De Gladiool-stemwijzer: de enige die er écht toe doet

Dit zijn de partijen die onze toekomst gaan verbeteren en/of vergallen:

1) VVD

Voor wie komt deze partij het meest op? Bankiers, CEO's, hun roomblanke zoons en iedereen met bolle welvaartswangen.
Op welke bad guy lijkt de lijsttrekker? Jafar uit Aladdin, omdat Rutte ook een lange gluiperd is met een hekel aan arme, Arabische mensen.
Waarom is een stem op deze partij best chill? Omdat je er niet voor uit durft te komen dat je liever op de PVV had gestemd, en op deze manier toch nog van je nieuwe Syrische buren af kunt komen.
Waarom is een stem op deze partij best kut? Je doet wel alsof je bij de rijkelui hoort, maar staat aan het einde van de rit nog steeds gewoon 2.000 euro rood elke maand.

2) DENK

Voor wie komt deze partij het meest op? Erdogan.
Op welke bad guy lijkt de lijsttrekker? Gargamel, omdat Kuzu ook zo'n hekel heeft aan het plezier dat de gevestigde orde aan het beleven is.

Waarom is een stem op deze partij best chill? Omdat je racistische tante een hersenbloeding krijgt als ze dit hoort van je moeder.
Waarom is een stem op deze partij best kut? Omdat iedereen zonder Turks bloed uiteindelijk verplicht een Turkse vlag moet laten tatoeëren.

3) PVV

Voor wie komt deze partij het meest op? Mensen die bij de kassa nog terugrekenen naar de gulden, maar zich moeilijk kunnen concentreren door de moslima-cassière die ze verdenken van een bomgordel onder haar werkkleding.
Op welke bad guy lijkt de lijsttrekker? Dolf de Kraai uit Alfred Jodocus Kwak, maar zeker niet omdat Dolf gebaseerd is op Hitler. Dat is gewoon toeval.

Waarom is een stem op deze partij best chill? De grenzen gaan dicht, avocado’s komen het land niet meer in en alle fitgirls en foodbloggers snijden hun polsen door.
Waarom is een stem op deze partij best kut? Rachid, waar je al het hele schooljaar op geilt, wordt gedeporteerd.

4) 50Plus

Voor wie komt deze partij het meest op? Verwend babyboomertuig: ouwe mannen in een midlife crisis die willen sparen voor een rode Ferrari.
Op welke bad guy lijkt de lijsttrekker? Hannibal Lecter, omdat ook Henk zijn maag vult met jong mensenvlees.
Waarom is een stem op deze partij best chill? Ieder jong persoon met een sugar daddy of rijke oude vrijster gaat er ook op vooruit.
Waarom is een stem op deze partij best kut? Voor Nederlanders onder de 50 geldt: werkloosheid, woontekorten en zelfs honger voor iedereen! Als de oudjes het maar goed hebben.

5) Artikel1

Voor wie komt deze partij het meest op? Iedereen die geen witte heteroman is.
Op welke bad guy lijkt de lijsttrekker? Catwoman, al steelt ze tradities in plaats van juwelen.
Waarom is een stem op deze partij best chill? Geert Wilders gaat z'n geperoxideerde haren uit z’n kop trekken als Sylvana de Tweede Kamer insluipt.

Waarom is een stem op deze partij best kut? Mannen moeten langer in de rij staan voor ze eindelijk een nakkie kunnen nemen op die genderneutrale wc’s.

6) SGP

Voor wie komt deze partij het meest op? Jezus Christus van Nazareth. Ken haar verder ook niet.
Op welke bad guy lijkt de lijsttrekker? Mr. Burns, omdat je bij Kees van der Staaij ook zo goed moet zoeken naar een haargrens.
Waarom is een stem op deze partij best chill? Als het aan de SGP ligt hoef jij op zondag nooit meer vakken te vullen in de plaatselijke Vomar.
Waarom is een stem op deze partij best kut? De SGP is tegen echt heel veel dingen waar wij best wel van kunnen genieten. Een kleine greep: homoseks, gewelddadige games, abortus, happy hours, vluchtelingen en euthanasie. 👄

7) Partij voor de Dieren

Voor wie komt deze partij het meest op? Voor al die stemrechtloze harige wezens in megastallen, dierentuinen en vriesvakken.

