Dit is iedere Marvel film ooit

Beeld: Hanna Whittle

De ene na de andere blockbuster superhero movie wordt eruit geknald, maar of ze origineel zijn, is een ander verhaal. Of het nou Spider-Man, Iron Man, Batman, Superman, Ant-Man of America-Man Captain America is, allemaal trakteren ze ons op deze clichés.

Cliché 1: De superheld is altijd man, wit, hetero en gespierd. Zo toevallig!

Droom je er stiekem van om in een flashy outje de wereld te redden van de ondergang, maar heb je spillebenen, een bierbuik, een vagina, of ben je zwart of homo? Dan heb je dikke pech. Om te mogen schitteren op het witte doek als superheld uit een Marvel of DC Comic moet je aan het ideaalbeeld van Hitler voldoen: wit, atletisch, man en hetero. Als je ook nog eens Chris heet, zit je helemaal gebakken: Chris Hemsworth speelt Thor, Chris Evans speelt Captain America, Chris Pratt speelt Star-Lord en Chris Pine speelt Captain Kirk.

(Rustig maar wijsneuzen, we weten van Black Panther en Wonder Woman. Hoopgevende, maar zeldzame uitzonderingen.)

Cliché 2: Voor de meeslepende avonturen komt eerst een rotjeugd vol zinloos geweld

Voordat de superheld pasgeboren baby's en omaatjes mag redden van een pijnlijke dood, wordt hij eerst flink door de mangel gehaald als kind. Kleine Batman zag z'n ouders neergeknald worden, Spider-Man z'n lieve Uncle Ben, Captain America werd na de Tweede Wereldoorlog ingevroren en pas tig jaar later ontdooid en Superman is een asielzoeker van een andere planeet. Blijf dus gerust dromen over superkrachten krijgen, maar met een prima jeugd maak je geen kans. Je mag pas elektriciteit uit je ogen schieten als je het kind bent uit een broer-zus-relatie die jarenlang in een kelder zat opgesloten met Whiskas als ontbijt, lunch en avondeten.

Cliché 3: De enige personen die zijn echte identiteit weten zijn z'n lelijke beste vriend en ouwe mentor

Om toch een beetje diversiteit in de film te mixen, is de superheld vaak matties met een nerd uit z'n klas die in het begin niks weet van z'n dubbelleven in dat apenpakje. Zelfs niet als de twee aan het lunchen zijn, de superheld zogenaamd ff naar de wc gaat, ondertussen een atoombom onschadelijk maakt en zwaargewond terugkomt. Misschien is dat pompoensoepje wel verkeerd gevallen? De squad van de superheld bestaat verder uit een wijze senior, denk aan Alfred in Batman, professor Xavier in X-Men of Nick Fury in Avengers, voor de emo-peptalk begeleid door vioolmuziek als het tegenzit. Deze wandelende inspirational Tumblr-quote zegt dingen als 'I believe in you white, straight, muscular, handsome man! Only you are strong enough to save the world from total destruction!'

Cliché 4: Het volk bekijkt de superheld de hele film lang met een side-eye

Is hij goed? Is hij slecht? De hele film is het volk hierover in dubio. Wat fucking dom is, want die gast kan vuur met z'n handen maken dus als hij evil was, had hij ze allang in de fik gestoken. Sowieso worden burgers in superheldenfilms uitgebeeld als een stelletje debielen die niet veel meer kunnen dan 'ooh!' en 'aah!' krijsen, rennen als een malle of dood onder puin komen te liggen. Karma!

Cliché 5: Knettergekke superschurk kidnapt arme hulpeloze meid. Gaap!

Dit zag echt niemand aankomen! De skinny love interest in mantelpakje van de superheld wordt ontvoerd door een superschurk die de wereld wil vernietigen en altijd lelijker is dan de superheld. Alsof kwaadaardige wezens niet lekker kunnen zijn? Kijk naar Thierry! De superschurk wordt standaard gespeeld door een oude, gerenommeerde acteur die praat alsof hij heeft ontbeten met Jack Daniels na een nacht te hebben doorgehaald. Vlak voor alles naar de tering gaat, verslaat de superheld die gek en tongt hij z'n chick die ook nu nog steeds geen persoonlijkheid heeft naast 'er zijn' en 'voor altijd in de schaduw van haar man staan'. Eigenlijk zijn de meeste superheldenfilms gewoon veredelde romcoms met CGI effects.

Cliché 6: En natuurlijk draait de belastingbetaler op voor alle klerezooi

Heel fijn natuurlijk dat de superheld ons redt van die gek, maar hoezo staat iedereen te juichen? India is door de zee opgeslokt, New York is voor de zoveelste keer met de grond gelijk gemaakt, Parijs en Londen liggen nu verticaal op de Noordpool, overal vluchtelingen, miljardenschade aan gebouwen en natuur, honderdduizenden mensen zijn arbeidsongeschikt geworden, nog meer onschuldige burgerdoden, om over al die dooie katten en honden maar te zwijgen. Wie draait er eigenlijk op voor dit geintje van die superhooligans? Juist, de belastingbetaler! In de echte wereld zou de superheld allang tig schadeclaims aan z'n strakke neongekleurde broekje hebben hangen en in de cel belanden als hij niet kan dokken.