Waarom is letterlijk elke Nederlandse strandtent exact hetzelfde?

Beeld: Hanna Whittle en Nathan Stuger

Bij de zieligste zonnestraal gaan wij Nederlanders massaal op zoek naar een upgrade van het terras: de strandtent. Of je nou naar Noordwijk, Zandvoort of Bon Bini Bloemendaal gaat, elke strandtent is een kopie van de ander.

Hier heb je op een rijtje wat je allemaal tegenkomt tijdens zo'n 'chille' dag in een Nederlandse strandtent:

1) De houten vlonders op het strand waar je je plakkerige zandpoten aan openhaalt
Met je versleten, donkergroene Havaianas in je handen blijft je kleine teen haken achter een dikke splinter die 'm opensplijt. Even denk je het witte licht te zien, maar het blijkt een groep ordinaire Zaandammers te zijn die rechtstreeks van Sensation White lijkt te komen.

2) Vijf schijtkinderen die onder de modder zitten en af en toe een badmintonshuttle in je gezicht meppen
Als je eenmaal je plek hebt gevonden achter een door meeuwen onder gescheten windscherm, besef je pas dat je je hebt gevestigd naast deze helse vertoning. Iedere tien minuten vliegt er dan ook weer een badmintonshuttle of plastic betje in je gezicht, terwijl hun ouders tranquillo dronken worden van de rosé.

3) Een verdwaalde, dikke Duitser die eigenlijk op de camping in Zeeland had moeten zijn
Deze Duitser heeft zijn witte, uitpuilende navel ontbloot en laat 'm lekker bungelen boven zijn retestrakke speedo. De hele dag door bestelt hij poffertjes met sauerkraut samen met zijn in badpak gehulde, kortpittige Ulrike.

4) Een groepje Insta-girls die naar Branding Beach Club in Noordwijk zijn afgereisd voor een boomerang op een schommel
Inclusief fijne captions als: "Let the sea set you free", "Bare feet and salty hair" of "Ik heb de zon zien zakken in de zee heu heu heu!!"

5) Geil personeel dat elkaar sowieso de hele zomer neukt in de duinen
Met hun sunkissed skin en geblondeerde haren paraderen ze in hun net iets te foute outfit, geven elkaar knipogen of een snel vingertje op de plakkerige wc. Ze praten met veel te coole woorden en doen niet aan personeelskleding. Daar is deze toko te hip voor. Nooit gedacht dat jongens uit IJmuiden zo lekker konden zijn!

6) Zeiknatte labradors die langs je enkels schuren om de geur van oude vis met je te delen
Ook rolt constant hun bekwijlde tennisbal tegen je voet en leggen ze hun hijgende, kletsnatte kop op jouw schoot. Of ze rennen over het strand en trappen daardoor zand en klei in je gezicht. Ondertussen geven hun asociale baasjes geen fuck.

7) Honderd palmbomen, planten en loungemuziek waarmee de strandtent Ibiza vibes probeert te creëren, maar eerder lijkt op de sale van Intratuin
Toch een schattige poging om de skyline van Scheveningen, die bestaat uit een vooroorlogs aquarium, een aftands casino'tje en de restanten van Tsjernobyl, wat op te vrolijken.

8) De ANWB-koppels van 50+ die komen om te nordic walken over het strand
Op die vier dagen zon in juli na, is het de rest van het jaar natuurlijk gewoon kutweer in Nederland. Ideaal voor Ad en Els om uit te waaien op het strand en een kop chocomelk te drinken met een boerenomelet bij zo'n gezellig strandtentje. Helaas worden ze toch ietwat ongemakkelijk van de harde technotracks die er om 4 uur 's middags gepompt worden.

9) Bruin geblakerde Chelseys en Ricardo's die de hele dag Marlboro paffen en bitterballen bestellen
Naast hen zitten de iets rijkere, maar nog steeds paupere tatta's Pieter en Lauren. In hun lichtroze polo's en veel te grote Gucci zonnebrillen kijken ze de hele dag lekker neer op Chelsey en Ricardo.

10) Een nep-haardvuur en 85 kaarsjes wanneer het na 17.00 uur ineens is afgekoeld naar 9 graden
Gelukkig was je daar op voorbereid en had je zelf al 9 elektrische fleece dekens meegenomen in je strandtas. Augustus is hier nou eenmaal hartje winter.

11) Een rekening van 264 euro omdat je de hele dag Despo's en Gin Tonics hebt gelurkt en zompige nacho's hebt gegeten
Aangezien iedere Gin To in een strandtent ineens 46 euro kost, tikt dat lekker aan. De rest van de maand leef je op brood en water, maar je hebt wel één chille dag in swinging Noordwijk gehad!