Het gezicht dat je maakt als je tegen de wind in fietst verdient meer waardering

In Nederland fietst iedereen de hele dag. In Nederland staat 80 procent van de tijd wind. De combinatie van deze twee dingen maakt dat we een prachtig nationaal gezicht hebben dat op weinig andere plekken ter wereld zo prominent in het straatbeeld aanwezig is. Een gezicht dat bovendien veel te weinig de hemel in geprezen wordt: de rotkop die je trekt als je tegen de wind in fietst.

Het tegen-de-wind-in-fiets-gezicht (hierna TeDeWi genoemd) bundelt vele gevoelens samen. Irritatie wegens de wind in je gezicht bijvoorbeeld, en ’godverdomme ik voel een stroompje zweet over m’n rug lopen’. Ook het gevoel ‘godverdomme ik kom te laat’ is van TeDeWi af te lezen, want ook al weten wij Nederlanders al sinds we kunnen fietsen dat de kans op tegenwind groot is, we calculeren de extra tijd nooit in als we van huis gaan. Al horen we ‘s ochtends vanuit ons bed dat de voordeur er bijna uitgeblazen wordt, we draaien ons nog lekker een keer om en zijn ervan overtuigd dat we gewoon op tijd op onze afspraken komen. Een kinderlijke naïviteit die we op andere gebieden al lang verloren zijn.

Maar wat TeDeWi vooral laat zien is doorzettingsvermogen. We hadden de bus of de tram kunnen pakken, ons ziek kunnen melden, een afspraak kunnen verzetten, ramen en deuren kunnen sluiten alsof het luchtalarm afgaat en de hele dag scheten kunnen laten in bed, maar dat doen we niet. We gaan op onze fiets zitten en tonen iedereen op straat zonder ons te schamen het meest debiele gezicht dat we die dag zullen trekken.

Onlangs hoorde ik iemand zeggen dat hij TeDeWi altijd wil vermijden en met een uitdrukkingsloos gezicht tegen de wind in probeert te fietsen. Dit maakt me verdrietig. TeDeWi is tegenwoordig één van de weinige dingen die alle Nederlanders bindt. We zijn allemaal even lelijk als we tegen de wind in fietsen en dat kan ons allemaal geen reet schelen. Terwijl er een stroompje zweet over onze rug loopt en we van binnen schelden, zijn we allemaal het huis uit gegaan om ons doel te bereiken. Omarm daarom TeDeWi, het gezicht van onze natie.