Zouden deze nationale eikels ook hun eigen straat krijgen in de toekomst?

Beeld: Hanna Whittle en Nathan Stuger

Veel te veel straten, tunnels, pleinen en bruggen in het Nederlandse straatbeeld zijn nog altijd vernoemd naar slavendrijvers en oorlogsmisdadigers. Maar begin daar niet over, het zijn stuk voor stuk onze helden! Als je als Indische Nederlander liever niet door de Coentunnel rijdt, omdat 'ie is vernoemd naar een kolonisator die Nederland rijk heeft gemaakt over de - met stokslagen verminkte - ruggen van je voorouders, krijg je de volle laag. Zelfde geldt als je kritiek uit op de Van Heutszstraat omdat 'ie is vernoemd naar een officier die de bevolking van Atjeh een kop kleiner heeft gemaakt. En wat dacht je van de Admiraal de Ruijterweg? Ook zeeheld Michiel de Ruyter heeft z'n kanonnen gelost om slavenhandel te bedrijven. Maar nogmaals, niks zeggen hè, 'dat was een andere tijdgeest'. En van de Nederlandse geschiedenis, waarin 600.000 slaven zijn verhandeld, misbruikt en vermoord, blijf je af.

Even heel overdreven, maar in dat geval moet je niet schrikken als de volgende Nederlanders over honderd jaar vereerd worden in het straatbeeld - met dezelfde soort clichés om ze goed te praten.


"Amsterdam is weer een monumentale straat rijker! De Lineausstraat, hét toneel van de moord op controversiële filmmaker Theo van Gogh in het jaar 2004, wordt vernoemd naar dader Mohammed B. Naast deze moord heeft B. ook veel goede dingen gedaan, zoals de discussie openen over de vrijheid van meningsuiting en een havo-opleiding in Diemen. Het wordt tijd om dit collectief te erkennen."


"Nieuw bij jou in de wijk: een bronzen replica van de Suzuki Swift waarmee Karst T. in 2009 een flitsbezoek bracht aan de Koninginnedag-viering in Apeldoorn. Karst is een beladen persoon in de Nederlandse geschiedenis, maar hij heeft ons meegegeven dat ieder moment je laatste kan zijn. Een waardevolle boodschap die we moeten meegeven aan onze kinderen."


"In Rotterdam wordt vanaf heden het leuke met het educatieve verbonden. Voor je iets bestelt bij een te dure indoor Turkse tapas-truck, wordt je even ongevraagd herinnerd aan de slachtoffers van de bekendste pedofiel die dit land heeft gekend. Een leermoment."


"De gemeente Steenwijkerland heeft gehoor gegeven aan de wens van fans van Willem Holleeder, 's lands meest charismatische crimineel, om hem ergens voor altijd te eren. Hij was immers een entertainer pur sang, zo op zijn Vespa. Dat is ook een vak! Dat hij zes moorden op zijn naam heeft, ja, het was gewoon een hele andere tijd. Daar mag je nu niet meer over oordelen."


"Station Hilversum Media Park wordt omgedoopt tot Hilversum Volkert: een kleine, maar eervolle vermelding voor de man die in 2002 het Media Park op zijn grondvesten deed schudden. Tegenstanders van de naam zeggen dat Van der G. de brute moordenaar was van een van de belangrijkste politici die dit land ooit gekend heeft. Daarop zeggen wij, hij is onderdeel van de Nederlandse canon, dat moet je niet zomaar wegmoffelen."

Aangezien deze plekken gelukkig allemaal niet zo heten, kunnen we maar beter met z'n allen een stokje steken voor de openbare plekken die wél vernoemd zijn naar mensen met bloed aan hun handen. En ja, natuurlijk is het makkelijk om eeuwen later met een moreel oordeel te komen over mensen uit de Gouden Eeuw, maar het is nét zo makkelijk om die straatnamen ff om te gooien naar iets positiefs van deze tijd. Probeer bijvoorbeeld eens een 'Ronnie Flexlaan' of 'Natasja Frogerplantsoen', zij hebben tenslotte ook iets voor Nederland betekend.