Op welke bad guy lijkt de lijsttrekker? Die griezelige baby in de zon van de Teletubbies.
Waarom is een stem op deze partij best chill? Het is vast lachen om het zweterige rode hoofd van aanstellerige bbq-fanaten te zien als deze partij ooit gaat regeren.
Waarom is een stem op deze partij best kut? Hebben jullie Planet of the Apes niet gezien!?

8) ChristenUnie

Voor wie komt deze partij het meest op? Die nieuwe it-girl waar we de laatste tijd steeds vaker over horen: Jezus Christus uit Real Housewives of Nazareth.
Op welke bad guy lijkt de lijsttrekker? Gollum uit Lord of the Rings. Zo geobsedeerd als Sméagol met zijn ring is, zo precious is het geloof voor Gert-Jan Seger.
Waarom is een stem op deze partij best chill? Een nieuw seizoen van Real Housewives of Nazareth?!
Waarom is een stem op deze partij best kut? Ze willen graag dat alle praktiserende homo's naar de hel gaan, maar wie betaalt die overtocht??? De belastingbetaler zeker weer!!!

Voor wie komt deze partij het meest op? Iedereen die het zwaar heeft in deze maatschappij. En planten.
Op welke bad guy lijkt de lijsttrekker? De weelderige zwarte lokken van Jesse Klaver lijken verdacht veel op de manen van Uncle Scar.
Waarom is een stem op deze partij best chill? Nederland komt sowieso onder water te liggen maar dankzij GroenLinks duurt het op z'n minst een midweek langer voordat het zo ver is.
Waarom is een stem op deze partij best kut? Als Jesse premier wordt, heeft hij het veel te druk om je te neuken.

10) CDA

Voor wie komt deze partij het meest op? Voor mensen die waarde hechten aan joods-christelijke normen en waarden, zoals homofobie.
Op welke bad guy lijkt de lijsttrekker? Sybrand Buma lijkt het meest op The Joker, ze hebben allebei mondhoeken die veel verder doorgetrokken zijn dan hun mond.
Waarom is een stem op deze partij best chill? Het CDA gaat ervoor zorgen dat jij het Wilhelmus weer uit je hoofd kent. Ja, je zal ooit maar een gouden medaille winnen op de Olympische Spelen en geen idee hebben wat voor kutnummer ze voor je opzetten!
Waarom is een stem op deze partij best kut? Omdat het klimaatprobleem aan een externe partij wordt doorgegeven, ene heer G.O.D. Almachtig.

11) Forum voor Democratie

Voor wie komt deze partij het meest op? Voor de witte zonen van rijke baronnen uit Vindicat-dispuutshuizen. Jongens die baden in haargel en Axe Africa, en denken te weten wat er speelt in het land. Ze zijn namelijk weleens met hun ouders in een geblindeerde SUV buiten de ring gaan touren: "Luie uitkeringstrekkers hier, wat een erbarmelijke ermoei, errrrrrrgh."
Op welke bad guy lijkt de lijsttrekker? Thierry Baudet is de Draco Malfidus van deze tijd: gelikt, rijk en tegen modderbloedjes.
Waarom is een stem op deze partij best chill? We kunnen dan nog jaren genieten van dank Thierry Baudet-memes.
Waarom is een stem op deze partij best kut? Omdat ze het Ministerie van OCW gaan vervangen door Herensociëteit Elitaria, dat zich voornamelijk gaat bezighouden met het wetsvoorstel 'Nationale Bangalijst'.

