Hoe je Suikerfeest mee kunt vieren als ongelovige hond

Na een maand lang uit de mond stinken, honger en dorst lijden en schuilen in de schaduw, mogen alle moslims vanaf vandaag weer hun normale leven oppakken. Deze dag is een blije dag voor de oemma, maar het is begrijpelijk dat de gemiddelde heiden geen idee heeft hoe men zo een dag beleeft. Dat zul je ook niet echt te weten komen in dit stuk. Wel krijg je enkele suggesties voor hoe jij als non-moslim het Suikerfeest zou kunnen meevieren. Zodat de islamitische gebruiken in het westen op een dag misschien wel net zo mainstream gaan als die van het boeddhisme.

Neem een suikervrije dag

De term Suikerfeest focust zich alleen maar op bepaalde aanwezige voedselwaren, en heeft weinig te maken met wat er daadwerkelijk gevierd wordt op de feestdag. Het draait enigszins om eten. Sommige van die voedselwaren zijn zoet. Maar het is niet alsof de hele islamitische familie om een bak met suikerklontjes zit. Veel moslims zijn tegen deze platte benaming, die niet volledig de lading dekt. Om te laten zien dat je het stimuleert dat moslims zich begrepen voelen, neem jij dit Suikerfeest een suikerloze dag. Zo ben je bewust bezig met je lichaam en bevorder je de leefbaarheid in de interculturele samenleving. Win-winshallah.

Geef een kleine fissa

Doorgaans wordt er in de volksmond aan het Suikerfeest gerefereerd met de kleine Eid. Eid betekent ongeveer hetzelfde als fissa. Het drie dagen durende offerfeest, dat pas een half jaar later wordt gevierd, staat bekend als de grote Eid. Je zou daarom tijdens kleine fissa een kleine get-together kunnen organiseren voor jou en je goddeloze vrienden. Zo sta je toch een klein beetje stil bij je islamitische medemens, zonder meteen een standpunt hoeven in te nemen in de Palestina-kwestie, maar onder het genot van grapefruit Radler en minimal deeptechno. Het is wel belangrijk om de traditie van kleine fissa in stand te houden. Als het feest te groot dreigt te worden moet je kordaat ingrijpen. Niet meer dan tien vrienden, daarna is het helaas vol. En alleen maar drankjes met minder dan drie procent alcohol.

Ontbijt iets

De officiële Arabische naam voor het Suikerfeest is Eid-al-Fitr: dat kun je vertalen als feest om het doorbreken van het vasten te vieren. Je zou deze dag daarom kunnen aangrijpen voor een speciale breakfast. Breng je partner ontbijt op bed en vraag haar naar haar diepste verlangens. Zoek de hipste, duurste, meest futuristische en homovriendelijkste nieuwe eettent en brunch alle culturele tegenstellingen de wereld uit. Stop ook niet met ontbijten, maar ontbijt gewoon de hele dag verder. Laat je op deze speciale feestdag niet voorkauwen welk voedsel wanneer genuttigd dient te worden. Eet tijdens het avondeten spiegeleieren en neem als late night snack cornflakes. Zorg dat je ook altijd een hardgekookt ei op zak hebt voor wanneer shit real dreigt te worden.

Ga rellen in de bios

Het is een traditie die steeds minder wordt nageleefd: rellen in de bios tijdens Suikerfeest. Doodzonde als je het mij vraagt. Het is de enige dag dat je schijt mag hebben aan alles en iedereen in de bios. Fuck bioscoopstoelen. Motherfuck de popcornautomaat. Leef opstandig. Maak er een dagje van, nodig al je vrienden uit en bespring in harmonie een beveiliger. Laat je op deze dag niet vertellen hoe je je leven moet leiden door een Pathé-medewerker maar steek zijn uniform in de fik. Steel filmprojectors uit andere zalen en speel drie verschillende films tegelijk af in dezelfde zaal. Houd kinderen hostage wanneer de politie komt en eis films die nog niet uit zijn. Fijn Suikerfeest yo.