Waarom je op zondagmiddag naar RTL4 moet kijken

Op zondagmiddag is de verleiding groot om urenlang Netflix te kijk, maar doe dat eens een keer niet en kijk naar RTL4. Met programma’s als House Vision, Life Is Beautiful en LifestyleXperience Plus brengt RTL4 je een middag vol nietszeggende televisie. En dat is, geloof het of niet, precies wat je wilt op zondagmiddag. Hier een aantal redenen waarom het de moeite waard is om nu je afstandsbediening te pakken.

De presentatoren


RTL4 heeft er een kunst van gemaakt om voor de zondagmiddag presentatoren uit te zoeken die leuk zijn om na jaren weer eens op bewegend beeld te zien. Of ze dat zelf ook zo ervaren is de vraag. Zou Sander Foppele, na zes jaar dagelijks de hunk te hebben gespeeld in bijvoorbeeld Onderweg naar Morgen en Costa!, gelukkig zijn als hij aan een bejaarde vrijwilliger van het Nederlands Veeteelt Museum vraagt hoe je geslachtsziekten bij koeien kunt voorkomen? En zou Jeroen Post na een zomer dj’en en tieners vingeren aan de Spaanse costa voldoening halen uit een item over het uitzoeken van een passende keuken? Het valt te betwijfelen, maar het zijn deze vragen die het kijken naar deze programma’s de moeite waard maken.

De onderwerpen


De onderwerpen zijn zo verbazingwekkend saai dat het een logische keuze zou zijn geweest van RTL4 om gewoon wat herhalingen van Ron’s Honeymoon Quiz af te stoffen. Het wel en wee van de bottervereniging in Elburg, een gestresst Amsterdams stel dat een caravan gaat uitzoeken, een tentoonstelling over botanische kunst in Den Bosch of een kijkje achter de schermen bij dinershow Pandora: wie kan het een fluit schelen? De programma’s zijn daarom perfect om bij weg te dommelen op je vrije zondagmiddag. De kans dat je wat mist is nihil.

Al zou het toch best jammer zijn als je slaapt wanneer deze vrouw in een item over ongelukjes in en om het huis van de trap ‘valt’.

Veel daytime drinking

Het leukste aan de zondagmiddag op RTL4 is het vele gezuip op tijden dat de vijf nog niet in de klok zit. Een jong stel gaat een locatie bekijken voor hun aanstaande bruiloft? Er wordt een flesje rood opengetrokken. Iemand koopt een nieuwe caravan? Iedereen aan de champagne. Het programma is afgelopen? Iedereen in beeld een dubbel tequilashot. Ok, dat laatste niet, maar er komt meer drank voorbij dan Jeroen Post op kan tijdens een avondje draaien in Lloret de Mar. En dat wekt een gevoel van gezelligheid bij je op, ook al lig je alleen op de bank.

Het geeft je een kijkje in een leven dat je niet wilt

Je wilt niet naar het Nederlands Veeteeltmuseum, je hoeft niet op consult bij Yvonne van Het Veranda Paleis, je hebt absoluut geen behoefte om met een Segway over de Deltawerken te rijden en je moet geld toe krijgen wil je naar dinershow Pandora gaan. Wanneer je op zondagmiddag naar RTL4 kijkt kom je vooral te weten welke levenswegen je niet hoeft te bewandelen. Goed, misschien word je een beetje jaloers bij de gedachte dat Jeroen Post de hele zomer tieners heeft gevingerd in Spanje, maar de rest kan je gestolen worden. En dat is een levensles die Netflix je niet geeft.