In ons landje ben je meteen een gothic als je graag binnenzit in de zomer

Beeld: Hanna Whittle

Als iemand je op een zonnige dag vraagt waar je bent, dan kun je niet 'thuis' antwoorden zonder uitgemaakt te worden voor zwaarmoedige vampier.

'Netflixen op de bank' is met gemak de meest clichématige hobby in bio's op social media en dating apps. Het betekent dat je graag op de bank ligt om je fleecekleedje te vullen met je eigen scheten. En terecht! In de winter ruft echt iedereen op grote schaal zijn fleecekleedje vol, maar op een zonnige zomerdag valt deze liefhebberij opeens op. Je MOET dan de zon in, je MOET gaan zwemmen, je MOET in een park bonuswijn drinken en naar andermans techno luisteren.

Door onze nederige houding ten opzichte van de zon voelt het alsof je een verschrikkelijke misdaad begaat zodra je het gordijn dichtdoet omdat je je laptopscherm niet goed kunt zien. Maar WAAROM voelt dat zo?!

De zon betekent plezier. PUNT!!!

'Waar geniet jij van de zon vandaag?' is een veelgestelde vraag tijdens een hete zomerdag, en daar zit een ENORME aanname in, namelijk dat je automatisch aan het genieten bent zodra je in de zon bent. Alsof er niet zoiets bestaat als luide kinderen met plakkerige softijsvingers. Of filosofiestudenten met akoestische gitaren. Capoeira-dansers die elk moment in je nier kunnen trappen, slecht opgevoede natte honden, mannen die korte broeken dragen in alle denkbare drugskakkleuren, etcetera.

In de zon zijn is al een volwaardige activiteit. PUNT!!!

'Ik zit in de zon' is iets wat iedereen erkent als volwaardige activiteit, terwijl het letterlijk is: 'zitten in een weertype'. Hier is een gesprek dat nooit plaats zou vinden:

'Wat ben je aan het doen?'

  • 'In de wind zitten.'
    'Ohhh jaloers, de wind is zo lekker vandaag! Bah, ik zit nog vast op kantoor!!'
  • 'Zullen we na werk stokbrood met houmous eten in de wind?'
    'Leuk!! Ik moet eigenlijk naar de sportschool maar deze wind is te lekker om niet van te genieten!!'

De zon is iedereens favoriete weertype. PUNT!!!

Het is gewoon niet echt een optie dat je de winter een fijner seizoen vindt dan de zomer, of dat je het haat om urenlang in de volle zon te verbranden op een bootje waar je niet eens op kunt pissen. Dus als je niet ingaat op het onstuitbare gezeur van je vrienden dat je in de zon moet komen, toe nou, is leuheuk, kom nou gewoon, denken ze meteen dat je op een dag iedereen neer gaat knallen in de lokale winkelstraat.

Elke zonnige dag is de laatste. PUNT!!!

Het aantal zonnige dagen dat het Hollandse klimaat ons jaarlijks gunt is op één hand te tellen, dus rennen we meteen gillend naar de Kruidvat voor factor 50 zodra er 90% bewolking is voorspeld in plaats van de gewoonlijke 100%. Elke dag kan de laatste zonnige dag van het jaar zijn!!! Dus graai snel je drugskakkleurige bermuda uit de kast en GENIET!!!!! SNEL!!!