Dit zijn de vakantiefoto's waar precies niemand op zit te wachten

Beeld: Hanna Whittle

Het is een bekend medisch verschijnsel dat oogballen krijsen van verveling bij het zien van andermans vakantiefoto's. Toch weerhoudt dit NIEMAND ervan om hun vrienden en familie ermee lastig te vallen. Wat is er toch mis met de mens, dat we onderstaande niksige vakantiefoto's zo graag in elkaars gezichtsveld duwen?

1) Het vliegtuig gefotografeerd vanuit de terminal


Hier begint alle ellende. Voor de fotograaf is dit beeld een romantische, opwindende start van een heerlijke vakantie, voor ieder ander is het een foto van een transportmiddel op een grauwe, industriële parkeerplaats. Deze foto is als de gong die een miserabele reeks van vakantiekiekjes inluidt. Je netvliezen sidderen bij het idee van alle beledigend saaie foto's die ze de komende weken op social media langs zullen zien komen.

2) De vliegtuigvleugel vanuit het raampje


Waarom willen meedogenloze vakantiegangers toch zo graag deze foto delen met hun volstrekt onschuldige vrienden en familie? Niemand weet het. Misschien verwachten ze een reactie als "Wat een prachtig asfalt en verbluffende containers hebben ze daar in de Haarlemmermeer!" Op Instagram staat bij deze foto meestal een onderschrift als "Daar gaan we dan!", en dat is precies wat alle volgers ook denken, alleen doelen zij op de tocht die hun duim naar de ontvolgknop maakt.

3) Het schattige kerkje


Wat is hier toch aan de hand? Hoezo zijn mensen OPEENS into kerkjes zodra ze op vakantie zijn? Iedere Nederlander fietst elke dag langs minimaal zeven kerkjes en nooit peinst iemand er ook maar over om z'n oog erop te laten vallen, laat staan om er een foto van te maken of zelfs naar binnen te gaan om het interieur vast te leggen. Maar wat gebeurt er zodra we de landsgrenzen passeren? We ontpoppen ons plotseling tot groot bewonderaars van gebedshuizen, alsof alle waardering voor Star Wars en Drake is weggestoten door een gloednieuwe obsessie voor glas in lood en het aansteken van kaarsjes met een geveinsd ernstige blik erbij.

4) Lokale ~art~


Zodra we voet op buitenlands grondgebied zetten zijn we op slag gefascineerd door ~art~. Opeens gaan we door de knieën om een door duiven ondergescheten beeldhouwwerk vanuit de beste hoek te kunnen fotograferen, terwijl we in Nederland nooit met kunst bezig zijn, tenzij je Simpsons/Family Guy-crossover-porno op Tumblr meetelt.

5) Treurige plaatselijke fauna


Sorry als dit ontdekkingsreizigersdromen onderuit haalt, maar een salamander fotograferen op de muur van een Airbnb in Toscane is niet hetzelfde als in 1880 met een enorm houten fototoestel onder de arm afreizen naar het mysterieuze Donker-Afrika om het geruchtmakende nieuwe diersoort 'olifant' vast te leggen. We leggen elk levend wezen buiten Nederland gretig vast, maar weten zelf ook wel dat niemand zit te wachten op foto's van die lelijke lokale zwerfhond of die verveelde zebra in de dierentuin van Praag.

6) Dat mooie uitzicht waar TripAdvisor zo op zat te hameren


De mens steekt nu eenmaal op zo'n manier in elkaar dat we onze camera al tevoorschijn hebben gehaald voordat we het uitzicht überhaupt op onze eigen ogen hebben laten inwerken. Moeder Natuur zou dat ding uit onze handen hebben geslagen (als wij haar niet allang hadden uitgemoord; RIP meid). En ongeacht hoe verbluffend het uitzicht is, we zijn er na anderhalve minuut gewoon wel weer klaar mee en beginnen na te denken over welke bezienswaardigheden er nog meer op de lijst van TripAdvisor stonden. De foto, die het uitzicht niet eens recht doet, was eigenlijk het enige wat deze beklimming ten doel had. Voor de vorm blijven we nog een paar minuutjes om ons heen kijken, maar eigenlijk zijn we inmiddels alleen nog maar aan het kijken of we ergens een Domino's Pizza zien.

7) Het kapotgefotografeerde bekende gebouw


Natuurlijk zijn er in de 370 jaar dat de Taj Mahal bestaat ongelofelijk veel foto's van dit gebouw gemaakt, maar dat was natuurlijk voordat jij langskwam met je iPhone 5. De jury van World Press Photo kijkt nagelbijtend toe, laat je miljarden voorgangers maar eens zien hoe het hoort!

8) En natuurlijk dat saaie rotstrand


De zonovergoten stranden die we met thuisblijvers delen zien er ALTIJD uit als ELK ANDER ZONOVERGOTEN STRAND OP AARDE. Het delen van een foto heeft dus niet veel zin. En waarschijnlijk zijn er ook niet veel mensen die willen zien waar je deze zomer je melanomen kweekt.