Naar welke supermarkt moet je als je geen Zwarte Piet wil zien? Wij zochten 't uit!

Beeld: Hanna Whittle en Nathan Stuger
Tekst: Marjolein Heemskerk en Ruben Wissing

We zijn naar 9 Nederlandse supermarktketens geweest om ze eens goed aan de tand te voelen over hun Pieten-policy. Zijn ze all-out traditioneel-racistisch en zijn de caissières zelfs zwart geschminkt? Stoppen ze sneaky kleine Zwarte Piet-taaitaaitjes tussen de schappen 'om iedereen tevreden te houden'? Of kiezen ze voor louter snoepgoed dat iedereen - ongeacht kleur - uit de schappen pakt met een gulzige glimlach?

Lees snel verder voor de top 9! Effe voor het overzicht: op nummer 9 staat de grootste racistische supermarkt van Nederland, op nummer 1 de meest humane.

9. Jumbo - 19 (!) Zwarte Pieten

Hallo Jumbo! Met schaamrood op je kaken zou je de Jumbo uit moeten lopen. Het barst er namelijk van de ouderwetse Zwarte Pieten voor het hele - witte - gezin! Dat de gehele directie van de Jumbo een studie racistisch vormgeven op niveau 2 heeft afgerond is te zien. Ze hebben weliswaar ook Witte en Gele Pieten toegevoegd aan de verpakkingen, omdat ze toch niet aan de discussie kunnen ontsnappen, al voeren deze Pieten geen fuck uit! Alleen de Zwarte Piet moet sjouwen met kratten wortels, dikke cadeaus of staat ergens op de achtergrond met een UITGEVAAGD gezicht.
jumbo4
Het echte kind heeft het naar haar zin! De Sint heeft het naar z'n zin! De Kleuren Pieten hebben het hartstikke naar hun zin! Zwarte Piet lost de vuile klusjes wel op, die schim daar zo rechtsonder in de hoek.

8. ALDI - 4 Zwarte Pieten

Bij de ALDI is de Zwarte Piet-discussie nog niet helemaal losgebarsten zo blijkt. Zo verkopen ze schuimpjes met 'onschuldig' blackface-motief, spijs-bladerdeegrollen die op de verpakking worden vergezeld door Zwarte Pieten met gouden oorbellen en komen ze zelfs met onderstaand propagandamateriaal. Jammer!
IMG_8550
Iemand 2,99 over voor een racistische kinderkaskraker inclusief Opsporing Verzocht-foto van Dieuwertje Blok?

7. Dirk - 3 Zwarte Pieten

Dirk is een wispelturig type. Aan de ene kant hebben ze kleurplaten uitgestald waarbij kinderen zelf Piet kunnen inkleuren, die allemaal kleurloos worden achtergelaten door de kidz (!). Ook ligt er een Verkade-letter waar Piet 'per ongeluk' in het maanlicht terechtkomt als verdacht silhouet. Maar aan de andere kant liggen er verspreid door de winkel toch zeker drie racistische karikaturen klaar om in je mandje te belanden. Sneu, Dirk.
IMG_9031
Sinds wanneer is roet trouwens donkerbruin? Dat was het verhaal toch? Dure letter trouwens.

6. Spar - 1 Zwarte Piet en 1 Silhouet Piet die lijkt op een aap

Ze hebben bij de Spar een redelijke Zwarte Pieten-zuivering gehad. Toch zitten er bij deze luxe campingwinkel nog wat behoorlijke haken en ogen aan. Er zijn Sinterklaas-chocolaatjes te vinden en in dat zelfde zakje zit nog één Zwarte Piet verstopt. Bijna Zwarte Piet-vrij Spar, bijna! Toch is er één verpakking die je bijna laat denken dat er een gore racist bij Spar Headquarters het niet eens was met het beleid van z'n winkel:
unnamed--2-kopie
Sinds wanneer krullen touwen zo perfect de lucht in als een staart van een aap?

5. Vomar - 1 Zwarte Piet

Op het eerste gezicht denk ik: nou, netjes. Netjes hoor Vomar, helemaal clean! Maar na wat meer verpakkingen OM TE DRAAIEN, popt er toch een Zwarte Piet op. Even je Pieten-policy bijschaven, VoordeelMarkt!
IMG_7329
Waarom ligt Sinterklaas er op verpakkingen nooit bij als een luie zak met lippen zo groot als de helft van zijn hoofd?

4. De Marqt - 1 prima Silhouet Piet van Tony Chocolonely

Lekker bezig De Marqt! Dit is revolutie. Ik kom graag nog eens winkelen bij jullie. Mits ik per ongeluk net de jackpot heb gewonnen van 15 miljoen natuurlijk.
marqt1
You go Tony!

3. Albert Heijn - zo goed als schoongeveegd

's Lands meest vertrouwde supermarkt was er als één van de eerste bij om Zwarte Piet uit hun net iets te prijzige assortiment te bannen. Bakken vol Sint-shit hebben ze, maar er valt geen Ferrero Rocher-Piet te vinden. Zo een die 'per ongeluk' pikzwart met dikke felrode lippen is afgebeeld 'omdat het een bonbon met pure chocola is'. Mooi gedaan Appie.
appie
Toch een slimme, sneaky manier om niemand voor het hoofd te stoten. Maar waarom in fucks naam hangt deze contour aan een luchtballon? Heeft Dieuwertje Blok weer een nieuw Sinterklaasverhaal uit d'r duim gezogen?

2. Dé Marokkaan - niks, nakkes, nada

Op nummer 2 staat de Marokkaan. Nee maar serieus, Dé Marokkaan, een buurtsuper in Amsterdam-West. Hier wordt geen zoete Sinterklaashap verkocht. Er zijn geen mijters, Hollandse huisjes of gouden staven te spotten, dus ga hier als de wiedeweerga je boodschappen doen als je überhaupt niets van 5 december je leven wil laten binnenglippen. Dikke tip!
IMG_2392-2
Dit is het meest traditionele Neerlandse voedsel 'de Paris' dat je er kunt inslaan voor pakjesavond.

1. Lidl - nul komma fucking nul Zwarte Pieten

En ook deze ranglijst wordt gedomineerd door ieders favoriete Duitse hypermarkt. Lidl is kindervrind van IEDER kind. Hoewel ze een groot snacky Sinterklaasvak hebben, is er geen Zwarte of sneaky Silhouet-Piet in de verste verte te bekennen. 'Nou, nu je het zegt, wij hebben nooit iets met Zwarte Piet erop gehad', zegt de trotse filiaalmanager die toevallig naast me wat Delicieux bockwursten loopt bij te vullen. Wir lieben dich big time, Lidl!
IMG_0311-2
Dit zijn letterlijk de enige snoepgoed-Sint en Piet in de Lidl, take that Friese snelwegafbeukers.

NB. We hebben alleen supermarkten in Amsterdam getest, dus wat Albert Heijn Dokkum in z'n schappen heeft weten we - gelukkig - niet!