De technofiel: de man die elk gesprek ombuigt naar smartphones, beamers en wifi

Iedereen heeft wel een gefrustreerde neef of kennis die net iets te gretig over technologie wil praten. Denk aan die zwager die de hele familie ongevraagd voorziet van anti-virussoftware. Of aan die oom die jou op verjaardagen aanrandt met obscure informatie over die geile, draadloze oordopjes van de iPhone 7. Op het eerste gezicht lijken deze technofielen onschuldig, maar ze kunnen meer schade aanrichten dan je denkt.

Wolf in schaapskleren
Ik noem deze man voor het gemak Geurt. Een Geurt ziet zichzelf als een visionair op het gebied van technologie en wil dat anderen hem ook zo zien. Hij loopt met een complete Dolby Surround set om zijn nek, zodat de bass lekker goed in z'n oren dreunt. Maar hij is ook de man die films download voor zijn buurjongetjes en zich daarom heeft gekroond tot de Che Guevara van de digitale wereld. Ook nodigt Geurt zichzelf uit op feesten en partijen om Netflix uit te leggen aan mensen die gewoon toastjes met brie willen bunkeren. Het onvermogen van deze domme schapen die niks van het concept 'online televisie' snappen geeft Geurt een half stijfje.

Ik werd zelf slachtoffer
Twee maanden geleden op een familieverjaardag werd ik zelf slachtoffer van een Geurt. Nietsvermoedend stond ik met tante Coby te praten over de buurvrouw bij wie darmkanker was geconstateerd. Mijn zwager Geurt sloot zich onopgemerkt aan bij het gesprek. Geduldig boog hij het gesprek om naar smartphones waardoor tante Coby iemand anders ging zoeken om over dodelijke ziektes te praten. Vervolgens vroeg hij met psychologische nieuwsgierigheid naar mijn belgedrag. Steeds als hij aan het woord was, trok hij een ernstig ik-weet-veel-van-smartphones-hoofd. Bij elke vraag zag je hem zoeken naar jargon. Hij wilde iets onbegrijpelijks zeggen. Het maakte eigenlijk niet uit wat, als ik maar het idee kreeg dat hij deskundig was. Achteraf gezien had ik misschien moeten weten dat dit niet gezond is, maar een doorgewinterde Geurt weet weet hier heel slim op in te spelen. Een hand op mijn bovenbeen, heel vaak herhalen dat meneer actief is op tweakers.net onder de naam hardelulgeurt_1961 en je let niet meer op wat er daadwerkelijk wordt gezegd.

Ik moest aan zijn kruis voelen
Tijdens dit mentale schaakspel hield Geurt de andere gasten in de gaten. Toen niemand keek en ik hem vertelde dat ik niets gaf om de nieuwste smartphones trok hij plotseling mijn hand naar zijn kruis. Geschrokken voelde ik aan zijn lange, flinterdunne telefoon terwijl hij zwaar hijgend zat mee te kijken of ik genoeg onder de indruk was van zijn HTC Desire 820. Uit medelijden doe je op zo'n moment alsof je onder de indruk bent, maar dit is niet genoeg voor een Geurt. Voor een hem is dit slechts voorspel. Een Geurt wil meer en dwingt jou om verder te gaan. Het begint bij kijken, maar daarna is het voelen en van het een komt het ander.

Hierdoor heb ik uiteindelijk met tegenzin een HTC Desire 820 (met gratis selfiestick) aangeschaft. Volkomen verslagen liep ik de Phone House uit. Het idee dat mensen als Geurt dit teweeg kunnen brengen op een onschuldige verjaardag van tante Coby maakt me misselijk. Mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn.