Waarom heeft iedereen toch altijd zo'n felle mening over carnaval?

Beeld: Hanna Whittle

Met al die brutale nieuwkomers die massaal naar ons land komen om onze mooie cultuur te kapen, is het zaak dat we af en toe stilstaan bij wat ons nou écht Nederlanders maakt. Of het nou producten, gebruiken, gerechten, mensen of neukstandjes zijn.

Een reminder voor ons en een leermoment voor hen: dit maakt je nou een Ultieme Nederlander.

Hier is deel 6: een zeer sterke mening over carnaval hebben.

Wat is dit?

Carnaval is een buitengewoon gezellig feest dat zich voornamelijk richt op stomdronken mensen verkleed als gekke typetjes van tv of oude oorlogshelden en -misdadigers, die op bevroren Brabantse en Limburgse straten aan het schreeuwen en vreemdgaan zijn. Dit geheel duurt vier vermoeiende Februaridagen en wordt vergezeld door levensliederen over seks, neuken of een metafoor voor neuken.

In Zuid-Nederland wordt carnaval gezien als even belangrijk voor de opvoeding van een kind als dat onderwijs of goede voeding is. In het andere deel van het land wordt carnaval gezien als een satanische get-together voor simpele treurzielen zonder enig gevoel van waardigheid en intellect. Jij móet kant kiezen, je kunt dit niet 'mwah, wel oké. Leven en laten leven, toch?' vinden. Je moet en zal dit ofwel tyufsgezellig vinden ofwel diep haten.

Waarom is het zo Nederlands?

Omdat we in Nederland elkaar niets gunnen. In Noord-Nederland deelt een gezin een rauwe aardappel in de boerenhuiskamer, terwijl het al jaren een klok pijnlijk hoort tikken op de achtergrond. Zij kijken hartstikke neer op de vakantiedagen en het plezier van het feestgedruis down under. Want in Zuid-Nederland wordt precies op dat moment vrijwillig een slappe kroket in een kutje geduwd voor de plaatselijke Spar, terwijl mensen er confetti en Oettinger overheen spuiten en lachen als gulzige slagers.

Wat kunnen nieuwkomers hiervan leren?

Dat de grote rivieren die ons land doorboren nog best wel een duidelijke cultuurgrens aangeven en dat je een weloverwogen keuze moet maken aan welke kant je wilt leven. En of je 'friet' of 'patat' wilt zeggen, want Nederlanders gaan over lijken wat deze discussie betreft. Welkom in de eerste wereld!