan je nou eenmaal niet voor 100% inbeelden hoe het leven als een ander mens is. En dat is niet erg. Je kan het namelijk goed maken door te erkennen dat racisme echt is en mensen raakt. En het feit dat iets een traditie is, wil niet zeggen dat het goed is.

4) Nou dan mag de blanke vla nu zeker ook nie meer in de schappe staan!?
Nee hoor, blanke vla heeft tenslotte niks met slavernij en de jarenlange onderdrukking van witte mensen te maken. Of moet je me iets vertellen?

5) Wij zijn alleen maar gastvrij gewees al jaren! Waarom hebbe al die allochtone zo hekel aan onze tradities?
Doe eens rustig. Allochtonen zijn niet naar Nederland gekomen om Nederlandse tradities kapot te maken, één onderdeel van het Sinterklaasfeest is echter racistisch en kan een goede update gebruiken. Een zwarte piet met roetvegen en zonder afropruik is bijvoorbeeld al een flinke stap vooruit.

6) Anders fliker je tog weer op naar Moemboekistan als het je niet zin, als nieuwkomer heb je je maar aan te passen aan onze tradisies!
De persoon tegen wie je dit roept is hier waarschijnlijk gewoon geboren. Waar wil je precies dat ze naartoe gaan? En voor je over vluchtelingen begint: die hebben hele andere dingen aan hun hoofd dan jouw favoriete kinderfeest. Het woord samenleving zegt het eigenlijk al. In een staat leef je samen met elkaar. Als een groot deel van zo'n samenleving vervolgens aangeeft zich als een tweederangs burger te voelen dankzij een kinderfeest, dan los je niks op door te roepen dat ze dan maar op moeten rotten naar hun eigen land. Het is al eens eerder misgegaan in de wereld omdat witte mensen zich beter en belangrijker voelen dan niet-witten. Laat me je de dvd's van Amistad en Schindler's List even opsturen. Er is veel meer te zien dan Ik Hou Van Holland.

7) Ik ga tog ook nie janke als ik kaaskop genoem word? Waarom loop jij dan zo te janke?
Je kan voor andere mensen niet bepalen waarover ze wel of niet mogen janken. Jij bepaalt nou eenmaal niet waar de ander door wordt gekwetst. Als jij je moeder uit wil schelden voor dikke teef en het vervolgens afdoet als 'gewoon een grapje', kan zij zich daar nog wel rot door voelen. Het feit dat jij je niet gekwetst voelt als je wordt uitgescholden heeft niks te maken met anderen. Veel mensen trekken het zich wel aan als ze bijvoorbeeld Zwarte Piet genoemd worden.

8) Kindere worden zo vrolijk van zwarte piet, waarom wil je dit van hun afneme door het feest te vermoorde?
Ten eerste: kinderen zouden geen leidraad moeten zijn in deze discussies, wij volwassenen zijn er tenslotte om ze dingen te leren en mee te geven. Grote kans dat je anders echt rotkinderen aan het opvoeden bent. Je zou kinderen dus juist moeten meegeven dat donkere mensen geen Zwarte Piet genoemd willen worden.

Ten tweede, het gaat altijd over 'een onschuldig kinderfeest dat vooral niet verpest mag worden door volwassenen', maar een kinderfeest is pas onschuldig als donkere kindjes (en hun ouders) nooit meer voor Zwarte Piet worden aan gezien of uitgescholden.

Ten derde, kinderen worden vooral vrolijk van gratis snoep dat richting hun gulzige mondjes wordt gegooid. Wie het ook gooit.

9) Zwarte piet is niet racisctismisch! Anders hadde we dat in al die jaren wel gezien, heb er niks van gemerk!
Het feit dat er nu pas wordt geluisterd naar klachten en onvrede over Zwarte Piet wil niet zeggen dat mensen zich er niet al jaren ongemakkelijk bij voelen. Daarnaast is het onbeschoft en erg egoïstisch om te beweren dat iets 'geen racisme' is omdat je zelf nog nooit te maken hebt gehad met racisme. Die ene keer dat je je 5 minuten gekwetst voelde omdat je grappend kaaskop werd genoemd door je Surinaamse collega, telt niet mee. Hij zei dat waarschijnlijk omdat je tijdens de lunch mayonaise op je nasi deed.

10) Ik heb zelf een molukse vriend en ik ben al jare zwarte piet voor het buurthuis dus je kan mij niet zegge dat ik racisties ben ik heb een molukse vriend he zei ik dat al?
Ik geloof best dat je niet racistisch bent en ik hoop dat je heel gelukkig bent met je molukse vriend, maar die ene keer per jaar dat jij je helemaal zwart, in blackface, schminkt, maak je wel een racistisch statement en doe je veel mensen (die niet je Molukse vriend zijn) pijn.

11) Zwarte Piet is zo vrolijk en n echte kindervriend dus jullie soort moet maar blij zijn dat je ermee word vergeleke ghahgahah.
Ik zie dat je een coltrui draagt en inhammen hebt, wist je dat Anders Breivik dat ook aanhad toen hij 77 jonge mensen vermoordde? Vervelend is dat om te horen, he? Je wordt herinnerd aan iets waar je helemaal niks mee hebt. Voor jou is dat een massamoordenaar, voor anderen is dat het feit dat hun voorouders vroeger slaven en knechten van witte mensen waren en niets meer dan dat. Nogmaals: jij bepaalt niet voor anderen wat ze als kwetsend ervaren.