Is er iets Hollandser dan ge, πŸ’‹, feli, πŸ’‹, ci, πŸ’‹, teerd?

Beeld: Hanna Whittle & Nathan Stuger

Met al die brutale nieuwkomers die massaal naar ons land komen om onze mooie cultuur te kapen, is het zaak dat we af en toe stilstaan bij wat ons nou Γ©cht Nederlanders maakt. Of het nou producten, gebruiken, gerechten of neukstandjes zijn.

Een reminder voor ons en een leermoment voor hen: dit maakt je nou een Ultieme Nederlander.

Hier is deel 21: ge, πŸ’‹, feli, πŸ’‹, ci, πŸ’‹, teerd.

Wat is dit?

Een felicitatie gaat in Nederland standaard samen met drie kussen (tenzij het een man is die een andere man feliciteert natuurlijk--stel je toch eens vΓ³Γ³r). Om deze lange reeks kussen en het ook niet bepaald korte woord 'gefeliciteerd' niet te veel kostbare taart-eet-tijd te laten opslokken, worden deze twee elementen van een felicitatie heel slim samengevoegd tot een efficient 'ge, πŸ’‹, feli, πŸ’‹, ci, πŸ’‹, teerd.'

Waarom is het zo Nederlands?

Hoewel Nederlanders niet bepaald bekend staan als een volk met een uitgebreid palet aan positieve emoties, hebben we wel een zeer liefdevolle sociale traditie: de drie kussen. Eigenlijk is kussen een groot woord: accurater zou zijn 'drie keer de wangen tegen elkaar drukken en vervolgens een kus geven aan de lucht in de nabijheid van de betreffende wang'. Het is... Het is vreemd. Maar ook gewoon lief. Vooral als je in beschouwing neemt wat voor koud klaagvolkje we zijn: een logischere felicitatiewijze voor de Nederlander zou zijn: 'Goed gedaan hoor, en hé, wat een tyfusweer is het hè?'

Maar nee! In Nederland feliciteren wij met drie kussen! Voeg daar nog het opgebroken woord 'gefeliciteerd' aan toe en je krijgt bijna zin om zwaaiend met de Nederlandse vlag over straat te gaan.

Wat kunnen nieuwkomers hiervan leren?

Ge, πŸ’‹, feli, πŸ’‹, ci, πŸ’‹, teerd met je nieuwe nationaliteit! En onthoud: zoen hier nooit een man. Stel je toch eens vΓ³Γ³r.