Wat als vacatures eens wat minder om de hete brij heen zouden draaien? (deel 3)

Vacatures man. Deze lange lappen tekst zijn altijd precies hetzelfde, in welke branche dan ook. En als je ze moet geloven is echt elke baan er eentje waar je voor wil vechten. Zelfs de taakomschrijving van droevig administratief werk bij de klantenservice van een callcenter op een bedrijventerrein in de buurt van Meppel komt over alsof dit baantje het beste is wat je kan overkomen.

Hoe zou het zijn als werkgevers in hun vacatures eens eerlijk zouden zeggen wat ze bedoelen? Hier is deel 3. Voor deel 1 kijk je hier. En dit is deel 2. Hier.

11) "Je hebt een dynamische persoonlijkheid"

"Je wordt geacht op te kijken naar je meerderen, dit doe je door royaal te strooien met complimenten aan iedereen boven jou in het bedrijfs-kastensysteem. Dat heet communicatie."

12) "Beheersing van het Luxemburgs is een pre"

"Zei ik pre? Bedoel natuurlijk hartstikke verplicht. Maar waag het niet om opeens in het Kurmancî de telefoon op te nemen als je moeder je vanuit Koerdistan opbelt. In Nederland praten we Ne... Wacht, stop überhaupt met lezen als je niet roomblank bent."

13) "We zijn op zoek naar een echte duizendpoot"

"Je hebt er geen problemen mee om alles te doen wat we van je vragen, zelfs als we je aannemen als grafisch designer en je vervolgens elke dag de wc-rollen laten aanvullen, het haar van onze accountant bijknippen of een persbericht in het Sanskriet laten schrijven."

Young Capital

14) "Je hebt affiniteit met deze onderneming"

Iedereen die bij ons werkt, doet dat alleen maar omdat ze elke maand hun salaris gestort krijgen. Verder heeft niemand hier ook maar enige interesse in dit hele rotbedrijf. Maar we doen met z'n allen alsof we dol zijn op de onderneming, alsof we fanposters met het logo van het bedrijf boven ons bed hebben hangen! Deze nepheid wordt ook van jou verlangd!

15) "Je bent stressbestendig"

"Al die overuren, al die de preken van je baas, al die opdrachten die je 5 minuten voor de deadline op je bureau krijgt; zeg de complete fysieke en mentale uitputtingsslag die we jou zeven dagen per week geven, moeten jou niks doen. Sterker nog, je moet er zin in hebben. Waag het eens om overspannen te raken!"

Volgende week deel 4!

Young Capital