Ew, wat is die smerige walm die letterlijk uit elke Subway komt?

Iedereen die wel eens door een winkelstraat met een Subway loopt kent deze geur. Het entert langzaam je neusgaten en laat je verwonderd achter met maar één vraag: Hoe kan iets dat zogenaamd zo vers is zo fucking goor ruiken?

Onze wetenschappelijk onderbouwde hypothese

Vele factoren in de Subway kunnen bijdragen aan deze afgrijselijke geur. Bijvoorbeeld die gore stinkende tonijn die niemand ooit bestelt en al minstens een decennium te rotten ligt in een van die vieze bij de Gamma gekochte ijzeren bakken. Of misschien wel jullie werknemers, die allemaal zo ongelooflijk levensmoe lijken, moet ook wel als je de hele dag aan stonede dagjesmensen moeten vragen ‘alles erop?’. Of misschien heeft het iets te maken met de brutale duiven die de winkel binnen tippelen en in tegenstelling tot de gasten niet op het gore toilet, maar gewoon op de vloer kakken. Wij zetten in op de tonijn!

Wat vertelde een werknemer van een Subway restaurant ons over deze geur?

Wij hebben de excentrieke onmiskenbare geur onze neus in laten waaien, deze gevolgd en onszelf als heuse snuffelhonden op dusdanige wijze in een Subway restaurant laten belanden. Kort gezegd: we zijn een Subway binnengelopen en hebben gevraagd waarom ze zo meuren. Eenmaal aangekomen hebben we, nobel als we zijn, op respectvolle wijze gevraagd waar toch die ‘lekkere’ geur in Subway restaurants vandaan komt. Een staar, een verloren blik, geen hoop meer in de ogen van de medewerker die ons hielp. Hij leek verloren te zijn geraakt, jeugdherinneringen leken op te waaien. Na een lange stilte volgde zijn antwoord waar wij zo lang naar smachtten: ‘Oregano ofzo? Wil je nou nog een Sub bestellen of niet?’

Wat vertelde de klantenservice ons over deze stank?

Terug in De Gladiool HQ was het tijd om de hogere machten uit de Subway wereld in te schakelen, dus besloten we de klantenservice te bellen. Na veel mysterieuze omwegen en vaak doorgeschakeld (lees opgehangen) te worden kwamen we uit bij filiaalmanager Lucas uit Nijmegen die ons bevrijdde met de verlossende woorden: ‘Hadden jullie gebeld om wat Subs te bestellen? Want ik weet niet over welke geur jullie het hebben.’

Wat vertelde het internet ons over deze befaamde meur?

Dat het met de speciale manier van het bakken van het brood te maken heeft. Wij weten het niet hoor, maar brood hoort te allen tijde lekker te ruiken? Wij hebben zelfs gelezen dat deze geur een deel is van jullie 'geheime recept'. Laten jullie het nou expres zo stinken? Sub, why?