Hier is een standaard email om een vriendschap te beëindigen

Sommige vriendschappen sluimeren al veel te lang door. Er zijn vrienden die namelijk niet door lijken te hebben dat de cursus fotografie die jullie een keer samen gevolgd hebben erg gezellig was, maar zeker geen reden is om jaren laten nog maandelijks een ‘drankje te doen’. Dit is een handige mail die je kunt sturen naar de hardnekkige vrienden waar je eigenlijk vanaf wilt.


Blijf in het onderwerp vaag, maar vriendelijk van toon. ‘Beëindiging van onze vriendschap’ of ‘Sorry, je betekent niks meer voor mij’ zijn slechte onderwerpkeuzes, ook al is dat precies wat je gaat zeggen. Hou het casual, je wilt tenslotte eerst uitleggen waaróm iemand niks meer voor je betekent. Bij een duidelijke uitleg is de kans namelijk veel kleiner dat deze persoon ooit nog contact met je zoekt. Een te korte uitleg, zoals ‘ik wil je nooit meer zien, groetjes!’, roept enkel vragen en ongemakkelijke telefoongesprekken op.

Een paar goede opties voor het onderwerp zijn bijvoorbeeld ‘Mailtje van mij’, ‘Wil even iets kwijt’, of simpelweg ‘Hey’ (zonder uitroepteken).


Doe niet te moeilijk over de aanhef. ‘Hey Pieter’ volstaat. Niet ‘Lieve Pieter’, want je vindt hem of haar niet lief. Al een hele tijd niet meer. Misschien wel nooit echt gevonden.

In de eerste alinea zet je de toon. Doe niet lollig: geen grapjes, geen leuke anekdotes. Je bent immers bloedserieus. Let erop dat je de clou nog niet weggeeft, je wilt dat deze bijna ontvriende persoon verder leest, zodat er geen twijfel over bestaat waarom jij hem z.s.m. uit je leven wilt verbannen.

Dit is een verplichte zin.

Hier geef je de vriend die je zo zat bent een compliment. Dit is moeilijk, maar je wilt niks meer met deze persoon te maken hebben, dus ook geen ruzie. Om je wat op weg te helpen hier wat voorbeelden van complimenten.

  • Ik heb echt zoveel aan je gehad toen ik telkens het huiswerk voor het vak Corporate Communication mocht overtypen wanneer ik de nacht ervoor weer eens out was gegaan van de ghb.
  • Ik heb echt zoveel aan je gehad toen je onze badmintontrainer met een racket in zijn nek sloeg die keer dat hij naar me toesloop in de douche.

Heb je inmiddels zo’n hekel aan je vriend en kun je echt niks bedenken, lieg dan:

  • We hebben gelachen.

Het is in deze alinea tijd om de waarheid te vertellen, en die ruikt nou eenmaal niet naar een vers bosje bloemen. Kun je geen oninteressant onderwerp bedenken omdat je alles wat deze vriend zegt meteen vergeet, dan kun je ervan uitgaan dat het over een van deze onderwerpen ging:

  • Jullie herinneringen aan het vak Corporate Communication.
  • Problemen om een leuk, betaalbaar huis te vinden waar niet te veel aan moet gebeuren, maar dat ook niet te ver buiten de stad ligt, en waar een extra slaapkamer inzit mochten er eventueel kinderen komen, straks. Ooit. Nu nog niet! Haha, nee nu nog niet joh. Haha. Kinderen, haha!
  • De stress die hij of zij heeft op werk omdat de marketingmanager met zwangerschapsverlof is en haar taken niet goed heeft overgedragen.
  • Lowlands 2013.

Deze zin is goed om toe te voegen. Het zorgt ervoor dat de vriend zich dom voelt als hij jouw mening niet deelt, waardoor hij eerder geneigd is om het met je eens te zijn en jou ook nooit meer te willen zien.


Optioneel.


Hopsakee! Naar deze uitsmijter heb je toegewerkt! Dit wil je al een hele lange tijd zeggen en nu is het hoge woord er eindelijk uit. Gefeliciteerd, je bent een vriend kwijt!

Blijf vriendelijke in je afsluiting.