Waarom zijn wokrestaurants toch zo populair in Nederland?

Wat doen we onszelf toch aan? Waarom gaan mensen zo hard op all-you-can-eat-wokken?

Misschien is het de locatie?

Wokrestaurants liggen bijna altijd aan een grauwe snelweg of op een afgelegen industrieterrein dat zo deprimerend is dat zelfs de plaatselijke hoeren er geen business in zien. Het enige voordeel van deze locaties is dat er veel openbare ruimte is om ongezien een steakmes door je halsslagader te raggen, terwijl je familie denkt dat je ff bent gaan pissen.

Kweenie man, misschien vinden ze het interieur leuk?

Het interieur is voor veel Nederlanders waarschijnlijk erg herkenbaar. Misschien doet het ze denken aan de troosteloze bedrijfskantine waar ze doordeweeks rond schuifelen? Denk aan:

  • Grijze systeemplafonds met vertrouwde groen-grijze lekkageschimmelplekken
  • Stijve, roze tafellakens versierd met de vetvlekken van je voorgangers
  • Bestek waar nog speeksel- en lipstickresten op glinsteren,
  • Een indoor siervijvertje (met wat halfdode goudvissen) dat vooral dienst doet als authentieke legionellabron
  • Een defect afzuigsysteem waardoor je haar binnen een uurtje naar oude loempia en kut ruikt
  • Van die sfeerloze warmhoudbakken waar niemand iets leuks over kan zeggen
  • Veel doffe plavuizen die al sinds '98 niet meer in het sop zijn gezet

Misschien genieten ze van de mensen die ze hier tegenkomen?

Het plaatselijke wokpaleisje is vaak niet vies van personeel waaraan je ziet dat ze alle kracht om te leven jaren geleden al zijn verloren. Denk aan:

  • Ongelukkige derde generatie Chinese Nederlanders die volkomen uitgeput wat ouwe champignons opbakken in oestersaus terwijl jouw racistische oom Geurt ze de les leest over gelukzoekers en het feit dat hij er absoluut een stokje voor gaat steken als China 'ons gaat pakken'
  • Wat lokale tieners met slechte huid die de warmhoudbakken met lauwe sushi en smakeloze pisang goreng bijvullen terwijl ze intussen verveeld naar hun leeftijdsgenoten Whatsappen dat ze vandaag weer bij 'die kaolo kk wok' moeten werken

Maar vergeet vooral de klanten niet. In elk woketablissement vind je doodgewone families als de jouwe en de mijne, die allemaal geen probleem hebben met het feit dat er frikandellen naast de sushi liggen.

Uhm, misschien vinden ze het eten wel gewoon lekker?

Luister, voor het eten hoef je echt niet naar een wokrestaurant te gaan. Waarvoor dan wel weet ik eigenlijk ook niet. Maar qua eten kun je nog beter een blik Bonzo openen. Denk aan:

  • Zompige mini-kaassouflĂ©es die ervoor gaan zorgen dat je nooit meer van dit normaal zo verfijnde stukje vleesvervanger zal kunnen genieten
  • Stukgewokte bami waarvan je niet zeker weet of het misschien ooit pasta bolognese was
  • Foe yong hai uit een 5-liter emmer waar eerst Wijko SatĂ©saus in zat
  • Zure mandarijnen uit blik, soms met een toefje groen pluis
  • Van dat grijze sesam-ijs dat smaakt zoals je denkt dat tapijt smaakt

Mocht je dus ooit onvrijwillig terechtkomen bij een wokrestaurant, kom dan in godsnaam voorbereid en zorg dat je in elk geval niets hoeft te eten. Eet voor vertrek een kapsalon XL in je vertrouwde grillroom, zo eentje waarvan je zeker weet dat je er oprispingen van krijgt waar je nog de hele avond op kunt teren.