Wat als alle andere sportfans net zo gestoord waren als voetbalsupporters?

Beeld: Hanna Whittle

Het is eigenlijk van de zotte dat we zóveel geld besteden aan het in het gareel houden van voetbalsupporters. Met alle respect, maar voetbal is een doodgewone balsport. Al die heisa is nergens voor nodig. Toch krijgt deze sport in vergelijking met andere sporten in Nederland een super-de-luxe-voorkeursbehandeling: de overheid betaalt elk jaar tientallen miljoenen aan politie- en ME-kosten om te voorkomen dat hooligans eeuwenoude monumenten vernielen, zigeuners vernederen, onschuldige voorbijgangers verwonden of elkaar morsdoodtrappen.

Dit is wat er in de kranten zou staan als andere sportliefhebbers net zo'n kort lontje zouden hebben als al die voetbalhooligans.

🚴🏿 Wielerhooligans smijten elkaar van steile berg af

"Tijdens de zestiende etappe van de Giro d'Italia 2017 zijn ernstige rellen uitgebroken nadat rozetruidrager Tom Dumoulin moest stoppen wegens maag- en darmproblemen. Zijn supporters raakten slaags met melige toeschouwers die Dumoulin bespotten met scheetgeluiden. Vijftig wielrensupporters, stomtoevallig allemaal man, wit, dronken en 50+, raakten zwaargewond toen zij elkaar van de berg af wierpen."

Elfstedentocht gestaakt wegens racistische oerwoudgeluiden

"De eerste Elfstedentocht sinds 1997 is abrupt tot een einde gekomen, omdat schaatsliefhebbers oerwoudgeluiden maakten richting Rohana, een 20-jarige schaatser uit Kameroen. Ze gooiden honderden bananenschillen op het ijs om hem te laten uitglijden, maar wonderbaarlijk genoeg wist de Kameroenees ze allemaal behendig te ontwijken. De tocht is onmiddelijk beeindigd, waarna de Friese schaatsliefhebbers overgegaan zijn tot elkaar de harses inslaan met de scherpgeslepen noren die ze in hun rugtassen hadden meegenomen."

🏊 Overheid besteedt 30 miljoen aan het inzetten van ME tijdens synchroonzwemmen

"Zwemverenigingen hoeven de politiekosten buiten Sportfondsenbaden niet meer te betalen. Buiten de zwembaden is de overheid vanaf nu primair verantwoordelijk voor alle zwemhooligans die in het geheim afspreken om met elkaar te knokken in Speedo's en elkaar op te hitsen met hun grote Inge de Bruijn-tatoeages. Zwemhooligans die elkaar binnen in het zwembad proberen te verdrinken, zijn echter wél de verantwoordelijkheid van de dienstdoende badmeesters."

🎾 Ahoy Rotterdam afgebrand na emotionele finale tennistoernooi

"Het 45e ABN AMRO World Tennis Tournament in Ahoy Rotterdam is uitgelopen op een regelrecht fiasco. Na het verlies van publiekslieveling Dennis Bal heeft de harde kern van tennishooligans midden op de tennisbaan vintage houten tennisrackets op een grote stapel gegooid en in de fik gestoken. Met wat tennisballen en handdoeken erbij laaiden de vlammen verrassend hoog op. Binnen een uur was heel Ahoy tot op de grond afgebrand. De schade bedraagt zo'n kleine 8 miljoen euro. Burgemeester Aboutaleb laat in een reactie weten dat 'de hardwerkende Rotterdamse havenarbeider voor de renovatie zal gaan betalen. Tennis is nou eenmaal een belangrijk bindmiddel voor de stad, kijk maar hoe gepassioneerd ze de boel hebben gesloopt in één dag!'"