Waarom gedragen alle tantes zich altijd exact hetzelfde op Facebook?

Beeld: Hanna Whittle

Wedden dat je dagelijkse Facebooksessies er veel lekkerder op gaan worden wanneer je eindelijk het vriendschapsverzoek van je tante Gonnie, Tiny, Linda, Marja of Corrie accepteert? Tantes weten namelijk what's up, met de socials.

Kijk maar mee, dit hoe elke tante zich gedraagt op Facebook:

1. Ze is altijd online, echt de hele dag door

Of je nou net doorgehaald terug komt van een smerige after na Dekmantel of een coq au vin staat te bereiden voor je scharrel, kijk even op Facebook Messenger en je tante is áltijd online. Je hoeft niet met haar te praten, maar het idee dat ze er altijd is, maakt een mens warm van binnen. Je weet gewoon precies hoe ze volledig met haar oude Samsung met versleten openklaphoesje is vergroeid en hoe ze uitgezakt op de bank zit en over haar leesbrilletje tuurt terwijl ze met slechts één vinger typt en door haar timeline scrollt op zoek naar prangende posts om op te reageren.

2. Ze gebruikt Facebook als een soort dagboek en plaatst supergedetailleerde updates van wat ze heeft gedaan

"Vandaag met de meiden van werk Jolanda Marina Karijn Nanny en Miep naar italiaans resto in Nijmegen gegaan Mr. Jacks was erg heerlijk uiteindelijk ook nog een dam blance met Jolanda gedeeld. Volgende maand tapas bij cubanita lady's! Ook nog ff antiek curiosa braderie bezocht tafeltje gekocht."

3. Ze deelt nooit één foto, maar altijd veertig foto's tegelijk, inclusief alle mislukte onderkinselfies

Je tante en je oom staan al 19 jaar lang trouw elke zomer 8 weken lang op exact dezelfde familiecamping in Winterswijk. En elke zomer plaatst ze elke week veertig vakantiefoto's van exact dezelfde activiteiten die ze daar onderneemt. Veertig foto's van het misselijkmakend enthousiaste animatieteam, van het jeu de boules toernooi, van het boottochtje door een drassige sloot, van het eten van een overheerlijke oubliehoorn en veertig foto's van het interieur van hun luxe stacaravan van het merk Infinity Evolution Travel.

4. Ze checkt altijd, non-ironisch, in op alle plekken waar ze is

Bertina checked in at Kruidvat Winkelcentrum Rokkeveen te Zoetermeer.

5. Ze feliciteert haar vrienden en familie altijd door een foto van zichzelf onder een bericht te zetten

Vaak neemt ze niet eens de moeite om je zelf een bericht op Facebook te sturen, maar plaats ze de vrolijke foto van haar en je oom op een buurtbarbecue gewoon onder een random felicitatie die je kreeg van een oud-collega. Uiteraard aangevuld met een 'proficiat vele jaren maar weer, gr. tante Linda, oom Ger en de kids'.

6. Ze wenst een groot deel van haar Facebookvrienden steevast een fijne donderdag (of vrijdag, of zaterdag)

"Annet moest aan je denke in deze moeilijken tijd je komt er wel meis gr aan gerard"
alt

7. Ze deelt en liket echt alles van je

Waarschijnlijk denkt ze dat het De Correspondent-artikel over Monsanto dat je vorige week deelde over de Noord-Brabantse volkszanger Maikel Monsanto gaat, maar whatever: er is tenminste één iemand die alle troep van je liket.

8. Ze zegt er niks vanaf te weten maar heeft het toch áltijd over politiek

Voor je haar vriendschapsverzoek accepteert moet je absoluut even diep in- en uitademen en voor jezelf accepteren dat je het - op politiek vlak - niet met haar eens bent en dat ook nooit zal zijn. Ook is het handig om voor een spiegel te gaan staan en tegen jezelf te zeggen: Tante Josien zal racistische pro-Zwarte Piet plaatjes delen op Facebook en Tante Josien zal absoluut een glitterplaatje plaatsen waarin wordt terugverlangd naar de gulden. En jij zal rustig in en uit ademen. Gewoon, omdat het toch allemaal geen zin heeft. Plus, uiteindelijk schrik je niet meer wanneer ze weer een gephotoshopt glitterplaatje deelt waarop Mark Rutte wordt afgebeeld als een cartoonaap die wordt geneukt door Mohammed de profeet.

9. Ze is er altijd als eerste bij om alle slachtoffers van elke ramp te steunen

Met de hoeveelheid lintjes en vlaggenfilters die je tante door de jaren heen op haar Facebookaccount heeft verzameld zou je denken dat die arme tante Anja de hele dag door aan dode mensen aan het denken is. Maar niets is minder waar, want vaak is ze al die mensen alweer vergeten bij de volgende profielfoto. Wel is ze altijd maanden te laat met die lintjes en filters, ze is nu pas begonnen met prayen for Paris.

10. Ze deelt altijd alle opsporingsberichten, winacties en hoaxes die ze tegenkomt

Luister, ben jij ook zo benieuwd welke manke hond er onlangs vermist is geraakt in die vinexwijk van Alblasserdam? Zou je graag nieuwsberichten uit de Ouddorper Courant over die golf van inbraken willen lezen? Of zou je wel mee willen dingen naar die grote schaal rauwe leverworst die Slagerij Arie de Knaller uit Ede verloot onder al z'n 398 volgers? Schroom dan niet om je tante's Facebook eens goed in de gaten te houden. Ook kun je altijd wel wat nieuws opsteken terwijl je door de berichten die zij deelt scrollt. Tantes delen namelijk vooral heel veel leerzame hoaxes, zoals dat je bijvoorbeeld héél hard moet gaan hoesten als je voelt dat je een hartaanval aan het hebben bent en dat mannelijke asielzoekers verkleed als transgendernonnen onze grenzen proberen binnen te dringen. Nooit geweten! Handig!

Bedankt tante!