Dit is hoe gestoorde 'stans' opereren op social media

Beeld: Marijtje Berghuis

Als je het geld van je huur liever uitgeeft aan een rietje waar je favoriete popartiest aan heeft gezogen, ben je geen fan, maar een 'stan'. Op social media wemelt het van de stans, vernoemd naar een liedje van Eminem over een knettergekke fan. Hun leven bestaat daar uit het 24/7 aanbidden van hun 'fav' en het voeren van Stan Wars: een online oorlog met stans van andere artiesten.

Dit zijn de vier dingen waaraan je de rare tieners herkent die meer van Beyoncé, Justin Bieber, Rihanna, Harry Styles of Taylor Swift houden dan van zuurstof.

1. Ze weten meer over het leven van hun fav dan hun fav zelf

Iedere zichzelf respecterende stan vergeet nog eerder zijn eigen verjaardag dan die van zijn idool. Je kan hem midden in de nacht wakker maken om te vragen hoeveel streams Beyoncé's laatste single heeft gevangen. Je kan ook midden in de nacht over hem heen struikelen als hij bibberend in een slaapzak op de grond voor een concertzaal ligt waar Bey een week later moet optreden. Probeer hem dan vooral niet te overtuigen gewoon naar bed te gaan, want hij steekt je. Hij heeft niet voor niets zijn ouders beroofd voor een VIP-kaartje van 850 euro.

2. Ze houden een dossier bij vol pijnlijke shit over al hun rivalen

Een stan vertoont per definitie rattenstreken. Hij uit zijn liefde door te haten op alle concurrenten van zijn ster. Het was dus feest bij de 'Swifties', de stans van Taylor Swift, toen Katy Perry's nieuwe album én nieuwe kortpittige kapsel flopten. Dondert Iggy Azealia van een podium af? Dan zullen de Barbz, de stans van Nicki Minaj, in hun whatsappgroep afspreken om haar massaal te taggen met het welgemeende advies 'kill yourself'. Het zijn ware pro's als het gaat om stoken. Volgens Rihanna's 'The Navy' gaat Beyoncé alleen maar op tour met Jay-Z, zodat hij niet vreemd kan gaan als ze van huis is.

3. Ze houden social media non-stop in de gaten om te checken of hun fav niet is overleden

Er gaat geen dag voorbij zonder dat stans onder een post van hun fav 'please notice me queen!' schrijven of liegen dat het hun verjaardag is of dat ze een kwade kinderkanker hebben. Er gaat ook geen dag voorbij zonder dat de betreffende artiest precies niks laat horen. De enige manier om heel misschien een keertje opgemerkt te worden, is door bijvoorbeeld supergroot KE$HA op je bil te laten zetten. En zelfs dan is de concurrentie moordend. Vandaar dat sommige stans de tattoo op hun gezicht laten zetten. Voor een like. Wel faya als de artiest dan iets later zijn naam wijzigt. Zoals Ke$ha die nu als Kesha zonder dollarteken door het leven gaat.

4. Ze leven ziekelijk mee met iedere gebeurtenis in het leven van hun fav

Het is uit tussen Zayn Malik en Gigi Hadid en dat betekent dat Zayn's 'Zquad' zich de komende maand ziek zal melden van school en werk. Als Zayn droevig is, zijn zij droevig tot de macht duizend. Eet Ariana Grande een keertje iets in een vegan tentje dan is ze voor haar stans 'queen of saving the planet' en bevrijden ze alle dieren uit de dichtsbijzijnde kinderboerderij. Heeft Rihanna een Arabische lover dan weet je dat The Navy hun Tinder -en Grindrbio hebben aangepast met 'sorry only Arab no racist, just my preference'.