Wie zegt dat Nederland geen cuisine heeft, heeft nog nooit een Knorr Wereldgerecht gegeten

Beeld: Hanna Whittle

Met al die brutale nieuwkomers die massaal naar ons land komen om onze mooie cultuur te kapen, is het zaak dat we af en toe stilstaan bij wat ons nou écht Nederlanders maakt. Of het nou producten, gebruiken, gerechten of neukstandjes zijn.

Een reminder voor ons en een leermoment voor hen: dit maakt je nou een Ultieme Nederlander.

Hier is deel 11: het Knorr Wereldgerecht

Wat is dit?

Omdat de Hollandse cuisine niet veel verder rijkt dan gefrituurd restvlees dat je uit muren kunt trekken, maar we gelukkig allemaal culturen hier huisvesten, is onze keuken divers. In de jaren negentig kwamen Nederlanders erachter dat de drie-vlak-borden met doorgekookte zompige aardappels-groente-vlees op zich best saai zijn. De kosmopolitische foodcompany Knorr vulde deze leegte met 'exotische maaltijden' uit alle windstreken. Een waar paradijs werd het 'wereldvak' bij de supermarkt. Nederlanders maakten kennis met knoflook en gekruid vlees door de introductie van Mexicaanse Quesadillas, Indiase Kip Tandoori, Argentijnse Beef Chimichurri, Japanse Teriyaki, Zuid-Afrikaanse Bobotie en ga zo maar door.

Waarom is het zo Nederlands?

Omdat we graag internationaal bezig zijn, doen we alsof we de wereld begrijpen door er een hapje van te proeven. Letterlijk. Een behoorlijk verhollandst hapje trouwens. De Kip Madras zou één van de pittigste curry's moeten zijn in heel India, maar de Knorr versie zou nul pepertjes krijgen op een menukaart. Het zit vol met zoete perzik en smaakt als geheel naar een vloeibaar Olvarit appelmoes-stoofpotje. Hier gooien Nederlanders dan ook nog eens een royale laag Calvé-saus overheen, maar dat staat nog net niet in het recept.

Wat kunnen nieuwkomers hiervan leren?

Nieuwkomers moeten zich behoeden voor voedsel dat er bekend uitziet, maar smaakt naar een lapje rubber met zoetstoffen. Als het wel smaakt naar hoe het bedoeld was in het land van herkomst, dan mag je er rustig vanuit gaan dat het de keuring van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteiten heeft weten te omzeilen. Geniet van dit unicum!