Wie is toch die voetbalsupporter?

Iedereen kent ze en iedereen weet wat ze drijft in het leven: de eindstand op de Eredivisie-ranglijst. Maar wat karakteriseert deze mensen toch?

Voetbal gaat áltijd voor
“Hoe gaan we morgenavond ons vierjarig samenzijn vieren, Joost?”, zegt Merle. De eeuwig vermoeiende vraag voor elke voetbalsupporter. “Morgenavond speelt FC Knœbbekut tegen FC Vårkünshāos in de vierde divisie van Denemarken. Je moet begrijpen dat ik deze classic niet kan missen. Morgen kan ik dus niet. We vieren het volgend jaar wel, tijdens de zomerstop.”

Er is niets principieels tegen voetbal
Nederland speelt om zich te kwalificeren voor het Wereldkampioenschap slavenarbeid in Qatar. Lekker boeiend dat er 10.000 mensen gestorven zijn bij het bouwen van wat voetbalstadions in de woestijn. Een wereldkampioenschap moet je altijd bij willen zijn! “Het gaat hier om prestige, een imago dat ons land een grotere aanblik kan geven dan Willem-Alexander ooit zou kunnen!”, aldus trotse NAC Breda aanhanger Sjoerd.

Wereldnieuws laat de voetbalfan koud, want dat krijgt ‘ie toch niet mee
Geen verdrinkende kleuters in Myanmar of lilliputters op de Krim met zeven tenen in zijn timeline. Nee, rust en vrede in de tijdlijn van de voetbalsupporter. “Davy Klaassen geniet van welverdiende vrije tijd”, en “Frenkie de Jong dolblij met vriendin” zijn nieuwsitems die zijn scroll sessies domineren. Hij trekt triomfantelijk een groene rakker open rond een uurtje of elf ‘s ochtends. Het is altijd weekend in het hoofd van de voetbalfan.