Dit is wat er gebeurt als je je vrienden opscheept met de rekening

De kroeg verlaten en vergeten te betalen, dat kan iedereen overkomen. Maar besef goed wat voor gevolgen dit heeft voor de persoon die uiteindelijk de rekening voorgeschoteld krijgt. Hier zijn een paar confronterende verhalen.

Rik Baals (26)

"M'n moeder was die week overleden en ik ging naar de kroeg om mijn verdriet te verdrinken. Er waren veel vrienden gekomen en alle drank ging op één grote rekening. Uiteindelijk bleek dat een man of vijf weg was gegaan zonder te betalen, en toen ik als laatste aan de beurt was om te pinnen, stond er nog 230 euro open. Het moest maar. De dag erna bleek dat m'n moeder geen overlijdensverzekering had. Ik had geen cent meer over voor haar begrafenis, dus nu ligt ze op m'n balkonnetje te wachten tot m'n WW binnen is."

Jim Geensel (24)

"Ik zag het gewoon niet aankomen man. Al m'n vrienden waren opeens weg toen ik even een half uur in de rookruimte over antikapitalisme had gepraat met een of andere random gast. En de rekening stond nog open. Al m'n huur voor de maand eraan. Huisbaas kwaad, die gooide me eruit. Nu woon ik al bijna drie jaar op straat. Maar dat maakt niet uit, geld is niet belangrijk weetjewel, heb je een euro voor de laatste bus naar huis?"

Helène Vernee (26)

"Nadat ik moest opdraaien voor een enorme rekening in het café, heb ik een week lang alleen maar Yum Yum-noedels kunnen eten. Hierdoor heb ik een exotische Aziatische lintworm opgelopen die soms via mijn mond de kop opduikt en mijn vrienden uitscheldt. Bij één vriendin was dat eigenlijk wel handig want zij begon me steeds meer te vervelen, maar over het algemeen vind ik deze lintworm erg brutaal. Eén keer begon dat ding zelfs te flirten met mijn vader."

Linda Behoest (41)

"Het was 1993. Ik was in café Nasty op het Rembrandtplein met het korfbalteam. We dronken en we dansten, maar het was de laatste keer dat ik plezier beleefde. Toen we de rekening voorgeschoteld kregen bleek het hele team weg ervandoor te zijn. Honderdtien gulden moest ik afrekenen. Dat had ik niet. Ik werd toen genoodzaakt bij te verdienen op de meest gênante manier denkbaar. Ik kreeg een aanbod en belandde in een louche wereld waar ik nog steeds niet uit heb weten te ontsnappen. Ik zit al 20 jaar vast in deze verrotte wereld en laat me elke dag opnieuw vernederen en misbruiken voor een droevig zakcentje. Dit is de eerste keer dat ik er openlijk over praat. Ik ben department manager bij H&M en niemand kan mij redden.