Wat als vacatures eens wat minder om de hete brij heen zouden draaien? (deel 4)

Beeld: Hanna Whittle

Vacatures man. Deze lange lappen tekst zijn altijd precies hetzelfde, in welke branche dan ook. En als je ze moet geloven is echt elke baan er eentje waar je voor wil vechten. Zelfs de taakomschrijving van droevig administratief werk bij de klantenservice van een callcenter op een bedrijventerrein in de buurt van Meppel komt over alsof dit baantje het beste is wat je kan overkomen.

Hoe zou het zijn als werkgevers in hun vacatures eens eerlijk zouden zeggen wat ze bedoelen? Hier is het laatste deel. Voor deel 1 kijk je hier. En dit is deel 2. Hier. Om deel 3 te aanschouwen klik je hier.

16) "Je hebt een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal, zowel mondeling als schriftelijk"

Als we erachter komen dat een van je voorouders géén Ariër was, gaan we de hele tijd tegen je praten alsof je een kleuter bent en vragen of je de toiletten al hebt schoongemaakt."
alt

17) "Computervaardigheden: je moet kunnen werken met Excel en Powerpoint"

"Iedereen haat deze programma's, maar al je collega's zijn de veertig gepasseerd, zij vinden al die grafiekjes en tabellen veel te eng. Aangezien ze het nog hebben over 'computeren', 'startpagina.nl' en Yahoo als zoekmachine gebruiken, mag jij je hiermee bezighouden."
alt

18) "Je hebt aantoonbare ervaring in het gebruik van social media"

"Jij gaat ons uitleggen wie Twitter is en waarom wij met hem in zee moeten."
alt

Young Capital

19) "Je toont initiatief"

"Jij werkt gewoon door terwijl de rest van het kantoor pauze houdt. Dat is bij je baan inbegrepen, sorry."
alt

20) "Je bent een organisatietalent"

"Omdat niemand op het werk over een agenda of de puf om die voor zichzelf bij te houden beschikt is het van belang dat jij in extreme mate beschikt over het vermogen om minimaal tien maanden vooruit te plannen."
alt

Young Capital