Is het iets voor jou om na je studie een waterput te graven in Afrika?

Je studie is bijna afgelopen, je hebt geen uitzicht op een vaste baan, hebt geen zin in dagen waar je belangrijkste activiteit het eten van een broodje is en je naam is Margot, Claire of Roos. Misschien is vrijwilligerswerk in Afrika wat voor jou? Een waterputje graven ofzo? Doe de quiz om erachter te komen!

Vraag 1

Waar hou jij je mee bezig tijdens de lange vlucht naar Afrika?

A) Ik lees een boek over klimaatverandering en maak een praatje met de Keniaanse vrouw naast me.
B) Ik ben de avond voor vertrek knetterlam geworden met m'n dispuutsgenootjes en kots zoveel dat het hele vliegtuig naar een cocktail van Jägermeister, gal en verloren waardigheid ruikt. Wanneer een Afrikaanse vrouw me vies aankijkt schiet ik uit m’n slof en roep ik dat ze blij moet zijn dat ik haar land ga helpen. Oeps!

Vraag 2

Na een paar uur graven ben je verveeld, maar je moet nog zeker 1,5 uur voordat je met een busje naar je hotel wordt gebracht. Waar dwalen je gedachten naar af tijdens het graven?

A) Ik hoop dat het leven van de mensen in dit dorp verbeterd / Ik zou willen dat ik meer kon doen / Hoe kan ik geld inzamelen als ik straks weer in Nederland ben?
B) Wat een hitte / Had ik toch niet beter een snuffelstage bij de ABN Amro kunnen doen? / Zin in een peuk / Gelukkig zijn er in Nederland minder vliegen / Ik mis het pils van de sociëteit / Waarom krijg ik hier ook alweer geen geld voor? / Nog steeds zin in een peuk

Vraag 3

Terwijl je de waterput graaft komen Afrikaanse kinderen kijken wat je aan het doen bent. Hoe reageer je?

A) Wauw! Deze kinderen hebben alleen een paar oude condooms om mee te spelen en zijn toch zo vrolijk! Hier kunnen mensen in Nederland een voorbeeld aan nemen.
B) Zolang ze op een afstandje blijven en mijn laatste Marlboro Light niet uit m’n handen grissen vind ik het oké. Ik ga later wel snel met ze op de foto, leuk voor op social media. #blessed.

Vraag 4

Het graven van een waterput in de hete Afrikaanse zon maakt dorstig. Na hoeveel uur graven krijg jij zin in een cocktail, denk je?

A) Ik krijg niet echt zin in een cocktail als ik die armoede om me heen zie.
B) Na een kwartiertje ofzo? Ik ben de avond ervoor flink naar de klote gegaan in de hotelbar, dus ik heb nadorst. Weet je wie ik daar trouwens tegenkwam? De marketingmanager van de Afrikaanse afdeling van PriceWaterhouseCoopers. Heb hem afgetrokken in ruil voor z’n visitekaartje.

Vraag 5

Het graven van de waterput duurt langer dan gedacht. Het stamhoofd van het Afrikaanse dorp vraagt of je een week extra wilt blijven om het af te maken, zodat het dorp ook daadwerkelijk toegang tot water heeft.

A) Natuurlijk! Ik wil geen half werk verrichten, daar hebben deze mensen niets aan. Bovendien heb ik toch nog geen baan in Nederland.
B) Sorry meneer Stamhoofd, maar ik sta zaterdag op de gastenlijst voor Chateau Techno.

Uitslag:

Vaker A?

Helaas, een waterput graven in Afrika is niets voor jou. Je bent te begaan met het leven van de dorpelingen, en dat is niet de bedoeling als je een waterput gaat graven na je studie. Denk liever wat meer aan jezelf en je carrière.

Vaker B?

Waarom ben je nog in Nederland? Jij hoort in Afrika! Tijdens je lidmaatschap bij die vreselijke studentenvereniging is tussen het zuipen door altijd benadrukt dat je aan ‘CV building’ moet doen. Dit is de perfecte manier om de aandacht te trekken van je toekomstige werkgever Boring & Associates en je ook nog eens goed te voelen over jezelf. Negeer de vliegen en de Afrikanen en graaf je een weg naar die kantoorbaan op de Zuidas. Je bent het waard!