Waarom doen sommige mensen altijd alsof ze niet hebben geleerd?

Beeld: Hanna Whittle & Nathan Stuger

Iedereen heeft wel zo'n meid of guy in de klas die altijd met je meelult, voor en na het tentamen, en beweert dat ze 'ook écht bijna niks heeft ingevuld, zoooo erg'. Eindstand: bitch heeft een 9 en jij weer die vertrouwde 3.

Een analyse van deze bedrieger:

Ze vallen onder de noemer 'streber'

Deze mensen zijn nooit ziek, staan nog liever hun nier af voordat ze hun huiswerk, inzichten of uitreksels met anderen delen en zullen altijd verbaasd reageren als ze horen dat ze wéér een uitstekend cijfer hebben gehaald. 'Omg, ik had echt een onvoldoende verwacht!' Dit zijn dezelfde mensen die hun eigen samenvattingen in een onfeilbaar handschrift schrijven in plaats van ze, net als elk weldenkend mens, op Stuvia te regelen voor een knaak. Ook slepen ze hun syllabus altijd mee richting de tentamenzaal, nonchalant volgeplakt met allemaal gekleurde Post-It's die er als een herinnering aan jouw eigen laksheid uithangen. Ook zal je altijd een splinternieuw flesje Spa Blauw, een onaangebroken Sultana en drie lijnrecht neergelegde pennen op de hoek van hun tafel in de tentamenzaal zien liggen, in tegenstelling tot jouw afgelopen Bic, verfrommelde boterhamzakje met borrelnoten en dat verkalkte flesje Saskia-water van de Lidl. Dit zijn de mensen die nog liever zelfmoord plegen dan onvoorbereid naar een tentamen gaan en, in tegenstelling tot jou, nooit naar alcoholzweet zullen ruiken om 08.00 's ochtends.

Ze vallen je altijd lastig voor het tentamen

Je komt ze altijd tegen nét voordat je die vervloekte tentamenzaal inloopt. Ze gaan heel erg lekker op andermans angstzweet en zullen je daarom meteen aanspreken met de vraag: 'En? Ken je het een beetje?' of: 'Heb je goed geleerd?' Eerlijk als je bent zeg je natuurlijk dat je eergisteren het boek pas hebt besteld bij Bol.com, het gisteravond nog even snel hebt doorgelezen maar eigenlijk al op een dikke onvoldoende hebt gerekend. De smiecht praat meteen met je mee: 'Haha, ja ik ook, pff heb alleen heel effe snel de achterflap van het boek gelezen maar zal wel weer een 4 worden hahaha!' Gaan je alarmbellen al af?

Ze zoeken soms zelfs oogcontact tijdens het tentamen

Tijdens het tentamen kijkt deze meid je misschien ook nog een keer aan met een geforceerd moeilijke blik en een glimlach die lijkt te willen zeggen 'pfoeeee echt lastig, hihi ik ben zó aan het balen!', terwijl ze daarna meteen rustig doorgaat met het invullen van de juiste antwoorden. Natuurlijk hoopt ze met deze farce dat jij het niet in je botte kop haalt om bij haar af te kijken, haar kennis is tenslotte haar eigendom.

Ze staan altijd klaar om met je mee te klagen na het tentamen

Als je pech hebt kom je deze mensen ook ná je tentamen tegen en klampen ze je wéér aan, maar nu om te peilen welke antwoorden jij eigenlijk op bepaalde vragen hebt gegeven. 'Wat had jij bij 4? Ik heb maar wat gegokt...' Om je vervolgens het perfecte, recht-uit-het-boek antwoord te geven. Overigens zitten er ook wat compulsieve negativo's tussen: mensen die er oprecht in geloven dat ze, net als jij, hun tentamen hebben verkloot. Diep van binnen weten ze heus wel dat ze het prima gedaan hebben, maar ze dekken zich graag in voor wanneer ze -- god verhoedde -- een 8 in plaats van een 9 hebben. Daarnaast is het in Nederland natuurlijk hartstikke uncool om een stuudje te zijn.

Je gaat nooit vrienden met deze mensen worden

Als je vervolgens 4 weken later op Blackboard kijkt en de cijferlijst vindt weet je dat je er wéér bent ingestonken: bitch heeft gewoon een 9.