Wat als je op het werk net zo agressief zou reageren als in het fietsverkeer?

Beeld: Hanna Whittle

Wie wel eens tijdens spitsuur besluit om op de fiets te stappen verandert zonder er erg in te hebben in een scheldende maniak. Dat terwijl je allerlei soorten onkuise handgebaren in het rond strooit. Maar waarom doen we niet net zo agressief op plekken die net zoveel ergernissen oproepen, zoals op werk?

Zo zouden jouw werkdagen eruitzien als je op werk net zo agressief op iedereen zou reageren als in het fietsverkeer:

1) Je moet wachten bij het kopieerapparaat

Jij moet op werk even een documentje van één A4 printen, maar als je aankomt bij het printapparaat staat Linda van accounting daar haar complete jaaradministratie op kosten van de baas te printen. Je weet dat dit minstens drie uur gaat duren en je voelt een allesoverheersende woede opkomen. Je doet je oortjes in met muziek op volume 100 terwijl je 'AAN DE KANT' naar haar roept en al haar papiertjes in stukken scheurt. Vervolgens ren je snel terug naar je bureau om enige confrontatie te vermijden.

2) Iemand loopt langzaam in de gang

Je loopt in snelpas door de gang maar daar loopt Linda in slakkentempo in het midden van het pad terwijl ze haar volle aandacht op haar telefoon gericht heeft. En jij kan er niet goed langs. Je bloed gaat koken. Je gaat nog sneller lopen en beukt haar aan de kant. Als je voorbij haar bent kijk je nog even achterom hoe ze op de grond ligt en trek je de gemeenste grafblik die je op kan zetten, terwijl je heel hard 'UITKIJKEN MAN' schreeuwt en met je wijsvinger op je voorhoofd tikt.

3) Iemand blijft te lang lullen bij het koffiezetapparaat

Je staat in de rij voor het koffiezetapparaat en Linda blijft net iets te lang kletsen terwijl je smacht naar cafeïne. Dit geeft jou het gevoel dat je al je hoofdharen één voor één met een pincet uit je kop wil trekken. In plaats van rustig te wachten spuug je haar voor de voeten, gris je haar koffie snel voor haar neus weg en hoop je dat ze uitglijdt in jouw speeksel.

4) Iemand reageert niet à la minute op je mails

Jij hebt een super overzichtelijke mail getikt over hoe de weekplanning eruitziet en hebt netjes om feedback van je collega's gevraagd. Na een uur heeft iedereen gereageerd behalve Linda. Je weet zeker dat dat gore wijf expres niet reageert, om jou te sarren. In plaats van nog even rustig af te wachten of er een mailtje achteraan te sturen ren je heel hard langs haar bureau terwijl je je arm uitsteekt en daarmee haar hele hebben en houden van haar bureau tyft. Op de terugweg naar je eigen bureau geef je er nog een flinke trap tegenaan om vervolgens weer rustig plaats te nemen achter je bureau. Alsof er niks gebeurd is.

5) Iemand is te laat bij de vergadering

Je bent aan het vergaderen met al jouw collega's en daar komt Linda de vergadering binnenlopen, vier minuten te laat. Voordat ze het woord 'sorry' uit haar mond kan krijgen steek je je middelvinger in de lucht en slaak je een enorme aanstellerige zucht terwijl je haar met opzichtige ogen aankijkt. Dit is precies hoe je met dit soort types om moet gaan. Vervolgens vraag je Linda verveeld of ze de jaarcijfers even wil presenteren.

6) Iemand onderbreekt je in een gesprek

Je bent met een collega in gesprek over het feit dat er altijd te weinig pennen op kantoor zijn en daar komt Linda aangelopen. Ze vraagt dwars door jouw gesprek heen in welk document ze de jaarcijfers kan vinden. Je sloopt razendsnel je fietsbel van je fiets en als Linda even later met iemand anders aan het praten is loop je naar de conversatie en begin je agressief in haar gezicht te bellen. Als ze wegloopt steek je je voet tussen haar enkels en laat je haar struikelen zodat ze vol op haar bek gaat. Dat zal d'r leren.