Utrecht is een dwarsdoorsnede van alles wat truttig is aan Nederland

Beeld: Hanna Whittle

Als je 'In Utrecht moet je écht een keer geweest zijn voor je sterft' googelt, levert dat precies nul resultaten op. Nul. Niemand heeft zich ooit online hard gemaakt voor de magische werking van de Domstad op een mens. Ik hoor je je nu afvragen: Waarom niet? Het is toch de vierde stad van Nederland, met haar cute grachtjes en imposante stationshal waar hordes dagjesmensen en studenten vol enthousiasme naartoe trekken?

Nou, omdat Utrecht behoorlijk normaal is. Lief, maar onuitgesproken normaal. Net zoals Kensington. Op zich een hartstikke schattig bandje, maar het zal de wereld niet veranderen en je zal er niet zo snel mee pochen. Dat is Utrecht en hier is waarom:

Utrecht ligt véél te centraal om iets totaal eigens te hebben

Mensen praten er accentloos of met een accent dat net niet helemaal Amsterdams, Rotterdams, Brabants of überhaupt te plaatsen is. Omdat 'ie zó tergend normaal is. Maar op zich moet er wel iets speciaals gebeuren in een stad die in tien jaar bijna alle dorpen om zich heen heeft weten op te slokken. Want als je duizenden mensen zover krijgt om te verkassen naar Back to the Future bouwprojecten als Leidsche Rijn of De Meern, met straatnamen als Herfst, Tornado en Föhn (echt), is er blijkbaar wat unieks aan de hand daar. Houden ze zo erg van de trein nemen? Of willen ze gewoon een gemiddeld vinex-leven in totale rust? Oh ja!

Nederlanders love normaal doen!

Iedere Utrechter is vrouw, student, blond en normaal

Volgens gerenommeerd onderzoek door UU-hoogleraar Maartijn Utruttig is 1 op de 2 Utrechters een doorsnee vrouwelijke student. De andere inwoners zijn alvast vanuit het land naar Overvecht verhuisd om er na de zomer te beginnen met studeren. Het liefst beginnen ze aan een hele normale studie die ondanks haar internationale karakter alleen witblonde studenten aantrekt. Utrechtse studenten zijn namelijk echte wereldburgers die zowel duizenden euro's over hebben voor een stage in het buitenland als oppermachtig zijn in het Dunglish en graag Knorr Wereldgerechten opbakken. Ze houden van een vulgair carnavalfeestje op z'n tijd, maar genieten net zo hard van stille ruimtes waar over nanotechnologie gefluisterd kan worden. Ook zijn ze veelal een mix van LGBTQI-veganhipster en seksistische carnivoor-corpsbal. Want ook de studenten houden van de middelmaat.

Utrechtse studenten love normaal doen!

Het centrum van nul dertig ademt een behoorlijke 'wel oké...'

Ook al hebben ze de grachten wat dieper uitgehold, het centrum is precies als ieder ander oud Nederlands stadshart. Op het oog lijken er in Utrecht misschien veel exclusieve vintageboetiekjes te zitten, maar als je beter kijkt blijken dat gewoon allemaal Men At Works en Vero Moda's te zijn. In een verviervoudigd centrum van Almelo! En dan heb je nog die classy entree genaamd Hoog Catharijne, dat massieve blok winkelierstragiek, waar zelfs Utrechters zich te beroerd voor voelen om kerstinkopen te doen. Waarom komen al die dagjesmensen er zo graag dan? Oh ja.

Dagjesmensen just love normaal doen!

Feesten en concerten in Utrecht zijn altijd 'op zich wel leuk'

Of je nou naar Tivoli, Soenda, de/het Neude, Smeerboel of Zomerkriebels gaat, je zal altijd van een lauwe kermis thuiskomen. Op al deze plekken verveel je je namelijk nét niet! Tijdens het festivalseizoen komen vooral de lokale bandjes van één-minuut-bij-DWDD en de afdankertjes van Lowlands 2014 graag voor je jammen. Hoewel alles veel te veel singer-songwriter aandoet, maakt het spuitkanon vol Holi kleurpoeder er toch nog een memorabele dag van. Als je geluk hebt pak je nog een medley mee van Kensington - het veel te degelijke antwoord op het al veel te degelijke Coldplay. Waarom kleuren die ruig-ogende drummers met bronchitis-stembanden van Kensington eigenlijk zo erg binnen de lijnen? Waarom denken ze zo inside the box? Ah...

Kensington freakin' loves to do normaal!

En waar komt Kensington vandaan eigenlijk?
Ah, Utrecht.