Waarom heeft letterlijk élk Nederlands gezin deze grijze tuinset?

Beeld: Hanna Whittle

Met al die brutale nieuwkomers die massaal naar ons land komen om onze mooie cultuur te kapen, is het zaak dat we af en toe stilstaan bij wat ons nou écht Nederlanders maakt. Of het nou producten, gebruiken, gerechten, mensen of neukstandjes zijn.

In deze rubriek kijken we elke week wat Nederland nou zo nederlands maakt.

Wat is dit?

Dit is een donkergrijze loungeset van het materiaal 'wicker', een moderne mix van rotan, riet en kunststof. Een tuinset waar het hele gezin op samenkomt. Een set waarop wordt gelachen, gehuild, geruzied en gesekst. Dat laatste trouwens alleen als de buren weer met de caravan naar de Dordogne zijn en als je vrouw Carola een freak is.

Waarom is het zo Nederlands?

Je vindt deze loungeset in de tuin van elk welvarend, Nederlands gezin. In de winter staat de set onder een speciaal aangeschafte hoes en liggen de kussens in een bijbehorende opbergbox. In de zomer schippert de vrouw van het huis tussen loungeset en opbergbox, daar het natuurlijk elk moment kan gaan regenen in Nederland. Niemand wil dat de kussens van de donkergrijze loungeset nat worden. Op mooie dagen zit de set vol met familieleden in mouwloze tops die zich laven aan plastic wegwerpborden vol met huzarensalade, Wijko-satésaus en voorgesneden stokbrood terwijl er wordt gewacht op het bbq-vlees.

Wat kunnen nieuwkomers hiervan leren?

In ons land heb je het pas echt gemaakt als je deze luxe loungeset in je tuin hebt staan, überhaupt een tuin hebt en laat staan ook nog eens de tijd en het geld om te kunnen loungen. Achtergestelde Nederlanders herken je dan ook meteen aan de witte tuinset van hard plastic, zonder kussens en mét oncomfortabele, rechte rugleuning. Deze mensen plaatsen hun tuinset ook eerder in het voortuintje, op de stoep of erger nog: op hun balkon. Als je als nieuwkomer de kans krijgt om een typisch Nederlandse kringverjaardag bij te wonen, grijp deze dan met beide handen aan. Dat is een perfecte en leerzame gelegenheid om hardplastic tuinmeubilair in het comfort van een woonkamer te aanschouwen.