Waarom doen wij met z'n allen alsof vlees niet van dieren komt?

Beeld: Hanna Whittle

Ergens weten we allemaal wel dat het smeuïge bruine hoopje op ons bord EEN LICHAAMSDEEL IS VAN EEN GEMARTELD EN VERMOORD DIER. Maar we zijn compleet afgetraind om onze ogen daarvoor te sluiten. We hebben het beste voor met dieren, tenzij ze een knapperig gegrild randje hebben en zijn besprenkeld met citroensap.

Zo doen we dat:

1. 🥓

"Ken je dat filmpje van dat biggetje dat heel brutaal iemands laptop dicht slaat?"

 • "Jaaaaa zo lief!!! Oh my god stel je hebt gewoon een big in huis!" [haalt gezinspak bacon uit koelkast]

2. 🇨🇳

"Zo erg dat ze in China honden en katten eten! Waarom haten zij dieren zo erg?"

 • "Ja is toch barbaars?"

  [neemt een hap lamsvlees] "Ja, indewdaad. Bawbaaws is het."

3. 👠👠

"Wat is de dresscode van je galafeestje?”

 • "Sowieso ga ik bont verbieden. Verschrikkelijk dat zulke fashion-aso's het in hun hoofd halen om dieren te oogsten voor specifieke lichaamsdelen. I can't! Klootzakken."

  "Echt hoor. Wat heb je trouwens voor hapjes?"
 • "Heb dertig kilo foie gras ingeslagen."

4. 🥜

"Wat die dieren in de vleesindustrie allemaal moeten doorstaan. Alles wordt ze ontnomen – frisse lucht, bewegingsruimte, zonlicht. DAT IS TOCH GEEN LEVEN!!!"

 • Ober: "Ik heb voor u nagevraagd mevrouw, we hebben qua snacks alleen nog pinda's."

  "WAT? Er zijn hier geen bitterballen? DAT IS TOCH GEEN LEVEN!!!"

5. 🚗

"Het maakt me razend als mensen een puppy achterlaten in een auto die in de zon staat. De hel die zo'n dier moet doorstaan! Vreselijk dat mensen zich hier niet bewust van zijn."

 • "Heb je die gelekte foto gezien van een doodongelukkig varken dat ergens in Nederland vol blauwe plekken en met een ooginfectie naar de slacht wordt gebracht?"

  "Ieeeew gatver, hou op, ik ga zo eten???"

6. 🍽

"Ik kan niet meer leven met het idee dat er elk jaar gemiddeld tien dieren voor mij worden gemarteld en vermoord, alleen maar voor een stukje vlees op mijn bord."

 • "Snap ik! Maar als flexetariër zit ik op slechts vijf gemartelde en vermoorde dieren per jaar. Niks aan het handje!"

  "Wat goed! Ik ga overstappen op biologisch vlees. Dan worden die tien dieren per jaar niet gemarteld, alleen maar vermoord! Wat zijn wij toch goedhartig en betrokken!"

7. ⚰️

"Ik wil u graag uitnodigen voor de uitvaart van mijn lieve labrador Blaffel, die bewees hoeveel intelligentie, karakter en trouw een dier kan bieden aan een mens. Na afloop is er een all you can eat mixed grill."