Vergaderingen zijn verschrikkelijk, zullen we daar eens iets aan doen?

Iedereen die weleens een vergaderzaal in wordt getrokken, weet hoe snel een vergadering je ziel kan slopen.

Eerst moet je in dat sfeerloze hok zitten wachten tot iedereen koffie voor zichzelf heeft gehaald, en net als alle aanwezigen zijn voorzien, brult er een ringtone in je oor. "Oh, ik moet dit telefoontje écht even aannemen jongens, sorry!" En die sorry maakt alles goed, want je vindt het héérlijk om in de tussentijd met Marlies van sales te praten over haar weekendplannen. Ze gaat naar een mindfulnesscentrum met de meiden! Wat ontzettend leuk om te weten zeg! Notuleert iemand dit?

Vervolgens wordt er nog een kwartiertje gekut met de beamer, en dan, als de vergadering ein-de-lijk is begonnen, moet je luisteren naar dingen waarvan je minstens de helft allang weet. Want de meeste vergaderingen zijn niks anders dan updates voor mensen die te lui zijn om af en toe ff hun e-mail te lezen. (Begrijp me niet verkeerd, er is niks mis met luiheid, behalve als je er anderen mee tot last bent, bijvoorbeeld door ze te vragen een onnodige vergadering bij te wonen, waarvan een oude, uitgedroogde Bastogne het lichtpuntje is.)

De reden waarom deze humeurvernielende samenkomsten georganiseerd worden is meestal "omdat het handig is om even de koppen bij elkaar te steken". Dit is een grove leugen, die wordt verspreid door mensen die nooit de moeite hebben genomen om te leren hoe e-mail werkt. En hoe overzichtelijk en snel dit communicatiemiddel informatie kan overbrengen. Natuurlijk is e-mail voor sommige mensen handiger dan voor anderen, maar waarom zou je de voorkeur geven aan een vergadering? Waar op compleet onoverzichtelijke wijze door elkaar geblaat wordt? Waar introverte mensen niks te zeggen hebben? Waar niemand het naar z'n zin heeft, behalve de mensen die er geil van worden om zichzelf luid te horen praten?

(En dan heb ik het nog niet eens over vergaderingen die zo slecht voorbereid zijn dat niemand weet waarom we überhaupt met z'n allen in dat afstompende rothok zitten.)

Maar genoeg geklaagd, laten we in oplossingen denken. Hier is een tip: laat visitekaartjes drukken die je na afloop van de vergadering uit kunt delen aan degene die je het dichtst in de buurt van een hersenbloeding heeft gebracht. Zodat deze persoon kan leren dat zijn gedrag intolerabel is, en vergaderen een verspilling van iedereens tijd.