Waarom zijn Nederlanders zo verzot op de Proud 2b Fout party?

Beeld: Hanna Whittle

Met al die brutale nieuwkomers die massaal naar ons land komen om onze mooie cultuur te kapen, is het zaak dat we af en toe stilstaan bij wat ons nou écht Nederlanders maakt. Of het nou producten, gebruiken, gerechten, mensen of neukstandjes zijn.

Een reminder voor ons en een leermoment voor hen: dit maakt je nou een Ultieme Nederlander.

Hier is deel 4: De Proud 2b Fout-party

Wat is dit?

Eens in de zoveel tijd besluit een Nederlander om een feestje te geven waar iedereen die komt zich verplicht voor moet verkleden. Het Proud 2b Fout-feest is bedoeld om allerlei 'foute' kledingstukken en accessoires over elkaar aan te trekken. En met 'fout' wordt heel vaak bedoeld: gewaagder, kleuriger en veel meer printjes dan de gemiddelde, doodsaaie outfit die de Nederlander normaal draagt. Denk aan mensen die een petje schuin (!) op hun hoofd dragen, een oud badpak dat hun moeder in 1983 droeg over een legging aantrekken of een tótaal gestoorde regenjas met zebraprint aantrekken. Hoe verzinnen ze het!?

Waarom is het zo Nederlands?

Het is een letterlijke, fysieke reactie op het statement dat symbool staat voor de Nederlandse samenleving: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Vrij vertaald: waag het niet om je kop boven het maaiveld uit te steken, op welk vlak dan ook, want we knallen je hersens eruit als je anders, beter of onderscheidender dan de rest durft te zijn. In Nederland is de norm om zo min mogelijk op te vallen in het straatbeeld.

Een Proud 2b Fout-feestje is een perfect uitstapje om toch eens dat eighties-trainingspak, die roze panty, je panterprint-jas of oranje shuttershades te dragen zonder dat je scheve blikken krijgt als je door de dorpsstraat wandelt.

Wat kunnen nieuwkomers hiervan leren?

Waag het niet om al te veel af te wijken van: jeans, gympen, driekwartleggings, spijkerjasjes en alles wat je kan kopen bij de WE, Vero Moda of Miss Etam. En wil je dat dan toch doen, wacht dan even tot Marjolijn van kantoor je uitnodigt voor haar Proud 2b Fout-feestje in Café Het Modderputje in Amerongen.