We moeten jullie dringend iets vertellen over wc-papier

Beeld: Hanna Whittle

Zou je genoegen nemen met een klein lapje toiletpapier om de boel schoon te maken als je met je blote voeten in een hondendrol was gaan staan? Nee, natuurlijk niet! Je zou schrobben voor je leven, chloren, bleken, polijsten en vervolgens je voet in de dichtstbijzijnde wasmachine stoppen voor een grondige wasbeurt op 90 graden. Als dat zo is, wat doen we onze arme billen dan aan? Slechts een dun stukje droog papier na een grote boodschap? Really?

Dit is waarom het bizar is dat we een van onze meest intieme plekjes schoonvegen met een flinterdun stukje wc-papier.

Je wast toch ook je handen na een toiletbezoek?

Omdat brutale bacteriën zich nou eenmaal graag zonder toestemming in ons nestelen, is het wel zo proper om na een toiletbezoek je handen goed te wassen met water en zeep. Ook als niemand kijkt, mannen! Dat is toch op z'n zachtst gezegd krankjorum? Dat je de handen waarmee je je billen hebt afgeveegd wél reinigt, maar het plaats delict alleen maar een paar keer haastig afveegt met schuurpapier?

Veeg jij eigenlijk wel door tot je helemaal schoon bent?

Zeg eerlijk, wie veegt er door tot 'ie geen enkel bruin restantje meer ziet op het maagdelijk witte toiletpapier? De ongure waarheid is dat de meeste mensen van vegen een vluggertje maken. Dat mag. Het is misschien geen fris, maar wel een vrij land. Daarnaast waarschuwen de verpakkingen van toiletpapier ons al sinds jaar en dag. De slogans gaan altijd over hoe 'extra comfort ultra superdeluxe soft' het papier is voor je gevoelige huid. Nooit wordt er reclame gemaakt voor de hygiënische kwaliteiten van het papier na een nummer 2 op de wc. Omdat die niet bestaan.

Je poetst je tanden toch ook niet met een gortdroge tandenborstel zonder tandpasta?

Er wordt flink met twee maten gemeten als het op onze persoonlijke hygiëne aankomt. Onze lichaamsdelen worden ongelijk behandeld. We wassen ons haar met shampoo, poetsen onze tanden met tandpasta, verzorgen onze nagels met van alles en nog wat, maar onze kont gunnen we niet meer dan een propje droog, dun papier? Is het omdat dat gaatje verstopt zit daar beneden? Dat we ermee wegkomen, omdat toch niet zo snel iemand z'n neus erin douwt? Als we door blijven gaan met droog toiletpapier gebruiken, kunnen we net zo goed ook na afloop van een stevig potje modderworstelen de smeerboel zuinigjes afnemen met wat A4'tjes uit de printer.

In een ideale wereld krijgt iedere wc-pot voortaan gezelschap van een bidet. Dat ding wat je tijdens je vakantie wel eens ziet en waarvan je geen flauw idee hebt wat je ermee aanmoet. Nou, daar komt dus water uit, zodat je erboven kan hangen en je onderkant op standje orkaan Irma schoon kan spoelen. Ciao ciao restjes schuurpapier in je konthaar!