Kijktip! Het tv-programma van Peter Jan Rens en Virginia is extreem leerzaam

Beeld: Hanna Whittle

Op het eerste gezicht voelt het alsof RTL weer voor de zoveelste keer de onderkant van de samenleving heeft afgeschuimd op zoek naar een stel proleten met een gezonde trek naar faam. Maar de nieuwe reallifeshow van uitgerangeerde presentator Peter Jan Rens (66) en zijn brutale jailbait-prinses Virginia (23) is meer dan alleen aapjes kijken, uitlachen en je verbazen over het feit dat Virginia écht pas 23 is. De show behandelt belangrijke, maatschappelijke thema's waar we allemaal wat van kunnen leren.

Dit zijn de drie belangrijkste thema's die voorbij komen in deze moderne klassieker:

Obesitas
In elke aflevering zie je hoe Virginia zoveel mogelijk shoarmaschotels, frikandelbroodjes en slagroomtaarten in haar mond probeert te stouwen. De oplettende kijker kan in aflevering 1 zelfs een 1,5 literfles Dr. Pepper bij Virgien op haar nachtkastje spotten. En als de oplettende kijker ook nog een beetje creatief is kan je wel raden wat er die nacht met die flinke fles is gebeurd. Virginia laat met haar ongezonde voorliefde voor vet voedsel in elk geval zien dat ze niet perfect is. De 23-jarige kampt met serieus overgewicht en zou dolgraag wat af willen vallen, net als zoveel mensen in dit land van stevige kuiten. Tel daarbij op dat haar huwelijk steeds dichterbij komt en ze graag in een trouwjurk wil passen zonder eruit te scheuren voor ze het altaar bereikt.

Daarom besluit ze een strenge diëtiste en een lekkere personal trainer in te schakelen. Dat de diëtiste haar er tijdens een huisbezoek op moet wijzen dat een gezinsverpakking appelflappen van de Dirk helaas niet in haar nieuwe dieet past, voelde zó herkenbaar. En dat haar personal trainer bij haar eerste les al moet horen dat ze boven 'doodziek' op bed ligt en 'echt ff niet kan sporten nu', maakt de problemen van Virginia nog realistischer en 'closer to home'. We zijn tenslotte allemaal wel eens de Virginia geweest die deed alsof ze griepig was om maar niet naar bootcamp te hoeven. De voluptueuze dame staat symbool voor het obesitasprobleem waar onze hele natie mee kampt en verklaart alle onaangeraakte Killerbody-boeken van Fajah Lourens die inmiddels in onze boekenkasten staan te verstoffen.


Virginia eet een bord pasta met slagroom.

Armoede
Dat Peter Jan Rens de laatste man op aarde is waar je een Euroknaller aan voor moet schieten, weet iedereen die zijn Facebook of de onvolprezen website Mediacourant.nl af en toe doorneemt. Hij kwam meermaals in het nieuws omdat hij o.a. zijn loungebank, kind en Televizierring op Marktplaats aanbood. Dat hij al een paar keer failliet is verklaard en nu in de schuldhulp én in de bijstand zit, lijkt de beste man niet te deren. Peter Jan geeft geld uit als water, ondanks dat hij zelf droogstaat: hij loopt elke middag zwaaiend met Virginia's ING-pasje door de winkelstraten van Culemborg en heeft bijna geen vrienden meer over omdat hij ze allemaal geld schuldig is.

Je ziet het: niemand staat zo dicht bij het volk als Peter Jan Rens. Hij gaat tenslotte net zo roekeloos met z'n centen om als de honderdduizenden Nederlanders die meteen naar de dichtstbijzijnde Xenos, fruitautomaat of luxe cafetaria rennen op de dag dat hun stufi, zorgtoeslag, uitkering of loon wordt gestort. Allemaal om hun verse centen linea recta in de consumptiemaatschappij te pompen.


Virginia heeft haar eerste afspraak met een personal trainer om te sporten en Peter Jan probeert haar (tevergeefs) wakker te maken.

Werkeloosheid
Eigenlijk is Virginia de enige harde werker in deze show, zolang het niet op sporten aankomt. We zien haar af en toe met een vlotte headset achter een laptop zitten, ergens in een callcenter. Thuis is ze omringd door mensen die niet werken. Maar haar broertje Giovanni (19) spant de kroon. Deze jonge, ietwat slome homoman woont samen met z'n vriendje bij zijn schoonouders, heeft geen baan, ligt gemiddeld tot twee uur 's middags in bed en deed in de eerste aflevering de legendarische uitspraak: 'Ik ga toch niet werken? Er zijn allemaal subsidiepotten die ik leeg kan trekken in Nederland.' Vreemd genoeg had hij het niet over één van zijn goede, lesbische vriendinnen maar over het gemak waarmee je in Nederland kan weigeren te werken. Hij voegde er aan toe, terwijl hij op een tuinstoel aan een nieuw, van onze belastingcenten gekocht sigaretje begon: 'Er is toch meer in het leven dan werken?'

Giovanni snapt het concept van 'werken voor je geld' zelfs niet als Virginia het uitlegt.

Giovanni staat symbool voor een groeiende groep Nederlanders die zichzelf met gemak ongeschikt acht voor het verrichten van arbeid. Een groep die zich daarnaast wel druk maakt om alles wat ze níet krijgen van de overheid, juist omdat ze vinden dat ze óveral recht op hebben. Het gemak waarmee er door velen geweigerd wordt te werken voor je geld en tegelijkertijd gekankerd wordt op vluchtelingen die hier bij binnenkomst '5000 euro, een dikke BMW en een gratis huis' zouden krijgen, is de laatste domme trend in Nederland.

Het besef dat Giovanni nu het bereik heeft om daar verandering in te brengen, moet nog indalen. Maar hij is niet zo vlot. Volgend seizoen misschien?