Dit is de hel die je doorstaat als je weer bij je ouders moet gaan wonen

Beeld: Hanna Whittle

De opwinding die je voelt als je het huis uit gaat is geweldig. De tegenovergestelde emotie overvalt je als je na een paar jaar op jezelf gewoond te hebben, gedwongen wordt weer terug te gaan naar dat huis waar jouw ouders ook bivakkeren. Doordat je opeens je studieschuld van 80k moet terugbetalen aan DUO en geen leefgeld meer hebt. Of gewoon doordat een reeks verse studenten meer recht op een kamer hebben in die rotstad dan jij.

Deze dingen herkent iedereen die tijdelijk weer bij zijn ouders moet gaan wonen:

1) De aanloop naar je vertrek uit 'je stadje'

Opeens besef je het. Je Facebook-naam 'Marlinka Zoekt Huis Amsterdam' gaat je echt niet helpen bij het vinden van een kamer. En verder gaat het ook behoorlijk kut met je. Je ex-vriend Bas is er na een relatie van drie jaar ineens met een dunne versie van jou vandoor gegaan. Je werd toen ontslagen als paardenverzorgster omdat paarden zeer gevoelig zijn voor emoties zoals liefdesverdriet. Toen kon je ook de huur van 1750 euro voor je kamer van 1 m² niet meer betalen. Daarom zit er voor nu even niks anders op dan terug te gaan naar je ouders in Schubbekutteveen.

2) Je rottige tienerkamer

Je oude tienerkamer inclusief oranje linoleum vloer, afgekloven knuffels en glow in the dark sterren op je plafond is nog intact. Net als het eenpersoonsbed waar je voor het eerst in werd gevingerd door Bas. Ah, memories! Dit walgelijke interieur doet zoveel pijn aan je ogen en je hart dat je besluit om liever op een halfleeg Aerobed in het washok van 1 bij 1 gaat liggen.

3) De domme regels van je ouders

De regels van je ouders zijn niet aangetast door de tand des tijds en dus heb jij gewoon een avondklok van 22.06 uur (6 minuten later dan toen je zes jaar geleden het huis uit ging). Bij thuiskomst moet je bij je ouders op de slaapkamerdeur kloppen om te laten weten dat je veilig bent. Waarna je vader op zijn tocht naar de wc voor één van zijn nachtelijke urinelozingen even komt loeren of je nachtlampje wel uit is om 22.07 uur. En je moet natuurlijk elke maandagochtend in de huisagenda noteren welke dagen van de week je thuis eet, aangezien je ouders op zondag voor de hele week hutspot en boerenkool met worst inslaan.

4) Haatgevoelens naar je succesvollere vrienden

Ondertussen word jij elke nacht in je muffe washok slash slaapkamertje opgevreten door jaloezie die voortkomt uit zelfmedelijden. Je beste vriendin is net een succesvolle startup begonnen en heeft een huis gekocht met haar superlekkere vriend die ook nog eens superrijk is. Jij en Bas zouden ook gaan samenwonen, tot hij besloot te neuken met Francien van achttien tijdens hun bedrijfsuitje naar Duinrell. Die zullen wel feestend en neukend door het leven gaan. En waar ben jij nu? Jij zit verdrietig in het raamkozijn van een lelijk rijtjeshuis terwijl er een constante stroom Whatsappjes binnenkomt van ravende vrienden die vragen wie er allemaal linksvoor staat. Maar ja, jij kon niet mee naar de rave want jij moest om 22.06 uur thuis zijn en de laatste trein kwam pas om 22.07 uur aan in Schubbekutteveen.

Maar kop op! Als je een beetje je best doet in het leven vind je binnenkort misschien wel een geschikt washok in Amsterdam, om in te wonen. Ben je er toch een beetje op vooruit gegaan!