12) SP

Voor wie komt deze partij het meest op? Voor mensen die eerlijk durven te erkennen dat op de bank liggen veel leuker is dan werken.
Op welke bad guy lijkt de lijsttrekker? Brabander Emile Roemer lijkt het meest op Karbonkel: een lompe stoker die cijfertjes maar enge dingen vindt, maar dat eigenlijk niet durft toe te geven.
Waarom is een stem op deze partij best chill? Gratis tomatensoep voor oma, hoef jij niet meer langs.
Waarom is een stem op deze partij best kut? Omdat Roemer wil dat jij op je 41ste al met pensioen moet kunnen, zodat je lekker van je ouwe dag kan gaan genieten. Wat betekent dat je tot die tijd belachelijk veel belasting moet betalen.

13) PvdA

Voor wie komt deze partij het meest op? Mensen die van werk houden (niemand van onze generatie dus, basically).
Op welke bad guy lijkt de lijsttrekker? Ludo Sanders, maar dan als Ludo heel veel zou blowen.
Waarom is een stem op deze partij best chill? Als je je ogen half dichtknijpt en heel snel kijkt, dan heeft de PvdA het beste met de wereld voor. Maar alleen dan.
Waarom is een stem op deze partij best kut? Hoe goed de bedoelingen van Asscher & co ook zijn, de welvarende, oude witte man gaat altijd voor alle anderen.

14) D66

Voor wie komt deze partij het meest op? Voor iedereen tegelijkertijd. Dat is technisch gezien onmogelijk, maar D66 weet het altijd precies zo te verwoorden dat het voor iedereen een toppartij is.
Op welke bad guy lijkt de lijsttrekker? Marge Simpson. Oké dat is geen bad guy, maar Pechtold lijkt exact op haar???
Waarom is een stem op deze partij best chill? Als je iemand van D66 hoort praten dan klinkt het eigenlijk altijd gewoon wel goed. Goed onderwijs. Goed klimaat. Goede zorg. Blijkbaar willen de andere partijen afgrijselijke zorg. En blijkbaar is D66 de enige partij die tegen slecht onderwijs is. Nou, D66 stemmen maar, I guess?!?! Klinkt wel goed?????
Waarom is een stem op deze partij best kut? Weenie??? Geen idee waar ze voor staan???

15) VNL

Voor wie komt deze partij het meest op? Jan Roos.
Op welke bad guy lijkt de lijsttrekker? Jan Roos.
Waarom is een stem op deze partij best chill? Omdat je ervan geniet om een zak stront de bevestiging te geven die hij niet verdient?
Waarom is een stem op deze partij best kut? Jan Roos heeft letterlijk een keer een groepje tieners bedreigd met een kapmes. Never forget. Dit tragische moment was onze 11 september.

16) Piratenpartij

Voor wie komt deze partij het meest op? Gebruikers van torrentkingz.isis
Op welke bad guy lijkt de lijsttrekker? Mystique uit X-Men The Last Stand (2006) 1080p BrRip x264 - 1.31GB - YIFY
Waarom is een stem op deze partij best chill? De wereld kan snel veranderen, zoals je de afgelopen maanden misschien hebt gemerkt. En je wilt niet in 2021 opgepakt worden omdat je in 2017 een keer 'Ik haat de Belastingdienst' naar je moeder hebt geappt.
Waarom is een stem op deze partij best kut? Zelfs als je moeiteloos en welbespraakt kunt uitleggen wat het belang van privacy is in deze onstuimige tijden met schrikbarende machtsposities, heb je alsnog het imago van een anime-kijkende masturbatieprofessional met paardenstaart.

Beeld: 1Veertje, Cornel van Beek, Phil Nijhuis/Rijksoverheid, De Balie Channel, Anne Paul Roukema, Leon Boelens, Dirk Hol, Elekes Andor, Wouter Engler. Aanpassingen: De Gladiool.