We hebben het HE-LE-MAAL gehad met Thailand!

Beeld: Hanna Whittle

Hoe kan het toch dat we bij het woord 'Thailand' meteen zin krijgen om een peuter van een klimrek te duwen en daarna krijsend weg te rennen? We vermoeden dat het ligt aan alle Nederlanders die elk jaar naar dit ooit nog bijzondere vakantieoord afreizen. En er vervolgens niet over uitgepraat raken.

Maak kennis met de twee bekendste Thailand-verpesters, Lisa en Sanne, en laat je door hen meenemen op een bijzondere reis door dit uitgekauwde rotland:

1) Lisa en Sanne in Bangkok


De hoofdstad van deze Zuidoost-Aziatische lap grond trekt jaarlijks miljoenen witte mensen die er een kijkje komen nemen omdat ze willen zien hoe alle andere witte mensen er de cultuur aan het verpesten zijn. Door de jaren heen is deze Aziatische stad dan ook veranderd in een soort smerig EuroDisney voor mensen met een alcoholprobleem en een spiritualiteitscomplex. Onder deze rijke westerlingen, die zich massaal kleden alsof ze absoluut geen trustfonds hebben, bevinden zich zeker een zestigtal Lisa's en Sanne's. Zij worden vergezeld door dikke backpacks, een lekkere losse loungebroek en een coupe haar die bij aankomst in Bangkok al staat te springen om ingevlochten te worden door een straatrat.

Let op: Verwar Lisa en Sanne niet met Maikel de drugstoerist, die na meerdere veroordelingen in Nederland is gevlucht naar Koh Pao om daar een juicebar slash xtc-lab op te zetten. Of met Benno, de jolige pedofiel met obesitas en een onstilbare honger naar minderjarige ladyboy's.

2) Lisa en Sanne op een full moon party


Hartstikke leuk hoor, al die tempeltjes, offers brengen met de locals en zweterige jungletrekkings, maar Lisa en Sanne hebben maar om één reden 10 uur in hun joggingbroek in een 747 doorgebracht: de full moon party. Elke avond verzamelen in de hal van het Spirituality 'n Chill Hostel alwaar er al volop gejamd wordt door de reislustige Australische nietsnutten waar Lisa en Sanne een oogje op hebben. Als de groep eenmaal in de club of de strandtent aangekomen is, kan het pas echt losgaan. Met losgaan bedoelen we in dit geval de huid van Lisa's voeten. Niemand op Ko Pha Ngan draagt namelijk schoeisel. Daarom stapte Lisa met de ene voet nietsvermoedend op een onschuldig bierflesje en met de andere voet op een vuurbed van Thaise peuken.

3) Lisa en Sanne bij die ene baai


Maya Bay heet het. Wij zijn er nooit geweest, maar toch kunnen we een precieze routebeschrijving geven van het parelwitte strand naar dat tentje met de lekkerste gebakken zeevruchten. Ook zouden we geblinddoekt en van rietjes een exacte replica van dat vissersbootje kunnen maken. Nu horen we sommige mensen denken: 'Ik ben nooit in Parijs geweest, maar ik weet toch ook gewoon wat de Eiffeltoren is?'. Scherp! Alleen zal nooit iemand jou blijven bestoken met foto's van die ongerepte Parijse architectuur, en doen alsof hij de enige is die ooit die toren heeft gezien!

4) Lisa en Sanne op Australische surfdudes


Een tussenjaar in Thailand is niet compleet zonder een tijdelijk abonnement op Australische pik. En laat het voormalige Siam nou precies evenveel wanderlustige Lisa's en Sanne's huisvesten als langharige atleten met glibberige tongval? Voor de dames gaat deze vakantieliefde dan ook gepaard met een plotselinge levenspassie voor surfen. En hoewel de Hollandse Noordzee pastelgrijs is en meer doet denken aan een kabbelend beekje, houden Lisa en Sanne er bij thuiskomst nooit meer over op.

5) Lisa en Sanne op olifanten


Ze zijn vegetariër, hebben vorig jaar nog geflyerd tegen legbatterijen en waren streakers bij de laatste show van Circus Rens waarbij dieren gebruikt werden. Maar in Thailand, daar laten Lisa en Sanne hun principes lekker de vrije loop. Met acht rugzaktoeristen 50 kilometer afleggen op een babyolifant: wat een ervaring! De olifant verblinden met selfie-multiflits omdat Lisa poseert met een slagtand: ahw cute! Sanne die met drie Thaise mannen in de slurf knijpt van het dier zodat 'ie water over Lisa spuit: omg so spiritual! Dit is dus wat Thailand met je doet.

6) Lisa en Sanne op een leuk marktje


"Nou, is dat nou eens bijzonder! In Thailand heb je dus iets heel speciaals en het heet de floating market! Een drijvende markt waar ze de meest exotische vruchten vanuit bootjes verkopen! Bijzonder toch?? En die mensen zijn zo gelukkig als je ze een centje extra geeft als fooi. Zo speciaal! Hebben wij niet gedaan overigens, want we hadden de dag ervoor souvenirtjes voor onze vriendinnen gekocht. We hebben dus gewoon bij elk kraampje wat geproefd, zonder te hoeven betalen! Lunchen is zo goedkoop in Thailand! Dat is de Thaise gastvrijheid, zei Robbert uit het hostel. Pas wel op, het is behoorlijk spicy allemaal! Hihi heb m'n tong nog flink gebrand aan een papayasalade, maar alles voor de experience! Wil je anders de 480 foto's die ik van dit marktje heb gemaakt zien? Ik kan wel een KeyNote maken?", zodra je Sanne of Lisa dit hoort zeggen is het zaak om onmiddellijk je hoofd tegen een tafelhoek of betonnen muur aan te knallen.

7) Lisa en Sanne op het luxe resort na weken in een hostel


Na 48 dagen in dezelfde onderbroek gemarineerd te hebben in de common room van het goedkoopste hostel in Noord-Thailand, hebben Lisa en Sanne vaak zoiets van 'ho es even, het moet wel leuk blijven!'. De hand gaat van de knip en de meiden besluiten voor één nachtje eens flink uit de band te springen door een luxe hotelkamer te boeken van misschien wel 15 euro per nacht, in plaats van de 2 euro per nacht die dat morsige hostel op de partystrip van Chiang Mai kostte. Weet je wat? Misschien nemen ze wel een massage op het strand, aangeboden door een vrouw zonder huis, masseurscertificaat of tanden en geven ze het arme mormel een gulle fooi á 5 cent!

8) Lisa en Sanne op elk feestje na hun terugkeer uit Thailand


Ga er maar vanuit dat Lisa en Sanne na hun terugkeer uit de parel van Zuid-Oost Azië elke gelegenheid met beide klauwen zullen aanpakken om over hun ervaringen te praten. Ze zijn op dit moment nog bezig met het selecteren van hun mooiste foto's van honderden volkomen identieke stranden, marktjes en tempels, maar tot hun Albelli-album geprint en wel is, zullen ze je ook gewoon moeiteloos door alle 5000 foto's op hun telefoon forceren. Het feit dat jij dit al tientallen keren hebt door moeten maken met alle ándere Lisa's en Sanne's uit je leven, lijkt ze niet te deren. En hetzelfde geldt voor het feit dat jij, dankzij al je saaie vrienden, geen enkel land zo goed kent als Thailand. Terwijl je er nog nooit bent geweest.