Ben je niet straat, maar wil je wel zo overkomen? We got you.

Onze Hollandsche taal wordt steeds meer besmet met vreemde invloeden van buitenaf. Ben je nooit straat geweest, maar wil je wel zo overkomen? Of begrijp je mensen onder de 30 simpelweg niet meer? Begin jezelf te onderwijzen.

It’s lit

Je kunt je kont niet keren op Instagram of er is wel weer iemand die beweert dat iets lit is. Lit wil zeggen: gewoon hartstikke gezellig. Maar waarom zou je je verlagen tot een doodgewoon woord als 'gezellig' als je ook kunt doen alsof je Drake bent in een stripclub met een fles Cîroc in de ene hand en een tiet in de andere?

Af

Ben je lazy af, dan ben je niet gewoon lui: je bent lui as fuck. Of crazy af, gestoord af. Wat je ook wilt zeggen, gooi er altijd een 'af' achteraan en je zult zien dat mensen je gaan respecteren. Respecteren af!

Faded

Heeft die jonko die je hebt geklapt je zo high gemaakt dat je ineens dingen doet die je normaal nooit zou doen? Zoals schijten naast een wc-pot in een hokje zonder slot, zonder toiletpapier en met een lange, nieuwsgierige wachtrij? Dan ben je faded. Faded af.

Thirsty

Breng jij je dag door met het nauwkeurig bestuderen van alles wat je geheime liefde - je #mcm of #wcw - op social media doet, met wie hij praat, wat hij liket, waar hij heengaat, dan ben je thirsty. Check bijvoorbeeld de mentions van wat random BN'ers als @gezaweisz, @debroervanroos, @lilkleine of @bokoesam en je zal de ene na de andere thirsty thot zien bedelen voor wat aandacht.

Thot

That ho over there.

Clapback

Weleens een akkefietje gehad met iemand op social media die poep wilde komen praten? En heb je diegene daarna even goed de les gelezen? Meteen daarna zal een of andere random persoon komen met een ‘Oeeeeee die clapback was kankerhard.’ Wil je je clapbacks naar een hoger niveau tillen? Volg dan Rihanna, gepromoveerd professor in de Clapbackkunde.

De turnup was real

Instagram staat er vol mee: foto’s van vriendengroepjes die nonchalant poseren in een club met daaronder #DETURNUPWASREAL. Oftewel: het was mieters gisteravond, Sander en Freek! Maar was dat ook zo? Voor hetzelfde geld was de club leeg, heeft geen van de boys iemand geregeld en was iedereen helemaal blut. Het gaat erom dat de illusie is gewekt dat de squad los is gegaan. De gays hebben hun eigen versie van deze uitdrukking: I got my life! Oftewel: ik heb echt geleefd! Ook hiervoor geldt: misschien wel, misschien niet. Hoe zouden wij dat moeten weten? Wij lagen gestrekt op de bank te klagen over Temptation Island.

Bout that life

‘You need to stop rapping like you from the streets, cause you not bout that life.’ Met deze legendarische uitspraak liet Cookie haar zoon in de serie Empire weten dat ze hem doorheeft. Hij is geen thug en welke woorden hij ook spit, hij zal dat niet ineens worden. Dit geldt ook voor de meesten van jullie die bovenstaande en onderstaande uitdrukkingen gebruiken. You ain't bout that life.

Squad goals

Tegenwoordig ben je geen vrienden meer, maar ben je lid van een squad. Dat klinkt niet alleen vermoeiend, dat is het ook. Onder elke foto van je vriendengroep plaats je altijd zelf het woord 'squaaaaaad'. Gewoon ter bevestiging. Dit is jouw squad. Maar dat is niet alles. Je moet namelijk vooral ook andere squads in de gaten houden, want je goal is altijd om precies net als andere (vaak beroemde) squads te zijn. Als Kanye West en Kim Kardashian dus opeens vrienden blijken te zijn met Gerard Joling en je vindt op Instagram een foto van dit olijke trio, terwijl ze poseren op een hagelwit strand, dan zet je daar #squadgoaaaals onder. Want je hebt nog nooit zo graag Gerard Joling willen zijn.

