Maak kennis met de kledingkast van letterlijk elk vintage-meisje

Beeld: Hanna Whittle

Als je in een willekeurige, middelmatig grote stad op een willekeurig plein goed om je heen kijkt dan kan je ze spotten: tientallen meisjes in exact dezelfde outfit. Versleten tweedehands meuk die verkocht wordt onder het mom 'vintage' zodat een scala aan kleine boetiekjes ze tegen een winstmarge van 2000% kan doorverkopen aan een leger van precies dezelfde meisjes.

Dit zijn de uitgekauwde kledingstukken die echt elke stadse vintage kloon in haar kast heeft hangen.

1) De sailor pet met een totaal overbodig gevlochten touw

alt
Deze pet zou geïnspireerd moeten zijn op die gezellige petjes die door heldhaftige Amerikaanse matrozen in de jaren 20 gedragen werden. Maar waarom doen alle vrouwen ineens alsof ze op de RMS Zeelandrië met Doutzen Kroes naar Nova Zembla zijn gevaren? En dat terwijl de enige boot waar zij ooit op zijn geweest de bananenboot was op Mallorca eindexamenreis 2010.

2) De vintage Levi's spijkerjas waar één miljoen meiden en ook Shelley uit Velp in rondloopt

alt
Jij kan het wel vergeten om dat ene anarchistische feestje in dat verlaten krakerspand binnen te komen als je dit kledingstuk niet nonchie om je schouders hebt hangen. Waarschijnlijk loopt ook je oom, met een flinke midlife crisis, in deze oude jas rond.

3) Rafelige afgeknipte Levi's short 501

alt
Dit kledingstuk wordt het liefst gedragen onder de Levi's jas. Geïnspireerd op de denim on denim trend à la Britney en Justin toen ze nog spaghettihaar en überhaupt haar hadden. Zij wisten het toen al, maar de liefhebbers van nu zijn zeker twintig jaar te laat.

4) Leren buiktasje geïnspireerd op zwetende en angstige Amerikaanse toerist

alt
Het buiktasje werd eerst alleen op praktische wijze gedragen door hopeloze toeristen die bang waren om beroofd te worden. Maar sinds het heuptasje gebombardeerd is tot 'fanny pack' is het ineens dé fancy bag die door jonge tienermeisjes als schoudertas wordt gedragen.

5) Afgetrapte Dr. Martens die nieuw 2 euro duurder zijn dan tweedehands

alt
Een luxe paar Dr. Martens kan je nieuw voor 120 euro kopen en daar doe je dan gemiddeld tien jaar mee. Voor twee euro minder kan je een afgekloven paar kopen dat na twee weken zo vernaggeld is dat je ze alleen deze zomer nog één keer op Melt durft te dragen.

6) Zeventig jaar oude bloemenjurk waar je oma in rondhuppelde toen Nederland door de Canadezen bevrijd werd in '45

alt
Je moeder heeft nog een heel scala aan geërfde bloemenjurken in haar kast hangen maar het vintage-meisje koopt liever een vaal verwassen exemplaar bij de Marbles voor minstens 50 euro. Deze jurk sluit vaak net niet goed aan op het figuur, doordat de labels van dit soort jurken door de tand des tijds compleet aangevreten zijn. Na het passen van minstens twintig jurken gaat ze altijd voor de best passende, die altijd óf twee maten te groot óf twee maten te klein is.

7) Bruin aangeslagen linnentasje

alt
Hier heeft ze er minstens twintig van in haar kamer rondslingeren. Dit canvas tasje krijgt ze vaak gratis bij de opening van een of andere pop-up store genaamd D.I.C.K. of Things I Hate Things I Hate More. De tas bestaat uit één grote onhandige ruimte waarin ze alles kwijtraakt. Dat komt ook doordat er altijd wel ergens een gat onderin deze tas te vinden is waar al haar half afgekloven kauwgompjes met vastplakkend schaamhaar doorheen donderen.

8) De lammy coat van koe

alt
De lammy coat is de meest hypocriete jas van het Nederlandse straatbeeld. Duizenden jonge meisjes paraderen in deze gezellige warme jas en geen haan die ernaar kraait. Als je daarentegen met een bontjas over straat loopt krijg je een mes in je rug van de eerste de beste PvdD-stemmer.

9) Wit jaren 50 blousje met geelbruine koffie- of zweet-aanslag

alt
Dit viezige kledingstuk zou schattig moeten staan, maar deze witte blouse is altijd verkleurd door het zweet van de vorige eigenaresse die de blouse eigenhandig geabsorbeerd heeft. Maar het zouden ook pisspetters kunnen zijn.

10) Laaghangend bruin leren rugtasje

alt
Dit tasje is klein, onhandig en er past niet meer dan een kubieke millimeter lucht in. Laat staan alle troep die de draagster van dit stuiterende loshangende onding mee wil sjouwen.

11) Plooirok in degelijke lengte

alt
Het is volstrekt onduidelijk waarom deze rok niet kort en niet lang is, maar dat de onderkant ergens op onzinnige hoogte net onder de knieën bungelt.

12) Overdreven kleurrijk playsuitje

alt
Dit bijna theatrale kledingstuk gaat vaak gepaard met stippen- of bloemenprint en wordt als schattig gezien, terwijl menig lichaamsdeel met man en macht uit dit nauwaansluitende pakje wordt geperst. Het lijkt net of de aanstellerige meid een luier draagt.

14) Bontjas waar dertig jaar geleden honderd nertsen voor gestorven zijn

alt
Is toch tweedehands dus prima om in rond te lopen? Anders zijn de nertsen voor niets gestorven!