Dit is hoe werkgevers jonge mensen onzeker maken & uitzuigen

Beeld: Hanna Whittle & Nathan Stuger

Ik weet niet welke geheime managementcursus alle bazen met z'n allen hebben gevolgd, maar vermoedelijk heet hij 'Financier Je Derde Vakantiehuis Door Millennials Onzeker Te Maken'. Ze hebben ontdekt dat jonge mensen geen salarisverhoging durven te vragen als je ze maar genoeg laat twijfelen aan zichzelf.

Dit is hoe Babyboomers en Gen X'ers hun jonge medewerkers klein krijgen en houden:

1. Complimenten zijn streng verboden

Je krijgt nooit positieve feedback als je je werk goed doet: het grootste compliment dat je ooit van je baas zult krijgen is absolute stilte. Zo weet je nooit of je eigenlijk wel goed genoeg bent, en durf je het niet in je onzekere stresskop te halen om een hoger salaris te vragen, of op zoek te gaan naar een betere baan. WANT WAT KAN JIJ NOU EIGENLIJK? Wat je onbewust wel gaat doen: nóg harder die schilferige hielen van je baas likken. In de hoop dat die krent je op een dag wél een klein complimentje zal toeschieten. Blijven dromen schat. 💋

2. Parttime werken is voor zwakkelingen

Is vier dagen per week werken voor jou genoeg om rond te komen, en heb je liever iets minder geld dan dat je de hele week opgesloten zit in een muf kantoor vol Jolanda's en fruitvliegjes? Pech. Je mag van een babyboomer alléén fulltime voor hem werken. Hij wil niet dat je tijd hebt voor andere projecten, je bent eigendom van zijn bedrijf en van zijn bedrijf alleen!!! Parttimers zijn zwakkelingen. Als je geen fulltimer wilt zijn dan ga je maar tussen de tieners en Bulgaren werken in een tomatenkas.

3. Salarisonderhandelingen worden keer op keer uitgesteld en verdwijnen uiteindelijk stilletjes uit de agenda

Je contract loopt af en je wilt een gesprek met de baas om aan te geven dat je nu toch echt meer wilt verdienen. Maar dat gesprek wordt zestien keer uitgesteld in verband met al zijn vijfurige zakenlunches met persoonlijke vrienden, wat je het gevoel geeft dat je niet belangrijk genoeg voor hem bent. Uiteindelijk voel je je zelfs te nietig om voor de zeventiende keer een gesprek aan te vragen, en laat je het er maar bij zitten. Gefeliciteerd, je baas heeft je aan het lijntje gehouden, en je bent stilzwijgend akkoord gegaan met de verlenging van je vorige salaris. En je vorige salaris leek nog het meest op een uitgedroogde hondendrol met van die witte korstjes erop. :(

4. Als je wél die salarisonderhandeling loskrijgt, gaat het over te behalen targets in plaats van wat je hebt gepresteerd

"Als jij de komende tijd de volgende targets haalt, dan praten we wel verder!" Waarom is de hele plot van The Lord of the Rings eigenlijk realistischer dan dat een werkgever zou zeggen: "Ik ben hartstikke blij met je en ga daarom je salaris verhogen. Bedankt voor je inzet en ik hoop dat je nog lang bij ons zult blijven!" In plaats daarvan straft hij je af door het lelijke woord 'targets' in jouw bijzijn te gebruiken. Respectloos.

5. Of ze gebruiken de Eeuwig Slechte Economie als excuus om niet meer dan minimumloon te betalen (al vijf economische recessies lang)

Werkgevers zijn graaiers, en geobsedeerd met het drukken van de enige kosten waar zij zelf niet onder lijden: de lonen. Een ruim kantoorpand in hartje Amsterdam met yogastudio, bowlingbaan en een paar giraffen? "Essentieel voor de uitstraling van ons bedrijf!" Een getalenteerde designer meer betalen dan minimumloon? "Onmogelijk vanwege de kredietcrisis van 2007 waar we nog altijd onder lijden!" Er is altijd wel een economische recessie die erbij geplukt kan worden zodra je meer salaris wilt. "En weet je, onze sector is ook nooit helemaal bijgekomen van de beurskrach van 1929," roept je baas nog voor hij z'n BMW instapt voor een lunch in het Okura.

6. Of je wordt zoet gehouden met "je mag doorgroeien" in plaats van "je krijgt een menswaardig salaris"

"Zoals je weet lijdt ons bedrijf nog altijd onder de aardappelcrisis van 1873. Dus helaas kan je salaris niet omhoog. Maar je kunt wel doorgroeien!" Er wordt een nieuwe functietitel voor je bedacht die door het woord 'senior' indrukwekkender klinkt dan je vorige, maar je salaris blijft gewoon hetzelfde en je moet veel meer werk doen. "Het staat goed op je cv. Het staat goed op je cv. Het staat goed op je cv," blijf je in jezelf herhalen elke keer dat je in de Albert Heijn naar de huismerkproducten bukt.

7. Er wordt voortdurend geïnsinueerd dat je er elk moment uit kunt liggen

"We zijn een familie, jongens, en om mooie dingen te kunnen blijven maken moeten we de kar met z'n allen trekken!" Zomaar een passief-agressieve opmerking die je te horen kunt krijgen als je aangeeft dat je niet van overwerken houdt. Want als je jezelf uit de naad werkt zodat je om 17.00 uur voldaan je laptop dicht kan klappen, heb je geen hart voor het bedrijf. "Jeroen, dat is pas een harde werker, die zat om 2 uur 's nachts nog op kantoor!" Maakt niet uit dat hij alleen maar failcompilations heeft gekeken met Ülrich de schoonmaker.

VIND JE OOK LEUK:
Waarom zijn afters altijd een pijnlijke teleurstelling?