Waarom worden we nog steeds in die groepscadeau-app gestopt?

Beeld: Hanna Whittle

Met al die brutale nieuwkomers die massaal naar ons land komen om onze mooie cultuur te kapen, is het zaak dat we af en toe stilstaan bij wat ons nou écht Nederlanders maakt. Of het nou producten, gebruiken, gerechten of neukstandjes zijn.

Een reminder voor ons en een leermoment voor hen: dit maakt je nou een Ultieme Nederlander.

Hier is deel 12: Dat eeuwige groepscadeau!

Wat is dit?

Zodra er iemand in je vriendengroep jarig is volgt het volgende berichtje: 'heeeeyyyyyy Laura is volgende week jarig en ik hoorde dat ze heel graag nieuwe vaginale trileieren wil hebben, wie doet er mee? M'n IBAN is NL56RABO04539283 tnv Sien Slop, laat even weten hoeveel je inlegt?' Vervolgens krijg je de hele week berichten als 'ik leg 10 euro in' en 'leuk! Ik doe mee!' of 'ik geef haar al een Iris Cheque, sorry'. Tot je de knoop doorhakt, zwicht, geld overmaakt en meld dat je nu echt ff de groep gaat verlaten! Het kan echter NOG erger: er zijn mensen die al een cadeau van 70 euro hebben gekocht en dáárna pas mensen erbij gaan zoeken om aan dit cadeau mee te betalen. Grote kans dat je je niet meer dan een geldezel voelt als je zo'n berichtje ontvangt.

Waarom is het zo Nederlands?

Er hoeft door deze groepscadeaus nooit meer creatief te worden nagedacht over wat je je vrienden zou kunnen geven voor hun verjaardag. Je legt gewoon 10 euro in (7,50 als je erbij vermeld dat je 'ff krap bij kas' zit), zet tijdens het feestje effe vluchtig je naam op een lelijke kaart en bent er vanaf! Als je weigert mee te doen zal je wel gierig zijn en je te goed voelen voor dit weloverwogen groepscadeau. Reken op scheve blikken wanneer je je privécadeau overhandigt aan je bff. Als je geluk hebt wordt de sfeer in je vriendengroep alleen maar slechter en besluiten jullie massaal om gewoon helemaal te stoppen met kadootjes aan elkaar geven. DAN NIET!

Wat kunnen nieuwkomers hiervan leren?

Wij Nederlanders hebben schijt aan onze vrienden en denken vooral aan wat we zelf makkelijk vinden. Waag het dus niet om met een lief cadeau aan te komen waar heel lang over is nagedacht, je valt ermee uit de toon. Oh en er zal gegarandeerd over je geroddeld worden wanneer je met een zelfgemaakt cadeau aan komt kakken. Wij kijken graag neer op creativiteit.