Kunnen Nederlanders in Zuid-Afrika misschien ff kalmeren?

Beeld: Hanna Whittle en Marijtje Berghuis

Na Zuid-Amerika, Thailand, Bali en Terschelling hebben Nederlanders ook hier hun gore, ecologische Birkenstock-voetafdruk achtergelaten.

We volgen twintigers Milou en Leander, een openminded stelletje uit Amstelveen dat 45 overbodige inentingen heeft gehaald voor hún Afrika-avontuur.

1) Milou en Leander komen white capital Kaapstad niet uit

afrika_3
Hoewel Zuid-Afrika fucking groot en divers is, heeft het stel voor de hele trip een resort geregeld in het witte gedeelte van Kaapstad. 'Wow, het lijkt net Amstelveen hier, maar dan veel zonniger', grapt Milou terwijl ze haar dikke koffer in de handen drukt van de bediende - de enige zwarte persoon in dit district. Verrast zijn ze zeker dat Kaapstad zo veilig en geciviliseerd is, er is zelfs een H&M! 'Het blijft Afrika hè', zegt Leander. 'Ik las op Facebook dat Johannesburg echt te gevaarlijk is, daarom hebben we maar gekozen voor een ommuurd resort. Het moet wel leuk blijven', voegt hij daaraan toe.

2) Milou loopt de Tafelberg op terwijl Leander klaarkomt van vervallen WK-stadions

afrika_5
Al gaat dit niet helemaal vlekkeloos, want, wie mag nou de drone meenemen? Milou en Leander zijn immers allebei admin van het speciaal hiervoor in het leven geroepen Instagram-account Dutchies_in_Cape_Town. 'Ik denk dat onze followers gewoon graag de plek zien waar Nigel de Jong 'de trap' gaf in 2010', zegt Leander. 'Ze hebben in de buurt zelfs een eiland vernoemd naar Arjen Robben'. Daar is z'n vriendin het niet mee eens: 'Sorry hoor, maar de Tafelberg heeft véél meer historie. Hier zat Nelson Mandala nog vast toen hij tegen de apart uitziende mensen streed'.

3) Milou en Leander spelen hypocriet wereldverbeteraartje in een township

arika_2-2
Een bezoek aan Zuid-Afrika is niet compleet zonder wat échte ellende te zien, 'om weer te waarderen wat je hebt in Amstelveen', aldus Leander. Daarom gaat het stel naar Khayelitsha met een kogelvrije touringcar en een lokale Floortje Dessing. Milou heeft in het verleden overwogen om bootvluchtelingen te helpen op Lesbos, maar dat uiteindelijk niet gedaan omdat ze haar vriendinnenweekend in een Gelders wellnesscentrum niet wilde missen. Dit ziet ze als haar tweede kans. Daarom heeft ze allemaal cadeautjes voor de kinderen gekocht. 'Je zou ze eens moeten zien, ze waren er zó blij mee,' zegt Milou nadat ze potloden en snoep uitdeelde aan kinderen die geen papier of tanden hebben.

4) Milou en Leander rijden wat struisvogeleieren kapot op safari

afrika_7
De twee huren een Jeep en gaan ff helemaal off the beaten track in een omheind stukje natuur op zoek naar The Big Five. Dat ze vervolgens de hele dag in een Jeep-file staan met andere witte neushoorn-hunters maakt ze niets uit. 'Als het ons lukt een selfie te maken met een struisvogel, is dit het allemaal waard', zegt Milou die helemaal de Beekse Bergen-kriebels krijgt. Na nog geen kwartier raakt een wiel van de Jeep vast in een modderpoel. 'Ik fix dat wel even', denkt avonturier Leander. Helaas komt hij er pijnlijk achter dat 'ie gewoon bij Tempo-Team werkt en dus geen idee heeft hoe je een band moet verwisselen.

5) Milou en Leander zijn verkocht door het totaal nieuwe fenomeen 'braai'

afrika_1
Het stel dompelt zich graag onder in de Zuid-Afrikaanse cultuur en cuisine. Samosa'tje hier, bobotie'tje daar, het smaakt allemaal 'bijna net zo goed als die van Knorr'. Toch zijn ze het meest onder de indruk van de lokale braai-traditie. 'Hoe vaak maak je dat nou mee?', zegt Milou terwijl ze schuimbekkend naar een smeulende boerewors kijkt. Nou, praktisch iedere zomer in Nederland schat. Het betekent gewoon 'lekker barbecueën', maar dan zonder de emmers huzarensalade. Leander is intussen vooral vinoloogje aan het spelen na een bezoek aan een wijnhuis: 'Ik denk dat ik een van die flesjes meeneem. Mijn vrienden en ik houden erg van goede, huisgemaakte wijn.' Aldus Leander over een Mooi Kaapje Rosé, die hij normaal links laat liggen bij de Jumbo omdat 'ie te zoet is.

6) Milou en Leander denken dat Zuid-Afrika de hoofdstad is van de moderne VOC

afrika_6
Dat Nederland en Zuid-Afrika een connectie hebben, weten Milou en Leander maar al te goed. 'In het verleden is er veel gehandeld en daarom spreken ze hier nu allemaal Nederlands met dat grappige accentje', legt Leander uit. 'Ook qua architectuur zijn er veel uitwisselingen geweest, er zijn overal superschattige Hollandse huisjes!', voegt Milou toe. 'Soms zie je zelfs nog wat oud bloed aan de muur, wat is geschiedenis toch prachtig!' Dat maar 13% van de bevolking Afrikaans spreekt (de taal van de witte mensen en verplicht is op universiteiten) en die huisjes er staan omdat Nederlanders er smerig huisgehouden hebben, pfoe, daar hebben ze geen zin in om over na te denken hoor. Ze zijn immers op vakantie, tijd voor het strand!

7) Milou en Leander gaan pinguïnpesten en naar 'dat ene strand'

afrika_4
Ze zijn bij Camps Bay, het strookje strand dat je als thuisblijver vaak al van a tot z kent aangezien letterlijk iedereen hier dezelfde Instagram-foto maakt. Dat is ook precies wat Milou en Leander doen. Nog even een foto maken van Leander die tegen een surplank aanleunt, maar echt niet van plan is de oceaan in te duiken. Ze waren vergeten dat het daar winter is in juli! Dan maar naar Boulders Beach om de leefomgeving van wat wilde pinguïns te verstoren. Ook dat bezoekje blijkt maar van korte duur. 'Zo'n pinguïn stikte omdat ik 'm een stroopwafel voerde, dat was echt een domper', zegt Milou. 'Ik probeerde gewoon een stukje Amstelveen mee te geven'.