Ch!pz, zijn jullie dood of gewoon druk met andere dingen?

Beeld: Hanna Whittle

Van sommige mensen vraag je je echt af waar ze toch zijn gebleven. Er zijn verschrikkelijk veel semi-bekende Nederlanders die ooit breed lachend in de Story stonden te poseren met een hand op hun heup en nu nergens meer te bekennen zijn.

Daarom gunnen we ze nog één laatste keer in de spotlights!

Deze week: Ch!pz

Waar moeten we ze van kennen dan?

"1-0-0-1 Nights. Arabian nights. It's a journey. Of a lifetime." Deze sexy track werd in 2004 maandenlang mee-geneuried door jong en oud. Het catchy refreintje bleef bij mening Nederlander maar oppoppen als een kwade clusterhoofdpijn. Dat ging gepaard met de ingestudeerde hand-dansjes op beats zo goedkoop als een gratis testgeurtje van de Etos (die ene druppel in dat miniatuur-reageerbuisje). Want ja, het hitjes-collectief Ch!pz was on fire in de zero's. De carrière van all-round entertainers Rach-L, C!lla, Peter en Kev!n nam grote sprongen met hun eerste lied Ch!pz in Black dat op nummer 1 doorbrak in de hitparade (die ranking die nog steeds gedomineerd wordt door Monique Smit en Kim Lian van der Meij).

Volgens Wikipedia hebben ze daarna internationale successen geboekt, zo waren ze bijvoorbeeld pauze-act op het Junior Eurovisie Songfestival. Wat een prestatie, wie kan dat nou zeggen? De zangformatie past zó tussen grote Nederlandse namen als Caro Emerald en Within Temptation, waarvan nog steeds wordt gezegd dat ze internationaal aan het doorbreken zijn (terwijl deze twee respectievelijk niet verder komen dan cruiseships en slechtverkochte huisfeestjes in het Ruhrgebied). Helaas stopte Ch!pz in 2011 met bangers maken, omdat blijkbaar niemand meer luisterde. Een schande.

Waar de fuck zijn ze nu eigenlijk mee bezig?

Toen Ch!pz nog actief was, was al bekend dat zingen niet per se een van hun kwaliteiten was. Ze waren op het podium veel te hevig kinderdanspasjes aan het uitvoeren in veel te wijde naveltruitjes en spijkerbroeken met grote riem-gespen, glitters en franjes. In combinatie met hun moeilijke keeltjes, leek de zang meer op een nertsenfamilie die haar laatste adem uitblies en waren ze genoodzaakt te playbacken. Het was dus al vrij snel duidelijk dat Ch!pz een einddatum had. Als we de laatste berichten mogen geloven is alleen Kev!n verdergegaan als solo-artiest. C!lla is verslaggever bij Omroep Brabant - waar ze overigens geen gebruik maakt van haar P!nk-inspired naam, Peter heeft nog eens zonder succes meegedaan aan een talentenjacht en van Rach-L is helaas niets meer vernomen. Hoop dat je nog leeft Rach, bijzonder mens!

Hebben we nog een leuke boodschap voor ze?

Doe alsjeblieft een comeback! Alsjeblieft. Jullie hoeven echt geen doorstart te maken - echt, doe dat niet, maar laat ons nog één laatste keer naar jullie luisteren. Treed gewoon ergens op bij een kermis in Brabant, wij zullen er zijn!