Een studiekeuze maken zou zo veel makkelijker zijn met deze bloedeerlijke gids

Beeld: Hanna Whittle

Universiteiten en hogescholen beloven altijd de grootst mogelijke onzin op hun sites en in hun foldertjes. Je zou bijvoorbeeld baanperspectief hebben en zelfs rijk kunnen worden. Deze leugens verkopen ze altijd met overijverige, etnisch diverse, studenten in beeld: stralend van geluk terwijl ze druk bezig zijn met hun bachelorscriptie. Jouw toekomst ligt in de top van het bedrijfsleven, en zeker niet in een festival-foodtruck. Daarbovenop strikken ze altijd een voorbeeldstudent die net zijn derde PhD heeft afgerond om te komen liegen over hoe ver de studie hem heeft gebracht.

Als deze scholen ons niet zouden voorliegen of pamperen met dure woorden, dan zou de studiegids er ongeveer zo uitzien:

Tandheelkunde

International Business and Management

We snappen dat het nu lijkt alsof wij je banen gaan aanbieden in Singapore en Dubai. Maar dat is gelul. Daarom heet de studie vanaf volgend jaar gewoon: Interprovinciaal Zakendoen. Want daar beland je uiteindelijk. Gewoon in Meppel, bij een heel gewoon Nederlands bedrijfje. Je steekt hooguit eens per jaar de provinciegrens over met je lease-Opel Astra met kinderzitjes. Gewoon, voor werkoverleg bij een wegrestaurant in Zwolle. Met gewone, Hollandse kantoorpikken die om klokslag 5 uur weer terugrijden naar moeder de vrouw. Maar je gaat wel heel veel mailen naar het buitenland, toch internationaal bezig!

Marketing en Sales

Een verplicht onderdeel van het curriculum is een nieuwe taal leren. U kunt kiezen uit: Middeleeuws Marketingjargon, Algoritmisch, Reclame-Roemeens, Elevator Pitch Braille of Cookie Policyiaans.

Scheikunde

Wij verwelkomen alleen verwilderde gamers met controller-afdrukken in eeltige handen, die niet vies zijn van een spetter zoutzuur op kleding en huid. Of jongens die liever een uitdraai van het periodiek systeem meenemen als date naar een gala dan een mens.

Geschiedenis

Sociologie

Leer mensen in hokjes te stoppen. Kom erachter dat Max Weber en Marianne Weber geen product zijn van een gezellig incestueus neuknestje. En leer gehaat te worden door je vrienden omdat jij ze telkens betrapt op fenomenologisch groepsdenken - iets dat je in een van onze stoffige boeken hebt gelezen.

Geneeskunde

Bedenk je dat je door deze studie niet in Grey's Anatomy stapt, maar een leven lang moet bikkelen in kille ziekenhuizen en geconfronteerd wordt met zieke lichamen en sterfbedden. Of was jij het kind dat tijdens de biologieles altijd de lamshartjes en kippenlongetjes in je zak propte om er thuis in bed reepjes van te snijden? Kom dan bij ons en herleef je jeugd!

Journalistiek

Zit je bovenop het nieuws? Kruip je graag in de pen? Stuur je al jaren kneuterige columns naar het gemeenteblaadje uit je dorp? Houd je al sinds je vier bent een persoonlijke blog bij over dierenwelzijn in Tasmanië? En ben je nieuwsgierig en razendenthousiast? Kom langs bij Journalistiek: wij rammen met liefde alle creativiteit uit je lijf. Wij werken namelijk volgens een boekje, een soort anti-depressiva, dat je totaal afvlakt. Omdat er geen werk is in onze branche ga je door onze opleiding hoogstens voor Metro een ingezonden alinea schrijven over fietspaden in de Kop van Overijssel, of misschien wel minimumloon verdienen door de social media van de Gamma te beheren.

Industrial design

Conservatorium

Ben je niet op bedevaart geweest naar Nashville of New Orleans? Neem je jouw instrument niet overal mee naartoe? Heb je geen G-sleutel op je borstkas getatoeëerd? Kom je niet uit Almelo en heet je niet Ilse? Dan ben je waarschijnlijk geen rasartiest en verwijzen we je graag door naar The Voice.

KLM Flight Academy

Heb je een voorliefde voor zweterige uniformen, babyblauwe trolleys, lekker wandelen op Schiphol, hevige turbulentie en vind je het waanzinnig om op knoppen te drukken? Dan is dit echt iets voor jou! Kom je snel in de simulator spelen?

Pedagogische wetenschappen

Vertoonde jij als kind al de karakteristieke of uiterlijke kenmerken van een overbezorgde moedereend? Liep jij als kind al op Crocs en in een driekwartlegging? Dan is dit echt iets voor jou! Of ga naar de Pabo, zoals al onze huidige studenten van plan zijn. Hebben jij en je ouders geen zin om collegegeld te betalen? Baar dan gewoon peuter en voed die op. Wat ons betreft de beste stageplaats.

Communicatie- en Informatiewetenschappen

Omdat onze studie zo ultrabreed is, word je opgeleid tot net precies niets. Wel ga je communiceren op een niveau waar je nooit iets aan zal hebben en leer je theorieën waar niemand je ooit naar zou vragen op feesten en partijen.

Rechtsgeleerdheid

Media en Cultuur

De enige heteroman in het gebouw is Sjef de conciërge. Vrouwen, denk dus vooral niet dat pik hier voor het oprapen ligt.

Econometrie

Het aanhoren van deze term geeft 99 procent van de bevolking vervelende maagzweren. Hoor jij bij die ene procent die daartegen bestand is? Pak dan nu je grafische rekenmachine en kom een paar jaar sommen oplossen bij ons, dan zorgen wij dat er naderhand een luxe bureaustoel voor je klaarstaat in je eigen kantoor op de Zuidas. Onthoud wel dat er niets saaier is dan waar jij je bezig mee gaat houden.

Vrijetijdskunde

Bij ons krijg je antwoorden op levensvragen van het eerste uur. Zoals:
• Clubbing of bankhangen?
• Hoe zeg ik het best een vriend op het laatste moment af?
• Wat wil ik vanavond eten?
• Naaktrecreatie: is dit echt iets waar ik me druk om hoef te maken?

Nieuwgriekse taal en cultuur

Onze oud-studenten en de Griekse bevolking hebben veel gemeen: geen baan, geen pensioen, altijd roepen dat de overheid ze financieel vermoordt en stoïcijns blijven denken dat er geld zit in discussiëren over beige brokken steen op Kreta.

Toneelschool & Kleinkunstacademie

Leer hoe je succes moet haten. Leer dat halve zalen trekken pas echt kunst is. Leer hoe je net zo arrogant en vooringenomen kan kijken als Halina Reijn. En voor de dames: leer dat een Nederlandse film niet af is zonder jouw blote tieten in beeld.

Verloskunde