Waarom poseren groepjes vriendinnen altijd als een stel imbecielen?

Beeld: Hanna Whittle

Zodra er meer dan vier vriendinnen bij elkaar zijn en er een foto van ze wordt gemaakt, veranderen sommige vrouwen en meisjes in een soort verkrampte synchroontrutten. Ze gaan vaak en masse in dezelfde, debiele pose staan. Wat is dat toch met dat overdreven poseren?

Dit zijn de verschillende poses die dit soort vrouwen ALTIJD aannemen:

1) Het infantiele en onnodige bukken


Dit is vooral iets wat meisjes zonder technisch inzicht graag doen. "Past mijn hoofd wel in het beeld?" vragen ze zich af. Je zou kunnen zeggen dat deze vrouwen onder een minderwaardigheidscomplex gebukt gaan. Soms zijn er wat dominantere types binnen een vriendinnengroep die daar gebruik van maken en de makke schapen naar beneden duwen bij hun schouders. En hoppa, ze staan op de foto alsof ze aan de spuitkak zijn.

2) De zorgeloze sprong


Er zijn heel veel vriendinnengroepen die op hun vrije zondag naar het strand gaan. Of het nou hagelt, regent of slechts 5 graden is; deze vrouwen moeten écht even uitwaaien op het vervuilde, grauwe strand van Zandvoort. Als ze eenmaal hun hart hebben gelucht over hun overspelige vriend, het nieuwe nummer van hun lijfblad Happinez of een traumatisch bezoek aan de waxsalon gaan ze allemaal vrolijk springend op de foto. Alsof de wereld aan hun voeten ligt. Wie doet ze wat?

3) Het perfecte treintje


Hand op de heup, ogen op manisch, hoofd verleidelijk schuin en de kaak verkrampt tot een stralende glimlach. Dit is hoe je mannen binnen hengelt! Het meisje dat vooraan in het treintje staat, ook wel de Locomodiva, is letterlijk en figuurlijk haantje de voorste en schrijft elke avond in haar agenda hoe blessed ze is met haar minder knappe vriendinnen die haar lekkerder doen lijken. Voor buitenstaanders is het verschil zo minimaal, dat potentiële sekspartners geen verschil zien. Als andere vrouw moet je echter uitkijken, flik je één van deze mokkels wat, dan krijg je de hele human centipede achter je aan.

4) Grondliggen via Groupon


Er komt een moment in elke meidenvriendschap dat één van de vriendinnen een Groupon voor een 'professionele glamourfotoshoot bij gerenommeerde fotograaf Henk uit Spijkenisse' aanschaft voor een spotprijs van 18 piek. Het maakt helemaal niet uit of jij daar wel of geen zin in hebt, je gaat gewoon mee. Je trekt zelfs een op elkaar afgestemde outfit aan en je gaat op de grond liggen. Na de fotoshoot heeft één van jullie stiekem een high tea gepland om de rest te verrassen. Heerlijk genieten van flauw witbrood, smakeloze scones en warm water in de smaken trui en boomschors. Dat is vriendschap.

5) De ludieke aansteller


Vergeet even dat je een hernia hebt sinds deze fotoshoot en dat je eindelijk weet hoe een dressuurpaard zich voelt terwijl hij richting het slachthuis marcheert. Vandaag draait het namelijk even niet om jou. Het draait om jullie! Je studieclubje, je hockeyvriendinnen, je zangkoortje of je kookclub: het is allemaal belangrijker dan het individu in de wereld van grote vriendinnengroepen. Dus toen die ene vriendin voorstelde om eens iets ludieks te doen voor jullie pre-gala foto's, stemde je natuurlijk in. En daar sta je dan. Je benen trillen, je heup kan elk moment uit de kom schieten en blaarvocht vult je Van Haren-pumps. Met 8 andere vrouwen in matching outfits, met matching poses, in het openbaar, waar iedereen jullie kan zien. Mensen stoppen, mensen wijzen en nemen stiekem foto's van wat jullie aan het doen zijn.

Maar het boeit je niet, want jij hebt je vriendinnen en je vriendinnen hebben jou. En jij hebt je versleten heup.