Exclusief interview met de ontwerper van de prullenbakken in de trein

Beeld: Hanna Whittle

Al jaren vragen mensen zich af welke debiel toch in hemelsnaam die prullenbakken in de trein heeft bedacht. Na wat research zijn we uiteindelijk ene dhr. A. M. A. Teur op het spoor gekomen. Wij zochten hem op en vroegen hem waarom die bakken een ISIS-geluid produceren als ze dichtvallen, waarom ze onschuldige knieën verbrijzelen en waarom ze sneller vol zitten dan een incontinentieslip. Kortom, wat bezielde hem om die dingen zo te ontwerpen dat treinreizend Nederland er langzaam aan kapotgaat?

Hoi mr. A. M. A. Teur, hoe is de samenwerking met de NS tot stand gekomen?

Ik kreeg ineens een belletje van een of andere hoge pief bij de NS. Ene mevrouw W. Ereld-Vreemd. Ik was zelf ook verbaasd. Ze kende me van eerder werk en was groot fan. Ik heb namelijk ook de Snuggie en de rolschaatsen met zes wielen bedacht. En de poortjes in Amsterdamse trams niet te vergeten. Je weet wel, die je spontaan impotent maken als ze tegen je kruis dichtklappen.

Hoe ging je te werk?

Ik heb me eerst goed verdiept in de treinreiziger. Eén van de dingen waar ik toen achterkwam, was dat veel mensen de trein niet alleen gebruiken om van A naar B te komen. Nee, deze aso’s willen het openbaar vervoer ook gebruiken voor ontbijt, lunch en avondeten! Dus toen heb ik de prullenbak zo gemaakt dat hij propvol zit door één blikje Red Bull. Dan stoppen die vreetzakken vanzelf wel met in het openbaar dingen in hun mond te stoppen.

Veel mensen klagen dat de prullenbak hun knieën doorboort als ze proberen te gaan zitten bij de tweezits bankjes

Ik heb zelf geen knieën meer, omdat ik als puber een keer aan het spelen was bij het spoor en toen werd aangereden door een trein. Ik kan me dus ook niet voorstellen hoe het is als je elke dag je knie vernielt in de trein door de meest domme plek die je maar kan bedenken voor het plaatsen van metalen bakken. Maar blijven staan is ook een optie beste mensen!

Een andere veelgehoorde klacht is dat reizigers zich de pleuris schrikken door het geluid van dichtvallende deksels

Weet je hoeveel mensen schaamteloos zitten te snurken in de trein? Ooit liep ik langs een slapende stiltecoupé en riep iemand 'Sssssttt!' omdat ik te luid ademde. Die luide adem heb ik overgehouden aan dat treinongeluk. Toen dacht ik: 'is goed, wacht maar…' Ik heb daarom een speciaal materiaal uitgezocht dat zo’n tyfushard geluid maakt dat zelfs een dove bejaarde er een hartverzakking van krijgt.

Wat vind je zelf het mooist aan je ontwerp?

Het mooist vind ik toch dat de prullenbakken door al die smerige etensresten een thuis zijn geworden voor allerlei diersoorten die je anders nooit in de trein zou tegenkomen. Schimmels, mieren, maden, maar zeker ook vliegjes. Probeer maar een keer zo'n bak open te doen en je zal een hele familie vliegjes happen. Volgens mij is er ook weleens een rat gesignaleerd.

Heb je nog een laatste boodschap aan de treinreiziger?

Stop toch eens met de godganse dag klagen over wat er allemaal mis is met onze treinverworvenheden. Om in de woorden van premier Rutte te spreken: als het je niet bevalt in onze treinen, pleurt op!

Reis je zelf nog wel eens met de trein?

Gadver, nee! Heb je die prullenbakken weleens gezien?!

VIND JE OOK LEUK:
Zo gaat het eraan toe in iedere familie-app