Lowkey

Lowkey is de meest schijnheilige manier om uit te drukken dat je iets zogenaamd geheim wilt houden, terwijl je het intussen van de daken schreeuwt. ‘Ik heb lowkey Melissa gevingerd in het aardrijkskundelokaal gister.’ Veel mensen gebruiken dit woord om de gierige golddigger in zich te vermommen: ‘Ik vind die nieuwe Patta-shirtjes lowkey echt mooi...’ Met andere woorden: ‘Begin een van die shirtjes voor me aan te schaffen.’

Snatching wigs

Deze uitdrukking is vooral te horen in de gayscene, maar zoals veel van deze uitdrukkingen worden ze binnen de kortste keren gejat door hetero’s die straat over willen komen. Iemand die wigs snatcht is de concurrentie hard aan het vernederen. Messi kan gezien worden als iemand die op het voetbalveld van links naar rechts wigs snatcht. Maar niemand die zo hard wigs snatcht als Beyoncé. Haar prijzenkast zit vol met pruiken van de competitie. Denk aan Lady Gaga, Katy Perry, Taylor Swift en meer van dat soort zielige nobodies.

I can't (even)

Sta je met je mond vol tanden? Weet je gewoon niet wat te zeggen bij het belachelijke tafereel dat je voor je ziet? Zeg dan gewoon ‘I can’t’, en voeg daar ‘even’ aan toe als je er net even een snufje extra walging aan wilt toevoegen.

Yaaaaaaas!

Iedereen wil gezien en gehoord worden. Iedereen wil erkenning voor wat hij of zij heeft bereikt. Iedereen is op zoek naar een beetje Yaaaaaaas! in zijn leven. Zodra je dit hoort van iemand betekent het dat je iets uitzonderlijk goed hebt gedaan. Dat kan een geslaagde twerk zijn in de plaatselijke bar-dancing, maar het kan ook een reactie zijn op een tien voor een tentamen. Ben je gay dan wordt de Yaaaaaaas! vaak gevolgd door 'kween' of 'bitch'.

Slay

Slaying betekent dat je presteert op de toppen van je kunnen. Heb je net iets goeds gedaan? Een euro gegeven aan een daklozenkrantverkoper? Een 8 gehaald voor je aardrijkskundewerkstuk terwijl je gister nog in datzelfde lokaal werd gevingerd? Zorg dat er altijd een paar vriendinnen voor je klaar staan die YAAAAAS KWEEN! SLAY! naar je kunnen roepen terwijl je ze high fives uitdeelt.

Basic bitch

Een basic bitch is bijvoorbeeld je buurmeisje Sanne. Vergeten wie Sanne is? Dat kan heel goed, basic bitches zijn namelijk mensen die zo normaal en doorsnee zijn, dat ze je nooit echt bijblijven.

Bye Felicia

Verlaat iemand die je niet mag de ruimte of wil je juist dat deze persoon zo snel mogelijk oprot, dan zeg je ‘Bye Felicia’. Zelfs al weet je donders goed dat hij of zij anders heet: de paspoortnaam kan je niks schelen. Je noemt haar altijd vol overtuiging Felicia. Is deze nobody in je persoonlijke ruimte van het mannelijke geslacht dan kun je ‘Bye Felipe’ zeggen.

Stuntin

Je bent ergens en je voelt je extra smooth. Dingen gaan goed met je. En je merkt het. Iedereen probeert namelijk het boze oog op je te zetten, omdat ze precies zo willen zijn als jij. Jij weet: dat zullen ze nooit kunnen. Er is maar één jij. En je bent aan het stunten on these hoes. You do you.

Ratchet

Jonge vrouwen die ratchet zijn, zijn veelal makkelijk te herkennen in de openbare ruimte aan hun onverwachte hairflips. Ze lopen rond met blikjes passoa jus en vechten niet met andere meiden, maar met gasten. En een avond is pas geslaagd als ze iemand aan de haak slaan die de nachtbus terug naar huis voor ze betaalt.