Waarom gedraag je je in een grote vriendengroep als een eikel?

Beeld: Hanna Whittle

Een grote groep vrienden hebben is echt wel handig. Naar een club gaan met een groep is beter dan alleen met je wilde snuifvriendin Nicky, die je na de garderobe nooit meer tegenkomt. Het is ook beter dan met je verlegen vriendin Misty, die met haar gezicht naar de muur staat en danst door hevig te ademen op de beat. Ook een feestje geven is makkelijker als je je geen zorgen hoeft te maken of iedereen wel gaat matchen, of dat er kampen ontstaan die elkaar niet aankijken. Weet je wel, één kamp per sta-tafel: je roomblanke oude schoolvrienden bij de gevulde eieren en Passoa Jus, je nieuwe studievrienden bij de vega-carpaccio en het Moldavische wijnschap, je hockeyvriendinnen omringd door flessen Sambuca en kaasfonduesets en je Indonesische buren ingebouwd in een fort van spekkoek en onzichtbaar door een rookgordijn van Kretek sigaretten.

Maar voor de rest is de grote vriendengroep vaak niet veel meer dan een kunstmatig gezelschap ego's en een broedplaats voor naar, kinderlijk gedrag. Voor de duidelijkheid: we hebben het over een grote vriendengroep, tien zielen of meer. Lees hier waarom 'lid' zijn van zo'n groep je persoonlijkheid naar de gallemiezen werkt:

Als man wordt je een cynische lul die credits opspaart door andere vrienden op infantiele wijze te kleineren

Een avondje drinken met je tienkoppige vriendengroep? De kans is groot dat jullie alleen maar aan het brullen zijn, elkaars verhalen aan het overtreffen en elkaar proberen te overstemmen met simpele grappen en Dumpert-referenties. Lomp, maar eigenlijk wordt de grote vriendengroep gevoed door het leed van haar leden! Dit gebeurt bijvoorbeeld door stoelen weg te trekken voor de vrienden met een hoger stemgeluid, elkaars uiterlijk/familie/ levensverwachting/werk belachelijk te maken, of onverwachts met z'n twaalven voor de deur te staan van een vriend met de boodschap (die luidkeels vanaf de drukke straat wordt gescandeerd): 'Hey lelijkerd! Wij komen hier bier drinken! Omdat je nog maagd bent!'. Wil je echt zo zijn? Eén op één ben je veel leuker.

In groepen blijf je de middelbare school-variant van jezelf

Wanneer je met hen bent zul je nooit in de groep gooien dat je nog steeds paniekaanvallen krijgt van je scriptie. Of dat je collega's je die dag weer passief agressief hebben ontweken bij de lunch. Of dat de amateuristische afwerking van Utrecht Centraal je de laatste tijd echt een branderig gevoel geeft bij het plassen. Je zou zeggen dat je met de leeftijd die je nu hebt, een fijn stel mensen om je heen zou hebben verzameld waarmee je deze gevoelige issues kan delen. En dat er niet om wordt gelachen. Niet zoals in 3-havo, toen je een presentatie gaf over je moeders melanoom en je vrienden moesten lachen omdat het woord leek op 'Melanie', 'de milf van de mediatheek'. Net zoals toen ga je daarom bij deze mensen pochen over je leven of het hebben over 'auto's' en 'neuke'. En dan niet die treurige 30 seconden eens per week met je saaie scharrel, nee: je zegt iedere nacht legendarische Oscarwaardige seks hebben en dat de teller staat op 38 'chicks' - want aantallen doen het altijd goed. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel, maar eigenlijk kun je in zulke groepen niet 'jezelf' zijn en praten over dingen die jou echt bezig houden. 3-havo all over again. Waarom zou je dit jezelf aandoen?

Je doet shit waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt

Als je vriendinnen je uitdagen om de lelijkste man uit de club mee naar huis te nemen, dan doe je dat. Als je maten willen dat jij een pak salami in zijn geheel opeet terwijl zij dat filmen en op je LinkedIn zetten, dan doe je dat. Als je dinnies vragen of je ff de lunch van 230 euro voor kan schieten (waarvan je weet dat je in 2040 pas de laatste cent terugziet), dan doe je dat. En als je vrienden in een cirkel om je heen gaan staan, je een naaldje heroïne aanbieden en in in je oor fluisteren dat groepsdruk een mythe is, dan stroop je je mouwen op en zie je er ook wel de lol van in! Weet je zeker dat je niet alleen op de bank een Netflix Originals wil bingen vanavond?

Meestal ben je eigenlijk maar echt bevriend met één of twee van deze mensen

Dit is in veel gevallen de belangrijkste reden waarom je eigenlijk niet thuishoort in dit gezelschap. Pak een vakantiefoto van jullie erbij. Hoe kennen jullie elkaar? Van de eerste studiedag toen niemand iemand kende? Oh juist, het lot heeft jullie bij elkaar gebracht! Bedenk je of je dat een goede basis vindt voor een leven lang met elkaar omgaan. Bedenk ook met wie uit de groep je nou één op één kan chillen. Valt dat aantal vies tegen? Krab jezelf dan eens goed achter de oren en stap rustig uit de groepswhatsapp 'Intro TU Delft 2011 groepje 32 NTB NTB'. Waag je anders eens aan een verstikkende relatie met iemand die je verbiedt je vrienden nog te zien. Zo barsten die groepen uiteindelijk toch wel uit elkaar!