Waarom gaan Nederlanders zo graag uitwaaien op het strand als het fucking koud is?

Beeld: Hanna Whittle

Als je nou om de hoek van een winderige duin woont zou ik nog over m'n hart kunnen strijken. Maar elke zondag tussen oktober en maart reizen er duizenden Nederlanders vanuit het héle land af naar onze grauwe kust om hier te genieten van...

Ja, van wat eigenlijk?

Die overdreven harde wind?
Is 'ff uitwaaien' net zo'n geval als spijkerpoepen, Hans Teeuwen grappig vinden en een kroketje uit de muur trekken? Een eigenzinnige, Nederlandse traditie die ons onderscheid van andere volkeren? Omdat we de enige op aarde zijn die er van houden om in ons windjack over nat zand te ploeteren terwijl er zeeschuim tegen onze bergschoenen uit de ANWB-shop aan waait? Maar waarom klagen we dan steen en been als we naar kantoor moeten fietsen in de gure tegenwind en gaan we diezelfde schijtwind, op onze rustdag notabene, opzoeken?

Enthousiaste honden?
Het enige pluspuntje van jezelf naar zo'n koud winterstrand vervoeren is het feit dat er veel honden zullen zijn. Zoals je weet zijn dit de meest dankbare inwoners van het dierenrijk en wordt ieders dag beter na een ontmoeting met een hond. Is dit dan waarom mensen naar het strand gaan in de kou? Om naar vrolijke honden te gaan kijken die door de branding hollen? Enerzijds best een goede reden, anderzijds volkomen creepy. Neem zelf een hond en hou op met gluren.

Een stukje mindfulness?
Sinds half Nederland een meditatie-app, yoga-broek en een abonnement op de Happinez heeft, waant iedereen zich een polderbuddha. En wat past nou beter bij een polderbuddha dan met gesloten ogen en gespreide armen over het strand lopen, diep in- en uitademend, jezelf focussend op je eigen chakra die doorzingt in je lome, regelmatige hartslag. Dat je vervolgens strontchagrijnig wordt omdat er slechts 3 (!) likes binnenkomen op je Instagram-foto van de 'zonsondergang in Wijk aan Zee #ZENsondergang #bliss #ultimaterelaxation', heeft helaas een slechte uitwerking op je bloeddruk.

Het staren naar een bruin-grijze zee?
Laten we even heel eerlijk tegen elkaar zijn, de Noordzee is best lelijk. Ze is bruin, soms grijs, behoorlijk troebel en doet niet echt aan gezellige dingen als schildpadden, koraalrif of wrakschepen met schatkisten. Waarom willen mensen er dan toch zo graag naar staren? Wat zien jullie dat ik niet zie? Een Duits vrachtschip? Buckingham Palace?Een boorplatform? Wat?

Het ijskoude water?
Meestal gaan mensen naar het strand om te kunnen zwemmen, pootjebaden of in ieder geval iets van een wateractiviteit te ondernemen. Nou vergeet het maar, in de winter heb je dus geen ene reet aan het water. Waag het eens om één teen in die ijszee te steken en je ligt na twee keer knipperen met je ogen op een brancard van de kustwacht omdat je lichaamstemperatuur is gezakt naar 29 graden.

De uitsmijter en cappuccino bij Paviljoen Jeroen te Zandvoort?
Daar zit je dan, te wachten op je twee witte sneetjes met een uitsmijter kaas en spek, nippend aan een gloeiend hete Lavazza-cappuccino die smaakt naar middelmatigheid en sloot, terwijl je NOG STEEDS naar dat saaie, bruine water staart. Is dit dan waar je 90 km voor om bent gereden op de dag die God heeft bedoeld als rustdag? Alsof Tinie's lunchroom in het dorp niet exact hetzelfde smakenpalet weet aan te tikken met haar nieuwe Senseo en Tefal-pan? Alsof je geen recreatievijver in de buurt hebt met water in precies dezelfde teint? Alsof het niet even hard waait op de gallerijflat in de nieuwbouwwijk waar je naast woont?

Het wordt tijd dat jij je keuzes eens goed gaat overdenken en je eigen omgeving weer gaat waarderen. Volgend weekend blijf je gewoon in Veghel.