Het is achterlijk om vrouwen de schuld te geven van hun gelekte seksfilmpjes

Beeld: Hanna Whittle

Of je nou diva Patricia Paay, vlogger Laura Ponticorvo of Kimberly uit Zierikzee bent, niemand is nog veilig voor vieze gasten die inbreken in je privémappen, je hacken of je naaktfoto's en seksfilmpjes stelen om je vervolgens te intimideren en chanteren voor ze vrolijk online worden gepleurd. Het is seksueel misbruik 2.0. Elke keer dat meisjes en vrouwen slachtoffer zijn, volgen dezelfde typische gevoelloze en onwetende reacties. Het ergste is dat het niet alleen mannen, maar vooral ook vrouwen zijn die je een trap na geven.

Zo ziet victimshaming eruit:

1) 'Eigen schuld, dikke bult'

Als de kippen zijn ze erbij: vrouwen die andere vrouwen willen opdragen om alleen seks te hebben in missionarishouding met het licht uit en de gordijnen dicht. Als je foto's of video's maakt, vraag je er namelijk zelf om dat je sekspartner of iemand anders ze via WhatsApp met 17 miljoen Nederlanders mag uitwisselen. Het is alsof je tegen iemand die net heeft gepind en daarna beroofd wordt, zegt: 'Had je maar niet moeten pinnen sukkel! Dan had niemand je geld kunnen jatten.'

2) 'Ze doet het voor de aandacht'

Je zal wel genieten van alle aandacht van Dumpert-gasten, je pa en ma, broers en zussen, collega's, oud-klasgenoten en basisschooljuf. Misschien heb je de beelden zelf wel gelekt? Best logisch aangezien er weinig leuker is dan uren in een steriel politiebureau te moeten doorbrengen tot je aangifte is opgenomen en agenten op zoek gaan naar de hackers die toch nooit gevonden gaan worden. En hoe tof dat je geld mag uittrekken voor een advocaat? Elke dag acteren tegenover familie, vrienden en vreemden dat je zelfs een tijd zelfmoord hebt overwogen? Wat een feest!

Onthoud één ding lieve meisjes en vrouwen die voor 'aandachtshoer' worden uitgemaakt: deze aanval komt altijd van mannen en vrouwen wiens piemel en pussy rusten in onvrede. Zij hebben al vele lange, zure jaren niet lekker gerampetampt. Het enige wat je zou kunnen overwegen als reactie, is ze een ragebol sturen om die spinnenwebben daar beneden te verwijderen.

3) 'Zeur niet zo en ga gewoon verder met je leven'

'Er is leven na bloot', 'Iedereen is toch naakt geboren', 'Kop op meid, morgen is iedereen het vergeten!', het klinkt allemaal best sympathiek, maar dat is het niet. Dit soort leuzen komen meestal van mensen die de seksfilmpjes eerst gulzig hebben bekeken en lachend hebben doorgestuurd aan al hun vrienden. Alsof een paar dagen in joggingbroek uithuilen op de bank of een avondje cocktails drinken met je vriendinnen ervoor kunnen zorgen dat je vergeet hoe onveilig je lichaam is en hoeveel mensen ermee hebben gedaan wat ze wilden.

Je hebt helemaal niets verkeerds gedaan en toch moet jij je, vaak op televisie, verdedigen in plaats van de daders. Dat is wat deze zaken echt smerig maken.