Kunnen backpackers in Zuid-Amerika misschien even normaal doen?

Beeld: Hanna Whittle

Zuid-Amerika is een prachtig continent. Wel jammer dat sinds een paar jaar alle roomblanke Hollandse twintigers die al eerder een sabbatical hielden in Thailand, nu ook dit deel van de wereld komen vervuilen. Met hun uitzwenkende backpacks, versleten Havaianas en extreem handige travel-Doppers.

Zeg hola tegen Sander en Fenne, twee zelfbenoemde ecotoeristen slash wereldverbeteraars die bevriend raakten omdat de één een tatoeage had van Pablo Escobar en de ander van het logo van Beversport. Ze gingen vier maanden 'off the beaten track' die precies voor ze was uitgestippeld door andere Nederlanders en de Lonely Planet.

1) Sander en Fenne spreken INEENS vloeiend Spaans


Vanaf het moment dat Sander en Fenne voet zetten op Zuid-Amerikaanse bodem, gaan ze VOLLEDIG over op het Spaans, ook tegen elkaar. Daarom is alles alleen nog maar 'mañana mañana' en vinden ze alles 'si, si, si, grassssssias' of 'hola!' (spreek uit OL-LA). Volgens Fenne, die steeds vaker op willekeurige momenten 'sombrero, muy bien!' begint te zeggen, is Sander al snel aan het blenden geslagen met de locals. Zo probeerde hij buskaartjes te kopen in zijn zogenaamd tweede moedertaal: "Buenas nacho's, I want dos, si, tickets for de bus, si? Por favor oké?!" Hij kreeg de kaartjes uiteindelijk, maar wel pas nadat de kaartjesjuffrouw hem in het Engels te woord stond en erbij vertelde dat ze in Brazilië Portugees spreken. Maar Sander was niet zo snel overtuigd: "Ik ben gewoon Europees Spaans gewend, denk dat ik daarom haar inheemse gebrabbel niet snapte."

2) Sander en Fenne zijn een uurtje ultraorthodox bij het Christusbeeld


De twee vrienden zijn in Nederland 100% atheïstisch en lachen graag hun gelovige tantes uit als ze in hun lange rokken naar de zwarte kousenkerk gaan. In Brazilië laten ze die principes gek genoeg even varen. Daar is het katholicisme ineens 'zó cute' en doen ze maar al te graag mee aan traditionele rituelen. Zo zijn ze op hun blote witte knietjes de berg opgestrompeld naar het Christusbeeld in Rio. Onderweg hebben ze nog Mariabeeldjes, tweedehands rozenkransen en handgeschreven bijbelvertalingen van bloed gekocht en deden ze mee aan een geestuitdrijving. Eenmaal op de top werd vooral Fenne beloond voor dat harde werk. "Wist niet dat Ken van Temptation Island zo vereerd werd hier. Kijk dat vind ik nou zo inspirerend aan die Braziliërs!"

3) Sander en Fenne spelen kolonialistje in een favela


Een tripje door Brazilië is niet compleet zonder even stil te staan bij de verschrikkelijke armoede in de favela's. De twee boekten daarom de Expedition Poverty-tour van hun hostel. Sander betaalde 1 real om 5 minuten te voetballen met een paar kansarme straatkinderen. Fenne zette de foto's op Facebook met de caption: "Wat fantastisch dat we deze kleine Ronaldo's een toekomst hebben gegeven vandaag!" Wel was ze hartstikke in shock toen een meisje zonder ogen haar een panfluit aanbood: "Voor mij is deze humanitaire ramp onacceptabel, maar ik had niet zo veel kleingeld meer en we moesten genoeg geld overhouden voor de taxi terug." In de geblindeerde taxi terug hebben ze het nog lang gehad over hoe onwetend al hun vrienden in Nederland zijn die hier NIET even twintig minuten komen kijken en foto's maken.

4) Sander en Fenne gaan alpaca-rijden in Machu Picchu


De twee laten Brazilië achter zich en nemen het vliegtuig naar Peru. Sinds een week is het hun grootste droom ooit om op een alpaca te zitten. En waar kan dit beter dan bij die oude ruïne op 3000 meter hoogte? Ze hebben geen idee wie of wat Machu Picchu precies is, maar Sander is gewoon hartstikke benieuwd wat die oude Inca Marina's gemaakt hebben. "De tocht ernaartoe duurt misschien wel zeventien uur, maar als je dan kijkt naar de hardwerkende Peruanen die zich langs de weg uit hun poncho zweten, weet je weer waar je het voor doet," zegt Fenne terwijl ze comfortabel stilzit in een huifkar. "Voor een selfie."

5) Sander en Fenne bij die ene zoutvlakte


Er is maar één plek in Bolivia die zo uniek, onaangetast en uitgestrekt is over een oppervlakte zo groot als Friesland, dat Fenne er per ongeluk haar HELE korfbalteam tegenkomt: de zoutvlaktes van Salar de Uyuni. "Wat een stom toeval! Laten we meteen een groepsfoto maken waarop we springen en optische illusie-shots nemen," zegt Fenne tegen haar squad. Deze dorre, hete bodem waar verder NIETS is, krijgt ieder jaar meer Nederlandse bezoekers en aangenomen wordt dat je er vanaf volgende zomer gewoon een frikandel joppie kan krijgen. Ook staat Django Wagner er vanaf juli te zingen op een Oranje pop-up camping.

6) Sander en Fenne gaan op de foto met kleurrijke trappetjes, fruit, muurtjes en oude vrouwtjes


Alles in de kleuren felgroen, felrood en felgeel wordt vastgelegd op de Canon en GoPro. "Dit zijn de kleuren van de Zuid-Amerikaanse aboriginals, hoe vaak zie je die nou?!" geven Sander en Fenne als reden om voor de meest alledaagse dingen hun camera van onderuit hun backpacks te grissen. Die ene trap in Rio die lijkt op een simpele kindertekening: magisch! Die Colombiaanse stad met politieke muurschilderingen die je niet begrijpt: wat een hartverscheurende geschiedenis! Een huis van rood leem: WOW, pure kunst! Ook springen ze voor shootjes op schoot bij ieder oud vrouwtje dat rottend fruit verkoopt in een felrode jurk.

7) Sander en Fenne worden beroofd door een man met een machete en vinden dat he-le-maal het einde


Na een uitputtende tocht door de Amazone, waar ze hadden gejaagd op giftige vogelspinnen en verveelde alligators, liepen Sander en Fenne terug naar hun hostel in Bogotá. In een smal steegje worden ze aangesproken door een man en zijn puntige machete. "Of 'ie ons geld mocht hebben," zegt Sander, "We hebben hem ook maar onze telefoons gegeven. Ja zo'n aanval hoort volgens TripAdvisor nou eenmaal bij zo'n reis. Dan kun je er maar beter van genieten toch?"

Sander en Fenne zijn inmiddels al een halfjaar terug in Nederland, maar beginnen nog steeds ieder gesprek met 'Toen ik Ecuador was...', koken alleen nog maar bonen en verplichten al hun vrienden ook een cursus te nemen bij dansschool La SalsAlpaca.